Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους πριν αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων με στόχο να αποκλιμακωθεί η τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, χαρακτήρισε βήμα προς τα εμπρός τη σύσταση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από τις καταστροφές, με αποτέλεσμα να έρθουν πιο κοντά. Επίσης, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μείνουν μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης.
«Μόνη λύση στο Κυπριακό η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου»
Για το Κυπριακό εμφανίστηκε κατηγορηματικός τονίζοντας ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα στην επίλυσή του. «Η προσέγγισή μας στο θέμα της Κύπρου είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι συνταγές της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή της μη λύσης στο νησί» τόνισε ο Ερντογάν.
«Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το δεχτούν αυτό. Απευθύναμε επίσης άλλη μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή» σημείωσε ο τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο πλαίσιο των δικαιωμάτων εγγύησης που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε με την ένταξη της “ΤΔΒΚ” στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής. Η αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” ως ανεξάρτητου κράτους διαδοχικά από άλλες χώρες εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο οδικός μας χάρτης προβλέπει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της “ΤΔΒΚ” και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας