Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
pedro sanchez
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Paul White

Παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και (ξανα)κυβερνά ο Σάντσεθ

Ξημέρωσε η μεγάλη ημέρα για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, καθώς η συμμαχία του με το αριστερό Sumar λαμβάνει, εκτός απροόπτου, την έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής για να κυβερνήσει.

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Σήμερα, ξεκινά στην ισπανική Βουλή η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον σοσιαλιστή υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη. Ανευ συγκλονιστικού απροόπτου, το πέρας της ψηφοφορίας θα λήξει χρίζοντας τον Σάντσεθ κανονικό πρωθυπουργό για άλλα τέσσερα χρόνια σε μια προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση μαζί με το Sumar, τον αριστερό συνασπισμό με επικεφαλής την υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας και δεύτερη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ. Ο Σάντσεθ έχει εξασφαλίσει 178 θετικές ψήφους, δύο παραπάνω από όσες χρειάζεται. Τις ψήφους, δηλαδή, όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων πλην της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Για να φτάσουμε ώς εδώ προηγήθηκαν τέσσερις μήνες καταιγιστικών εξελίξεων. Μια αποτυχημένη απόπειρα του αρχηγού του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, που αν και ήρθε πρώτος στις εκλογές της 23ης Ιουλίου δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, πυρετώδεις διεργασίες ανάμεσα στα στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης με τους Καταλανούς αυτονομιστές προκειμένου να πειστούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και οι μόνιμες κραυγές και απειλές της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς για μια Ισπανία που «διαλύεται». Ως απόπειρα διάλυσης και όχι επίτευξη κοινωνικής συνοχής βλέπουν τον νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα για την αμνηστία προς τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονταν στο μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017.

Από την αμνηστία αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 400 άτομα. Ανάμεσά τους, ο πρώην επικεφαλής της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν, αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια, όλα τα μέλη της τότε κυβέρνησης και του προεδρείου της τοπικής Βουλής, βουλευτές, μέλη πολιτικών οντοτήτων, αλλά και αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για υπέρμετρη χρήση βίας. Ενας νόμος-κόκκινο πανί για το ΡΡ και το ακροδεξιό Vox τα οποία προσπαθούν να αποτρέψουν την εφαρμογή του, καθώς και την κανονική επαναφορά του Σάντσεθ στην κυβέρνηση, με όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Με διαδηλώσεις, απειλητικά συνθήματα, επεισόδια, νομικές προσφυγές και με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξ ου και το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών επιστρατεύει για αυτό το διήμερο 1.600 αστυνομικούς και χωροφύλακες στο κέντρο της Μαδρίτης, μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αστυνομικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Χθες, σε μια διπλή επίθεση, το μεν ΡΡ πέτυχε στη Γερουσία όπου έχει την πλειοψηφία την ψήφιση μιας τροπολογίας προκειμένου να μην εξεταστεί από το Σώμα ο νόμος για την αμνηστία με τη διαδικασία του επείγοντος, ο δε αρχηγός του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του να μπλοκάρει τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ.

Αλλά, τα ακόμα πιο ενδιαφέροντα εκτυλίσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου το ΡΡ έχει επιδοθεί σε μια προπαγανδιστική καμπάνια μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών φίλων του προκειμένου να μπλοκαριστεί ο νόμος για την αμνηστία. Μετά τον Ευρωπαίο επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος ζήτησε να μάθει περισσότερα για τον νόμο, σειρά πήρε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος με ανάρτησή του στο τουίτερ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του «για την επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ισπανία», σχολιάζοντας ότι ο νόμος «κινδυνεύει να παραβιάσει τη διάκριση των εξουσιών και να υπονομεύσει τη δικαστική ανεξαρτησία».

Ακόμα και ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι οι συμφωνίες του κόμματος με τους Καταλανούς αυτονομιστές τού προκάλεσαν «κάποιες ανησυχίες ή αρκετές ανησυχίες». Μια δήλωση που άλλαξε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το συμβούλιο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., λέγοντας ότι σκοπός της αμνηστίας είναι «να σβήσει το παρελθόν και να κάνει μια νέα επανεκκίνηση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και (ξανα)κυβερνά ο Σάντσεθ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας