Δεν πά’ να καίγεται ο κόσμος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση που προκαλεί η συνεχιζόμενη χρήση των άκρως ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων; Δεν ιδρώνει το αυτί των κυβερνώντων Τόρις υπό τον Ρίσι Σούνακ, οι νεοφιλελεύθερες εμμονές των οποίων πυροδοτούν ξανά κατακραυγή. Βάζοντας το κέρδος πάνω από την υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε χθες όχι… πράσινο αλλά κατάμαυρο φως για «εκατοντάδες» νέες άδειες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, με άλλοθι την εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Βρετανίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από το Αμπερντίν της Σκοτίας συνέχισε δε να ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή είναι «απολύτως συμβατή» με τις κλιματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και δεν παρεκκλίνει από τον διακηρυγμένο στόχο για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Μας δουλεύει κι από πάνω δηλαδή…
Παρά τη βροχή επικρίσεων που δέχεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις και όχι μόνο, ο Σούνακ επέμεινε ότι οι εγχώριες γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου εξοικονομούν «δύο, τρεις, τέσσερις φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» συγκριτικά με «τη μεταφορά τους από την άλλη άκρη του κόσμου». Στηλίτευσε μάλιστα όσους «θα προτιμούσαν να προέρχονταν από εχθρικά κράτη», εννοώντας πρωτίστως τη Ρωσία, «αντί από τις προμήθειες που έχουμε εδώ στην πατρίδα μας». Η Βρετανία θα εξακολουθήσει να χρειάζεται ορυκτά καύσιμα «για δεκαετίες», παραδέχτηκε ωμά, αφού «ακόμα κι όταν θα έχουμε φτάσει στις μηδενικές εκπομπές το 2050, το ένα τέταρτο των ενεργειακών μας αναγκών θα προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Για να ρίξει δε στάχτη στα μάτια, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατασκευή ακόμα δύο υποδομών στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας για την παγίδευση ουσιαστικά του διοξειδίου του άνθρακα και το υποθαλάσσιο θάψιμό του - τεχνολογία και πρακτική που επικρίνονται από ειδικούς για το κλίμα όχι μόνο για πράσινο ξέπλυμα (greenwash), αλλά και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ενδεικτικά, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Shell, που αποκομίζει εξωφρενικά υπερκέρδη λόγω της ενεργειακής κρίσης και συμμετέχει παράλληλα σε τουλάχιστον μία από τις εν λόγω υποδομές, χαιρέτισε τα έργα αυτά ως «κεντρικό μέρος των σχεδίων για απο-ανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων στη Βόρεια Θάλασσα».
Για «προδοσία του βρετανικού λαού» αφού «δεν υπολογίζει το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών» κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό η περιβαλλοντική οργάνωση Oceana UK. «Ο Σούνακ είναι χειρότερος από εγκληματίας πολέμου. Γνωρίζει ότι οι νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα φέρουν αφάνταστα δεινά και θα καταστρέψουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων», ξεσπάθωσε η Just Stop Oil. Για «κοντόφθαλμη και εγωιστική» απόφαση έκανε λόγο η Oxfam Σκοτίας, ενώ η Greenpeace κατήγγειλε «ένα κυνικό πολιτικό τέχνασμα για να σπείρει τη διχόνοια» στο οποίο «το κλίμα είναι παράπλευρη απώλεια». Το «τέχνασμα» αφορά σε μεγάλο βαθμό και τους Εργατικούς, που αναμένεται ευρέως ότι θα κατατροπώσουν τους Τόρις στις επόμενες εκλογές. Το κόμμα του Κιρ Στάρμερ απορρίπτει μεν τη χορήγηση νέων αδειών για εξορύξεις υδρογονανθράκων, δεν σκοπεύει όμως να ανακαλέσει τις υπάρχουσες (ότ)αν αναλάβει την εξουσία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας