Χωρίς συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή έληξε χθες η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις της Παρασκευής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέμειναν διχασμένοι, χωρίς να μπορέσουν να εκφράσουν με κοινή γλώσσα τις επιδιώξεις τους για την περιοχή.
Στέλνοντας ένα ακόμα λάθος μήνυμα, οι ηγέτες δεν συμφώνησαν ούτε στην επανάληψη της έκκλησης για ανθρωπιστικές παύσεις – ενώ για εκεχειρία ούτε λόγος.
Η συζήτηση συμπεριέλαβε τις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος των Ισραηλινών εποίκων, αλλά και εναντίον ηγετικών στελεχών της Χαμάς. Οι ηγέτες είπαν ότι θα συζητήσουν το θέμα ξανά… τον Μάρτιο.
Συμφωνία δεν επετεύχθη ούτε για την αναθεώρηση του επταετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οι 26 –πλην Ουγγαρίας– φάνηκε να συμφωνούν σε μια σειρά θεμάτων, ωστόσο όχι σε όλα τα σημεία. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να συγκαλέσει νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 24 Ιανουαρίου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι «ο λόγος για τον οποίο δεν συμφωνήθηκε η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει να κάνει με το βέτο το οποίο προέβαλε μία χώρα, συγκεκριμένα η Ουγγαρία» και διαβεβαίωσε ότι «το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς, υπάρχουν δηλαδή σημαντικά αυξημένα κονδύλια για την μετανάστευση και τις φυσικές καταστροφές, όπως και μια πολύ σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στην χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020».
Πάντως το θέμα συζήτησης της χθεσινής ημέρας ήταν ο τρόπος με τον οποίο «έκλεισε» η συμφωνία για τη διεύρυνση. Προκειμένου να υπερκεράσουν τις διαφωνίες της Ουγγαρίας, την κρίσιμη στιγμή, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ζήτησε από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να αποχωρήσει από την αίθουσα, έτσι ώστε να υπάρχει ομοφωνία, αλλά μεταξύ των 26.
«Θα ήθελα να χαιρετίσω την απόφαση χθες, αλλά και να εκφράσω τον προβληματισμό μου για τον τρόπο λήψης της απόφασης», σχολίασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Θεωρώ ότι δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο. Η επιτυχία της Ε.Ε. όλα τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από διάλογο και καταλήγαμε όλα τα κράτη-μέλη σε κοινή προσέγγιση. Το χθεσινό είναι ένα αρνητικό προηγούμενο που θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις», τόνισε.
Λιγότερο ανήσυχος ακούστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Ολες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παίρνονται με ομοφωνία. Και η χθεσινή απόφαση με ομοφωνία πάρθηκε, διότι τη στιγμή που έπρεπε να τοποθετηθούν τα κράτη-μέλη, η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο... Είμαι πολύ σαφής: δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας