«Πράσινο φως» από το προεδρείο της Βουλής για τον νόμο Αμνηστίας που κατέθεσε το PSOE, μετά τη συμφωνία Σάντσεθ με τα καταλανικά κόμματα ERC και Junts. Ο νόμος προκαλεί εντάσεις σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες, με το ΕΛΚ να ζητά την αντίδραση της Κομισιόν.
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φέλιξ Μπολάνιος επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιουρόβα και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερ, με σκοπό να τους ενημερώσει για τα όσα προβλέπει η χορήγηση αμνηστίας. Θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα και θα συναντηθεί με τις αρχές της Ε.Ε, σε μία προσπάθεια να «καθησυχάσει» τις Βρυξέλλες.
Την ανησυχία τους για το κράτος δικαίου στην Ισπανία εξέφρασαν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Ντολόρς Μονσεράτ στο Στρασβούργο.
Χαρακτήρισαν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι «οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν έτοιμοι να επιτρέψουν τη διεξαγωγή της συζήτησης αυτήν την εβδομάδα για εκατομμύρια ανθρώπους που διαδηλώνουν στην Ισπανία για το κράτος δικαίου».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης το Σάββατο για να καταγγείλουν τον σχεδιαζόμενο νόμο για την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών που διώκονται για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017. Πρόκειται για τον νόμο που επέτρεψε στον Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή.
Η συμφωνία αυτή οδήγησε «στα κάγκελα» όλες τις αποχρώσεις της Δεξιάς και προαναγγέλλει μια κοινοβουλευτική περίοδο γεμάτη εντάσεις εντός κι εκτός Βουλής. Την ίδια ώρα, το ΕΛΚ σηκώνει ψηλά το θέμα και στις Βρυξέλλες.
Την Πέμπτη 16/11, ο Πέδρο Σάντσεθ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από οκτώ κόμματα, μεταξύ των οποίων και του καταλανικού Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτσντεμόν, ενώ τον καταψήφισαν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Vox και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.
«Έχασαν την αξιοπιστία τους να είναι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου στην Ευρώπη», επισήμανε ο Μ. Βέμπερ και κάλεσε για «σαφή αντίδραση» από την πλευρά της Κομισιόν.
Όπως είπε, «η πρόταση νόμου περί αμνηστίας που θα εφεσιβάλει μιας δεκαετίας νομικές διαδικασίες που επηρεάζουν περίπου 1.000 άτομα που συμμετείχαν στην οργάνωση και την εφαρμογή του παράνομου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του 2017.
Αυτή η αμνηστία λοιπόν εξαφανίζει τη σειρά των εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτό το παράνομο δημοψήφισμα είτε πρόκειται για διαφθορά, για καταβολή δημοσίων πόρων είτε για τρομοκρατία».
Προσέθεσε ότι ακόμα πιο σοβαρή είναι η νέα έννοια που εισάγεται και τους δίνει την υπεροχή έναντι των δικαστικών αποφάσεων, «οπότε όταν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ιδέα είναι ότι μπορούν να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν το έργο των δικαστών, το έχουμε δει αυτό στην ΕΕ, είτε στην Ουγγαρία είτε στην Πολωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας