Πρόκειται για γεγονός που δημιούργησε σχεδόν αμέτρητες αρνητικές αντιδράσεις και σχόλια χάρη στην ευαισθησία και τα αντανακλαστικά ενός και μόνο ανθρώπου. Σε γνωστό ξενοδοχείο της Σαρδηνίας, στην περιοχή Γκόλφο Αράντσι, η διεύθυνση έφτιαξε έναν «πρωτοφανή» μπουφέ με γλυκά. Δίπλα σε τιραμισού και άλλες λιχουδιές, οι πελάτες, που κατέβηκαν στην πισίνα του εστιατορίου για το δείπνο τους, αντίκρισαν μια κοπέλα ξαπλωμένη στο τραπέζι. Ολο της το σώμα ήταν καλυμμένο με λιωμένη σοκολάτα.
Το πρωτοφανές στοιχείο της όλης αυτής ιστορίας είναι ότι οι σχεδόν επτακόσιοι φιλοξενούμενοι δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από τη σκηνή. Μόνον ένας μάνατζερ, ο Φεντερίκο Ματσιέρι, ο οποίος βρισκόταν στην ξενοδοχειακή μονάδα με την κόρη του, αντέδρασε και ζήτησε εξηγήσεις από το προσωπικό. Του απάντησαν ότι επρόκειτο απλώς για «ένα άγαλμα από σοκολάτα».
Ο Mατσιέρι, όταν τελείωσαν οι διακοπές του, αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα μέσω διαδικτύου. «Εχω μείνει άναυδος, το σώμα μιας γυναίκας υποβαθμίστηκε σε επίπεδο εδέσματος», έγραψε ο μάνατζερ, ο οποίος ασχολείται με διαχείριση προσωπικού μεγάλης εταιρείας.
«Πέρασα τις διακοπές μου με την κόρη μου, η οποία είναι δεκατεσσάρων ετών, και σχολίασε: “Μπαμπά, αίσχος, σε αυτή τη χώρα δεν μπορείς να ζήσεις και να δημιουργήσεις”», πρόσθεσε ο Ιταλός μάνατζερ. Ο Ματσιέρι εξήγησε στην κόρη του ότι «αν ο καθένας δώσει τη συμβολή του, έστω και περιορισμένη, μπορεί και να καταφέρουμε να φτιάξουμε την κοινωνία μας, να της αλλάξουμε πορεία πλεύσης».
Με το «ανθρώπινο σοκολατένιο άγαλμα» ασχολήθηκε φυσικά όλος ο ιταλικός Τύπος και η εταιρεία που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο τελικά αναγκάστηκε να απαντήσει. Υπογράμμισε ότι «επιθυμεί να μείνει πιστή στις αξίες της» και ότι «έχουν γίνει οι αναγκαίες κινήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το συμβάν με εποικοδομητικό πνεύμα και στο μέλλον ούτε ένας πελάτης να μη νιώσει ότι προσβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο».
Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο δύσκολα θα αναλάβουν και πάλι παρόμοιες πρωτοβουλίες. Προσπάθησαν, πάντως, να δικαιολογηθούν λέγοντας ότι «η κοπέλα έμεινε ξαπλωμένη στο τραπέζι μόνο για μισή ώρα -κυρίως για να φωτογραφηθεί- και στη συνέχεια ψυχαγώγησε τους πελάτες μαζί με τους συναδέλφους της».
Πρόκειται, όμως, για ένα τόσο μεμονωμένο γεγονός ή για το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης τάσης και πορείας; Σε μια χώρα στην οποία τα κανάλια του Μπερλουσκόνι άρχισαν να παρουσιάζουν το γυναικείο σώμα ως αντικείμενο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, δεν ήταν αναμενόμενο να φτάσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη;
Παράλληλα, φυσικά, ο μηχανισμός που έχουν δημιουργήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την επίδειξη του ανδρικού και του γυναικείου σώματος σαν να πρόκειται για εμπόρευμα προς πώληση, συνέβαλε στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας, στην οποία όλα τα όρια μεταξύ προσωπικού και δημόσιου, προσβλητικού και μη, είναι όλο και πιο σχετικά.
Τέλος, μια εύλογη ερώτηση: Τι θα συνέβαινε αν η συγκεκριμένη κοπέλα απαντούσε στον εργοδότη της ότι δεν θέλει να γίνει ζωντανό, ημίγυμνο άγαλμα στο τραπέζι του τιραμισού; Θα διατηρούσε ή θα έχανε τη δουλειά της; Η απορία αυτή όμως -δυστυχώς- δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπάλληλο και τους εργαζόμενους του τουριστικού τομέα…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας