Η Ιταλία παρακολουθεί τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με μια στάση που δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από εκείνη των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Με μια ουσιαστική διαφορά, όμως: ότι «φιλοξενεί» το κράτος του Βατικανού και τον Ποντίφικα, ο οποίος λαμβάνει συνεχώς θέση με σαφή και θαρραλέο τρόπο. «Ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα, χρειάζεται μια λύση με δύο λαούς και δύο κράτη, όπως προέβλεπαν οι Συμφωνίες του Οσλο», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της RΑΙ. Ηταν από τους πρώτους που ύψωσε τη φωνή του προς υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, η αλληλεγγύη προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς ήταν ομόφωνη. Κανείς δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ αλλά με την πάροδο των ημερών, κάποια στελέχη της κυβέρνησης άρχισαν να υπογραμμίζουν ότι «η απάντηση των Ισραηλινών πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας» και, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροζέτο, «άλλο Χαμάς και άλλο ο παλαιστινιακός λαός».
Ο Κροζέτο δήλωσε επίσης ότι «οι Παλαιστίνιοι, τις ημέρες αυτές, υποφέρουν δραματικά» και απέστειλε στρατιωτικό αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια η οποία, μέσω του περάσματος της Ράφα, μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξέφρασε αμέριστη συμπαράσταση στο Ισραήλ, δήλωσε ότι «τώρα είναι η στιγμή να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο μια μεσοπρόθεσμη πολιτική λύση, διότι μόνον έτσι θα μπορέσει να αποδυναμωθεί η Χαμάς και να αποκαλυφθεί η μπλόφα της». Ηταν από τους πρώτους που υποστήριξε τη θέση αυτή και στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, μεμονωμένοι βουλευτές πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις για την επίτευξη άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Πιο ξεκάθαρη, με μαζική και επίσημη παρουσία, ήταν η στάση των Πέντε Αστέρων, των Πρασίνων και της Ιταλικής Αριστεράς. Για τις 11 Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα οργανώσουν δική τους κινητοποίηση στη Ρώμη, με αίτημα «την ειρήνη και μισθολογική δικαιοσύνη στην Ιταλία».
Σχετικά «μουδιασμένη» συνεχίζει να είναι η στάση του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας. Τραγουδιστές και ηθοποιοί, οι οποίοι σε πολλές άλλες περιπτώσεις συνηθίζουν να παίρνουν θέση και να εκφράζουν αναλυτικά τις απόψεις τους -κυρίως μέσω διαδικτύου- αυτή τη φορά προτίμησαν να σιωπήσουν. Αποτελούν εξαίρεση δύο γνωστά ονόματα σχεδιαστών κόμικς, ο Στέφανο Ντισένι και ο Τζεροκαλκάρε, οι οποίοι αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ Lucca Comics, το οποίο οργανώνεται στην Τοσκάνη.
Αιτία της απόφασής τους, η αιγίδα που δόθηκε στη διοργάνωση από την πρεσβεία του Ισραήλ. «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι παράφρων, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι Παλαιστίνιοι έζησαν σε καθεστώς απαρτχάιντ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντισένι. Ο οποίος όμως συμπλήρωσε ότι «το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατική και πλουραλιστική οντότητα της ευρύτερης περιοχής» και «για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να μην καταγγείλει ότι η χώρα αυτή παραδόθηκε σε έναν επικίνδυνο και ανεύθυνο εθνικιστή, τον Νετανιάχου».
Κλείνοντας, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στη Ρώμη, στο Μιλάνο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, η παρουσία Ιταλοεβραίων σε μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κάτι που σε έναν βαθμό επηρεάζει αναπόφευκτα την όλη παρουσίαση των γεγονότων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας