Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
macron
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

Το ξενοφοβικό νομοσχέδιο Μακρόν έγινε ακόμα χειρότερο πριν ψηφιστεί

Οι τροπολογίες των δεξιών Ρεπουμπλικανών πάνω στο -ήδη εξαιρετικά προβληματικό- νομοσχέδιο του Μακρόν για τη μετανάστευση ήταν ιδιαίτερα ξενοφοβικές και έτσι το κείμενο που πάει στην Κάτω Βουλή προς ψήφιση μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να βρει υποστηρικτές.

Ηταν που ήταν κατά βάση ξενοφοβικό το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης που έχει προτείνει η κεντρώα κυβέρνηση Μακρόν –συνδυάζοντας ένα μείγμα μέτρων, όπως απέλαση ακόμα περισσότερων παράτυπων μεταναστών από τη μία, ενίσχυση της κοινωνικής τους ένταξης με περισσότερα δικαιώματα εργασίας από την άλλη–, ήρθαν κι οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί να του… αλλάξουν τα φώτα στη Γερουσία.

Χθες λοιπόν η Ανω Βουλή της Γαλλίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, αυστηροποίησε με σειρά τροπολογιών το αρχικό σχέδιο νόμου, σκληραίνοντας τόσο τη διατύπωση όσο και τα μέτρα που προβλέπει, με συνέπεια να περιπλέξει περαιτέρω την αναζήτηση φόρμουλας συμβιβασμού από την κυβέρνηση στην Κάτω Βουλή, όπου ως γνωστόν δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Στο τροποποιημένο νομοσχέδιο, που παραπέμφθηκε πια προς συζήτηση και ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, οι Ρεπουμπλικανοί αναιρούν πρωτίστως την κυβερνητική πρόταση για νομιμοποίηση της παραμονής στη Γαλλία όσων μεταναστών χωρίς χαρτιά απασχολούνται σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, προβλέποντας λιγοστές εξαιρέσεις κατά περίπτωση. Μεταξύ άλλων, περιορίζουν ακόμα πιο πολύ την παροχή κοινωνικών επιδομάτων, εισάγουν ετήσια ποσόστωση στον αριθμό αφίξεων μεταναστών που θα καθορίζεται από το Κοινοβούλιο, ενώ καταργούν την προϋπάρχουσα δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όσους δεν έχουν χαρτιά, εξαιρουμένων μόνο των επειγόντων περιστατικών.

Παρά τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, το αλλαγμένο σχέδιο νόμου δεν χάλασε καθόλου τον δεξιό υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν (με αλγερινές και μαλτέζικες ρίζες, σημειωτέον), που έχει… μετακομίσει στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν από τους Ρεπουμπλικανούς, χωρίς να κρύβει πλέον τις προεδρικές του βλέψεις ως άλλος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε επίσης διατελέσει υπουργός Εσωτερικών προτού εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Δεδομένης της κατηγορηματικής άρνησης των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και της αριστερής Ανυπόταχτης Γαλλίας να στηρίξουν ως έχει το «επαίσχυντο» νομοσχέδιο, η τύχη του στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι καθόλου βέβαιη. Βουλευτές της συμπολίτευσης επιμένουν ότι θα το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή, οι Ρεπουμπλικανοί αντιτείνουν ότι «θα συνεχίσουν να σκληραίνουν το κείμενο», ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιβάλει τελικά μια μεσοβέζικη νομοθετική λύση χωρίς ψηφοφορία, εκμεταλλευόμενη ξανά το γνωστό παραθυράκι του Συντάγματος.

Ειδικά η στέρηση της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης προκαλεί κατακραυγή στους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία. Χιλιάδες, ανάμεσά τους γιατροί, προειδοποιούν με πολιτική ανυπακοή έναντι ενός τόσο ανήθικου μέτρου. Κάνουν επίσης λόγο για απειλή στη δημόσια υγεία από μια τέτοια απόφαση, καταγγέλλοντας ότι το μακροπρόθεσμο κόστος θα υπερβεί σημαντικά την αρχική εξοικονόμηση χρημάτων για το γαλλικό κράτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ξενοφοβικό νομοσχέδιο Μακρόν έγινε ακόμα χειρότερο πριν ψηφιστεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας