Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μελόνι
Szilard Koszticsak/MTI via AP

Σούνακ και Μελόνι συστρατεύονται σε αντιμεταναστευτικό σχέδιο

Σε γραμμή Ουγγαρίας και Πολωνίας, οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Βρετανίας με κοινό τους άρθρο. Σε εξέλιξη άτυπη σύνοδος των 27 της Ε.Ε. στην Ισπανία για μεταναστευτικό και διεύρυνση του μπλοκ.

Την πλήρη συμπόρευσή τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική που θέλουν να υιοθετήσει γενικά η Ευρώπη, διακηρύσσουν σε σημερινό κοινό τους άρθρο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Οι απόψεις μας και οι στόχοι μας είναι ίδιοι Στην πραγματικότητα είμαστε δύο από τους στενότερους φίλους στην Ευρώπη σήμερα», αναφέρουν στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και τη βρετανική Times, επισημαίνοντας εξάλλου ότι αντάλλαξαν απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αμυντική συνεργασία.

«Εργαζόμαστε μαζί για να σταματήσουμε τις βάρκες (σ.σ. που μεταφέρουν τους μετανάστες) και ζητάμε από άλλους να ενεργήσουν με την ίδια αίσθηση του επείγοντος», υπογραμμίζουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Το άρθρο αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της ενότητας των δύο κυβερνήσεων, η σκληρή στάση των οποίων στο μεταναστευτικό έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες, Πέμπτη, στη Γρανάδα της Ισπανίας, στο περιθώριο ευρύτερης συνόδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το μεταναστευτικό μεταξύ της Μελόνι και του Σούνακ, στην οποία συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αυτή τη συνάντηση «οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να αναλάβουν δράση για να στηρίξουν ο ένας τον άλλο ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης», επισημαίνουν στο άρθρο τους η Μελόνι και ο Σούνακ και προσθέτουν: «Είμαστε περήφανοι που η Ιταλία και η Βρετανία ηγούνται (αυτών των προσπαθειών) από κοινού».

Άτυπη σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό και διεύρυνση του μπλοκ

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στη Γρανάδα, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στην οποία αναμένεται να επικρατήσει το μεταναστευτικό, δύο ημέρες αφού κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, επανέλαβε χθες ότι διαφωνεί με το κείμενο αυτό, κάνοντας λόγο για «υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου».

«Τον Ιούνιο του 2018, εισαγάγαμε μια σαφή ένδειξη στα συμπεράσματα #EUCO - δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγκατάστασης παράτυπων μεταναστών χωρίς τη συναίνεση των κρατών μελών της ΕΕ» τόνισε σε σημερινή ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter} ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το ζήτημα της μετανάστευσης, ένα από τα πλέον ακανθώδη μεταξύ των 27, βρέθηκε στην ατζέντα της άτυπης συνόδου μετά τη μαζική εισροή μεταναστών στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Η Μελόνι πρόκειται να συνομιλήσει στο περιθώριο της σημερινής συνόδου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αφού εξέφρασε την έκπληξή της για την οικονομική στήριξη που παρέχει το Βερολίνο σε οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Οι διαφωνίες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία τις προσπάθειες έκδοσης κοινής ανακοίνωσης για το μεταναστευτικό μετά το πέρας της σημερινής συνόδου. Αυτό είχε ήδη συμβεί στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου, όταν οι δύο χώρες εμπόδισαν την υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου είναι η διεύρυνση της ΕΕ και οι διαφορετικές απόψεις για το πώς θα μπορέσει να είναι λειτουργικό το μπλοκ, αν ενταχθούν σε αυτό και άλλες χώρες. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών που επιθυμούν να μετάσχουν στην Ένωση σε 10.

Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, είπε ότι υπάρχουν «πολλά ερωτήματα» και «αμφιβολίες» σχετικά με την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ χρειάζονται μια στρατηγική συζήτηση για το θέμα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «χωρίς το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούμε να έχουμε ενεργειακή ανεξαρτησία», αποκαλώντας τη «σπουδαία χώρα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σούνακ και Μελόνι συστρατεύονται σε αντιμεταναστευτικό σχέδιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας