«Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης». Με αυτά τα λόγια, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του σοσιαλιστικού κόμματός του, του PSOE, ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και να παραμείνει στην κυβέρνηση για άλλη μία τετραετία με τη στήριξη, όπως θεωρείται αναμενόμενο, του αριστερού σχηματισμού Sumar της δεύτερης αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.
Η διαδικασία που θα δείξει αν θα προκύψει νέα κυβέρνηση ή αν η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά σήμερα με τον σχηματισμό της νέας Βουλής και την εκλογή προεδρείου. Ο Σάντσεθ, αν και ήρθε δεύτερος στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη του Sumar και των εθνικιστικών κομμάτων. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο αν και ήρθε πρώτο δεν διαθέτει κανέναν άλλο δυνητικό σύμμαχο πέραν του ακροδεξιού Vox. Kαι τα δύο κόμματα μαζί υπολείπονται τεσσάρων εδρών από τις 176 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία. Ο Φεϊχόο, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει τόσο εύκολα και «πιέζει» τον βασιλιά Φελίπε να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μολονότι, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Κάτι για το οποίο τον επέπληξε ο Σάντσεθ στη χθεσινή του ομιλία. «Δεν είναι αυτή η ώρα για πιέσεις στον αρχηγό του κράτους, ούτε για μαγικά ξόρκια, είναι η ώρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε, ενώ παράλληλα απαίτησε από τα στελέχη του ΡΡ να σεβαστούν τη νομιμότητα της προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει, όπως πιστεύει. Σε ακόμα μία κίνηση προκειμένου να κερδίσει την εύνοια των Καταλανών αυτονομιστών, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε χθες ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης προεδρίας της Ισπανίας στην Ε.Ε. θα προωθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη χρήση των άλλων επίσημων γλωσσών της χώρας, δηλαδή τα καταλανικά, τα βασκικά και τα γαλικιανά. Η άλλη κίνηση που μέχρι στιγμής τυγχάνει θετικής αποδοχής είναι να προτείνει τη Φρανθίνα Αρμενγκόλ για πρόεδρο της Βουλής. Η Αρμενγκόλ ήταν πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2015 έως το 2023, όπου κυβέρνησε σε συνασπισμό με εθνικιστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής εκδοχής του κεντροαριστερού καταλανικού ERC.
Το πρόσωπο της Αρμενγκόλ έχει συναντήσει θετική ανταπόκριση από το Sumar και τα μικρά εθνικιστικά κόμματα. Από πλευράς Καταλανών, οι οποίοι και κρατούν το κλειδί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τις συνολικά 14 έδρες του, το ERC δείχνει μάλλον θετικά προσκείμενο. «Το όνομά της είναι καλύτερο από άλλα, τουλάχιστον δείχνει ευαισθησία σε ορισμένα πράγματα», δήλωσε χθες ο βουλευτής του κόμματος Φρανσέσκ-Μαρκ Αλβαρο σε συνέντευξή του στο Catalunya Ràdio. Μέχρι χθες, παραμονή της σημερινής ψηφοφορίας για τον σχηματισμό του νέου προεδρείου της Βουλής, το ERC, το οποίο έχει επιδείξει διάθεση συνεργασίας, επίσημα κρατούσε «όλα τα σενάρια ανοιχτά».
Αυτό που παίζει και αναμένεται να παίξει μέχρι την τελευταία στιγμή πολύ σκληρό παιχνίδι είναι το δεξιό Junts του αυτοεξόριστου πρώην επικεφαλής της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν. Επισήμως, το Junts ζητά δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και αμνηστία σε όλους τους αυτονομιστές πολιτικούς που αντιμετωπίζουν διώξεις λόγω της εμπλοκής τους στο δημοψήφισμα του 2017 προκειμένου να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση υπό τον Σάντσεθ. Υστερα από πολυήμερη σιωπή, ο Πουτζντεμόν χτύπησε χθες με ανάρτησή του στο τουίτερ στην οποία δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τα ισπανικά κόμματα και απαίτησε «χειροπιαστές ενέργειες» προτού δεσμεύσει το κόμμα του με την ψήφο του.
Η επικεφαλής του Sumar Γιολάντα Ντίαθ, σε δηλώσεις της χθες σε ισπανικά ΜΜΕ, χωρίς να δώσεις λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσε ότι γίνονται συνομιλίες σε «υψηλότατο επίπεδο» με το Junts κι έδειξε να πιστεύει ότι «τα πράγματα θα έχουν θετική έκβαση». Πολύ σύντομα θα φανεί αν η αισιοδοξία της είναι βάσιμη...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας