Σε συμφωνία σχετικά με το τελικό κομμάτι του παζλ για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης κατέληξαν οι 27 στις Βρυξέλλες. Σε μια συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη σφράγισαν τη διαπραγματευτική τους εντολή για έναν κανονισμό για καταστάσεις κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και της ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. Η θέση αυτή θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Προκειμένου να επέλθει η συμφωνία, φέρεται να υπήρξαν συμβιβασμοί όσον αφορά τον ρόλο των ΜΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία και η πρωθυπουργός της, Τζόρτζια Μελόνι, είχαν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τις σχετικές προσθήκες που είχαν βάλει οι Γερμανοί. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, η πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε στείλει επιστολή στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς αναφορικά με την παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε ΜΚΟ και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διάσωσης και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν είναι διαθέσιμο ούτε το κείμενο ούτε οι λεπτομέρειες που έφεραν τον συμβιβασμό.
Σημειώνεται επίσης ότι το κείμενο καταψήφισαν οι δύο χώρες που κατέκριναν τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση της Ε.Ε., δηλαδή η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ απείχαν η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία.
Ειδικοί κανόνες σε περιόδους κρίσης
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Ε.Ε., ο νέος νόμος θεσπίζει το πλαίσιο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, προσαρμόζοντας ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα σχετικά με την καταχώριση των αιτήσεων ασύλου ή τη συνοριακή διαδικασία ασύλου. Αυτές οι χώρες θα μπορούν επίσης να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης και υποστήριξης από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της.
Σε περίπτωση κρίσης ή ανωτέρας βίας, τα κράτη μέλη μπορεί να εξουσιοδοτηθούν να εφαρμόζουν ειδικούς κανόνες σχετικά με το άσυλο και τη διαδικασία επιστροφής. Υπό αυτή την έννοια, μεταξύ άλλων μέτρων, η καταχώριση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο τέσσερις εβδομάδες μετά την υποβολή τους, ελαφρύνοντας το βάρος των υπερβολικά καταπονημένων εθνικών διοικήσεων.
Ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει μια κατάσταση κρίσης, μπορεί να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτές οι συνεισφορές μπορούν να λάβουν τη μορφή: είτε της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το κράτος μέλος σε κατάσταση κρίσης σε συνεισφέροντα κράτη μέλη ή της αντιστάθμισης της ευθύνης, δηλαδή το κράτος μέλος που υποστηρίζει, θα αναλάβει την ευθύνη να εξετάζει αιτήματα ασύλου, με σκοπό να ανακουφίσει το κράτος μέλος που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, οικονομικές συνεισφορές ή εναλλακτικά μέτρα αλληλεγγύης.
Αυτά τα έκτακτα μέτρα και αυτή η υποστήριξη αλληλεγγύης απαιτούν την έγκριση του Συμβουλίου, σύμφωνα με τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας και σε πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών και των απάτριδων.
Σολτς: Ιστορική καμπή
Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν τη συμφωνία αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε.
«Σήμερα επιτύχαμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός σε ένα κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της Ε.Ε., κατέληξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27. «Με τη σημερινή συμφωνία, η Ε.Ε. είναι τώρα σε καλύτερη θέση να καταλήξει σε συμφωνία για ολόκληρο το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος αυτού του εξαμήνου», δήλωσε ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ, εν ενεργεία Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής συνιστά μια «ιστορική καμπή», σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας.
Η εφαρμογή αυτού του κειμένου, που έχει ως στόχο την από κοινού οργάνωση της απάντησης της Ε.Ε. στην περίπτωση μαζικής εισροής μεταναστών σε μια χώρα, «θα περιορίσει δραστικά την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη και θα ελαφρύνει χώρες όπως η Γερμανία», χαιρέτισε ο Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας