Εν κρυπτώ κηδεύτηκε χθες ο διαβόητος αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Απών είχε προαναγγελθεί ότι θα ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν - το μεγάλο αφεντικό και εντολέας της εξόντωσής του, όπως υποψιάζονται οι περισσότεροι στη Δύση (και όχι μόνο) παρότι δεν έχουν βρεθεί ώς τώρα χειροπιαστές αποδείξεις.
«Ο αποχαιρετισμός στον Γεβγκένι Βικτόροβιτς έγινε σε κλειστό κύκλο. Οσοι θέλουν να του πουν αντίο, μπορούν να επισκεφθούν το νεκροταφείο Παρακχάφσκοε», στα περίχωρα της γενέτειράς του Αγίας Πετρούπολης, γνωστοποίησε το γραφείο Τύπου του Πριγκόζιν με μια λακωνική ανάρτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα Telegram, αφότου είχε ήδη γίνει η κηδεία. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα σόσιαλ μίντια έδειχναν τη σκούρα γρανιτένια ταφόπλακα του 62χρονου πολέμαρχου-ολιγάρχη να περιβάλλεται από λουλούδια. Το κοιμητήριο φυλασσόταν αυστηρά.
Η άκρα μυστικότητα της όλης διαδικασίας «σήμαινε ότι η τελετή δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγάλης κλίμακας δημόσια εκδήλωση υποστήριξης προς τον Πριγκόζιν - μια βάναυση φιγούρα που θαυμαζόταν όμως από κάποιους στη Ρωσία, επειδή έριξε τους μισθοφόρους του στις σκληρότερες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία και μίλησε ανοιχτά για τα ψεγάδια του ρωσικού στρατού και της ηγεσίας του», σχολίαζε το Reuters.
Υποδήλωνε μάλιστα τις διαφορές με την επίσης χθεσινή κηδεία ενός εκ των υπαρχηγών του Πριγκόζιν, του Βαλερί Τσεκάλοφ, που βρισκόταν ανάμεσα στους δέκα επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους. «Την οικογένειά του συνόδευαν δεκάδες άτομα, μερικά από τα οποία το Reuters αναγνώρισε ως μισθοφόρους της Wagner και υπαλλήλους της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Πριγκόζιν. […] Ορισμένοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά με γυαλιά ηλίου, βγήκαν μπροστά για να φιλήσουν το φέρετρό του. Αγνωστοι πενθούντες στην κηδεία διέταξαν έναν εικονολήπτη και έναν φωτογράφο του Reuters να σταματήσουν να τραβάνε».
Στην ύποπτη αεροπορική συντριβή της 23ης Αυγούστου ξεκληρίστηκε σε μεγάλο βαθμό η ηγεσία της Wagner, αφού στο αεροσκάφος επέβαιναν εκτός από τον Πριγκόζιν και τέσσερις σωματοφύλακές του, το δεξί του χέρι, Νμίτρι Ούτκιν, ο Τσεκάλοφ, καθώς και τρία μέλη πληρώματος. Κοινώς, μ’ έναν «σμπάρο»… πολλά «τρυγόνια». «Μερικοί αναλυτές άφηναν να εννοηθεί ότι οι ρωσικές αρχές επιδίωξαν να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό για τον τόπο της κηδείας του Πριγκόζιν, ώστε να αποφύγουν μια αυθόρμητη διαδήλωση υποστήριξής του», έγραφε η αντιρωσική Guardian.
«Η απουσία επιφανών πολιτικών», συνέχιζε η βρετανική εφημερίδα, «ήταν αξιοσημείωτο σημάδι, που παραπέμπει στην επιθυμία των ελίτ να αποστασιοποιηθούν από τον Πριγκόζιν μετά τον θάνατό του, για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια πράξη εκδίκησης από το Κρεμλίνο», ακριβώς δύο μήνες από την αποτυχημένη ανταρσία-εξπρές που είχε οργανώσει.
Για «απόλυτο ψέμα» μιλάει από την πλευρά της η Μόσχα, διαψεύδοντας τις δυτικές αιτιάσεις για δικό της ρόλο στη φονική συντριβή. Η κηδεία του στασιαστή έθεσε πάντως «ένα δύσκολο δίλημμα στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν», επισήμαινε ο Ιλια Ανάνιεφ, σχολιαστής φίλα προσκείμενος στον Ρώσο πρόεδρο.
«Οι θεωρίες συνωμοσίας για “το ίχνος του Πούτιν” στον θάνατο του Πριγκόζιν είναι οι πιο πολυσυζητημένες. [...] Το Κρεμλίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τη φήμη του από τη θεωρία αυτή, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας