Η κοινωνική ένταση συνεχίζει να αυξάνεται ανησυχητικά στην Ιταλία, ενώ η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να παίξει ουσιαστικό διαμεσολαβητικό ρόλο: χθες το απόγευμα πάνω από εκατό εργάτες χαλυβουργείου, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Thyssenkrupp έστησαν μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Α1, στο ύψος της πόλης Αρέτσο, στην κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης.
Η συγκεκριμένη βιομηχανία, με έδρα το Τέρνι, επιμένει στην απόλυση 290 εργατών, ενώ τα συνδικάτα ζητούν να εφαρμοστούν «συμβόλαια αλληλεγγύης», όπως προβλέπεται από τη Thyssenkrupp στην Γερμανία, ώστε να μην αναγκαστούν να μείνουν κι άλλες οικογένειες χωρίς εισόδημα.
Αρχικά είχαν ανακοινωθεί 550 απολύσεις, οι οποίες μειώθηκαν στο ήμισυ, αλλά είναι σαφές ότι σε μια χώρα με ανάπτυξη που θα παραμείνει πιθανότατα μηδενική και το 2015, η μάχη που δίνουν τα συνδικάτα πλέον στοχεύει στο να καταφέρουν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα απασχόλησης. Μετά από περίπου τέσσερις ώρες μπλόκου η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια του αυτοκινητόδρομου Α1 ξανάρχισε κανονικά.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην εργοδοσία, αλλά μετά την τελευταία αποτυχημένη συνάντηση της ιδιοκτησίας του χαλυβουργείου με τα συνδικάτα, στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρώμης, αποφασίστηκε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στις 13 του μηνός. Αρχικά, η συγκεκριμένη συνάντηση είχε οριστεί, σε πιο «χαλαρούς ρυθμούς», για τις 18 Νοεμβρίου.
Είναι σαφές -όπως αναφέρουν και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- ότι οι εργάτες είναι οργισμένοι και απελπισμένοι, απλώς και μόνο επειδή «βλέπουν ρεαλιστικά την κατάσταση». Σε αυτή, όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι ελπίζουν σε σαφείς και θετικές απαντήσεις, ξέροντας καλά ότι το να βρεις μια νέα δουλειά σήμερα ισοδυναμεί περίπου με θαύμα.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, παράλληλα, το κεντροαριστερό Cgil, μετά την πετυχημένη συγκέντρωση της 25ης Οκτωβρίου στη Ρώμη, με συμμετοχή που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα, αποφάσισε να προκηρύξει πανιταλική απεργία για τις 5 Δεκεμβρίου. Οπως ανακοίνωσε η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, η μαζική αυτή κινητοποίηση οργανώνεται κατά του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ρέντσι για το επόμενο έτος, αλλά και κατά της μεταρρύθμισης στα εργασιακά.
Πανεθνική απεργία
Μένει να διαπιστωθεί αν στην πανεθνική απεργία θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος και τα άλλα δύο μεγάλα συνδικάτα της χώρας, Cisl και Uil. Πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη συνάντηση της ιταλικής κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η οποία έχει οριστεί για τις 17 του μήνα. Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να προχωρήσει σε μερικές παραχωρήσεις όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να δεχτεί να αλλάξει τον νόμο για την εργασία. Στόχος του είναι να περιορίσει το δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης και έχει καταστήσει σαφές ότι για να τον πετύχει είναι έτοιμος να συνδέσει την έγκριση της μεταρρύθμισης αυτής με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Θα πρέπει να δούμε αν, στο μεταξύ, ο Φλωρεντινός πρωθυπουργός θα έχει ολοκληρώσει τις συνομιλίες και τις επαφές του με πολλούς από τους ισχυρότερους βιομηχάνους της χώρας, και αν οι αμφισβητήσεις από μέρους των εργατών -με αυγά, ντομάτες και συνθήματα- που είδαμε πρόσφατα στη Γένοβα, θα συνεχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας