Ψήφο εμπιστοσύνης, με 179 ψήφους υπέρ και 171 ενάντια, έλαβε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, που θα έχει νέα τετραετή θητεία.
Ο Πέδρο Σάντσεθ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από οκτώ κόμματα, μεταξύ των οποίων και του καταλανικού Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτσντεμόν, ενώ τον καταψήφισαν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Vox και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.
Χρειάστηκε πάντως να περάσουν σχεδόν τέσσερις μήνες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ισπανία, καθώς ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, που ήρθε πρώτος στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία βουλευτών.
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις των Ισπανών Σοσιαλιστών με πολλά κόμματα, της Αριστεράς, αλλά και των αυτονομιστών από διάφορες περιφέρειες μέχρι να συγκεντρώσει ο Πέδρο Σάντσεθ την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η πιο δύσκολη και συγκρουσιακή διαπραγμάτευση ήταν αυτή με τους Καταλανούς αυτονομιστές, καθώς δέχθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή ηγέτη υπό τον όρο ότι θα πάρουν αμνηστία οι Καταλανοί ηγέτες που διώκονται για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος με αίτημα την αυτονομία της περιφέρειας το 2017. Από τη συμφωνία για την αμνηστία αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 400 άτομα.
Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που διοργάνωσαν μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη συμφωνία, κατηγορώντας τους Σοσιαλιστές ακόμη και για προδοσία.
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο σαββατοκύριακο.
Στο πλευρό τους τα δεξιά ισπανικά κόμματα έχουν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και αξιωματούχους της Ε.Ε. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ζήτησε να μάθει περισσότερα για τον νόμο. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε ανησυχία του «για την επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ισπανία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας