Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένας 41χρονος ταταρικής καταγωγής πρώην βουλευτής, αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, μετά την «καρατόμηση» του Ολέκσι Ρέζνικοφ. Τον διορισμό του μουσουλμάνου Ουμέροφ, που γεννήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν και θεωρείται ηγετική προσωπικότητα της ταταρικής εθνικής μειονότητας της Κριμαίας, αλλά όπως και ο προκάτοχός του δεν διαθέτει στρατιωτικό παρελθόν, ανακοίνωσε με νυχτερινό του διάγγελμα ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα πως «το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές επικοινωνίας τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα».
«Νέες προσεγγίσεις» που πάντως προκαλούν πολλά ερωτήματα, καθώς ο Ουμέροφ είναι πιο γνωστός για τις επενδύσεις του στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική (ως συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας ASTEM), ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε διοριστεί επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, μιας από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου...
Να σημειωθεί εδώ ότι η απόλυση του Ρέζνικοφ είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί στις αρχές του έτους μετά τις αποκαλύψεις για ευρύτατο σκάνδαλο διαφθοράς στις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων για τον ουκρανικό στρατό, που είχαν τότε οδηγήσει στη σύλληψη πολλών στελεχών. Ομως ο Ρέζνικοφ παρέμεινε στο πόστο του, εκμεταλλευόμενος τις καλές προσωπικές σχέσεις του με το ουκρανικό επιτελείο και τους ξένους ομολόγους του. Γιατί λοιπόν «φαγώθηκε» τώρα;
Ανεξάρτητα από τις πολλαπλές καταγγελίες για εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαπλοκής ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ο πρώην υπουργός φαίνεται πως πλήρωσε την πασιφανή αποτυχία της πολυθρύλητης ουκρανικής αντεπίθεσης, που μετά από τρεις μήνες άγριων μαχών με τεράστιες απώλειες σε άνδρες και πολεμικό υλικό δεν έχει καταφέρει να διασπάσει το πυκνό ρωσικό αμυντικό δίκτυο οχυρώσεων στη Ζαπορόζιε και στο νότιο Ντονμπάς, και πολύ περισσότερο να κόψει στη μέση τη ρωσική «χερσαία γέφυρα» προς την Κριμαία. Ο (δικηγόρος στο επάγγελμα) Ρέζνικοφ χρεώνεται επίσης το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς με τις επί πληρωμή απαλλαγές χιλιάδων εύπορων Ουκρανών από την υποχρεωτική στρατολόγηση.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ώς τώρα «διαρροές», πραγματικός σκοπός του Ζελένσκι είναι αφενός να ρίξει την ευθύνη για το στρατιωτικό φιάσκο στον ομολογουμένως... άσχετο περί τα πολεμικά Ρέζνικοφ και αφετέρου να στείλει ένα «φρέσκο» όσο και απολύτως αδιάλλακτο πρόσωπο στην κρίσιμη συμμαχική συνάντηση που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου στη βάση του ΝΑΤΟ στο Ραμστάιν της Γερμανίας, όπου αναμένεται πως θα γίνει σκληρή κριτική στους Ουκρανούς επιτελείς από τους δυσαρεστημένους Δυτικούς «σπόνσορες».
Πάντως ο Ρέζνικοφ ώς τώρα δεν συνελήφθη – πολλοί λένε πως θα «κρυφτεί» στην ουκρανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Αντίθετα, ο Ουκρανο-Εβραίος ολιγάρχης και «κατασκευαστής» της πολιτικής καριέρας του Ζελένσκι, αλλά και βασικός σπόνσορας του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, ο Ιγκόρ Κολομόισκι, βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στη φυλακή με βαριές κατηγορίες για απάτες και ξέπλυμα χρήματος. Σαν άλλος δρ Φρανκενστάιν, ο «πετρελαιάς», τραπεζίτης, καναλάρχης και μεγαλομαφιόζος Κολομόισκι βλέπει τώρα το δημιούργημά του να στρέφεται εναντίον του. Και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο Κολομόισκι δύσκολα θα βγει ζωντανός από τη φυλακή, καθώς ομολογουμένως είναι «ο άνθρωπος που ήξερε πολλά» για το άγνωστο παρασκήνιο της ουκρανικής τραγωδίας...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας