Ένα νέο γαϊτανάκι ευθυνών με κατηγορίες, ανακοινώσεις, αλλά και πολλά ερωτήματα εκτυλίσσεται στον απόηχο της είδησης για διαρροή στον Nord Stream, η οποία καταγράφηκε από χθες στα ανοιχτά της Δανίας κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, νοτιοανατολικά από το οποίο διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου.
Δύο μεγάλες εκρήξεις μέσα στο νερό
Οι σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση έρχονται από τη Σουηδία, με το Παρατηρητήριο Σεισμικής Δραστηριότητας να ανακοινώνει ότι κατέγραψε «δύο τεράστιες εκρήξεις» στα νερά κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η διαρροή.
Αυτό μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας με το κανάλι Stv να επικαλείται δηλώσεις του Μπγιόρν Λουντ, καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του συγκεκριμένου Ινστιτούτου.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις. Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα πώς να κύματα κινούνται από τον βυθό στην επιφάνεια» σημειώνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι μια από τις εκρήξεις καταγράφηκε από περίπου 30 σταθμού στα νότια της χώρας.
Τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία έχουν ήδη συγκληθεί εκτάκτως τα συμβούλια διαχείρισης κρίσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών να είναι απευθείας επαφή.
«Δεν θέλω να προβώ σε εικασίες. Πρέπει να δούμε πως αυτό επηρεάζει την ασφάλειά μας» ήταν το φειδωλό σχόλιο από τον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Γιέπε Κόφοντ.
Η αστυνομίας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ». Η Νορβηγία επίσης ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB που επικαλείται το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.
Την ίδια ώρα το γερμανικό Spiegel επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 είναι μεγαλύτερη από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς τόσο μεγάλη πτώση στην πίεση δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά.
Πηγές που είναι κοντά στις έρευνες επισημαίνουν στο Spiegel ότι μια τέτοια επίθεση στον βυθό της θάλασσας δεν είναι καθόλου απλή και θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα δύτες ή υποβρύχια.
Ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τους λόγους που προκάλεσαν τη διαρροές, ενώ τήρησε αποστάσεις από τις όποιες εικασίες. «Οι διαρροές δεν είναι στα γερμανικά ύδατα» είπε χαρακτηριστικά.
Η είδηση, πάντως, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και εντός Ε.Ε. γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να ελεγχθούν τα υπόλοιπα σημεία του αγωγού για τυχόν καταστροφές.
Η τοποθέτηση του Κρεμλίνου
Η Ρωσική πλευρά από την πρώτη στιγμή επιβεβαίωσε την ύπαρξη της διαρροής, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική είδηση», χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω ανακοινώσεις.
Σήμερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει πραγματοποιηθεί κάποια ενέργεια σαμποτάζ.
Τα σενάρια, το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με τις υποψίες να πέφτουν τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο.
Η Ουκρανία, πάντως, έσπευσε να καταγγείλει «τρομοκρατική επίθεση» σχεδιασμένη από τη Μόσχα, με τον σύμβουλο του Β. Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ να δηλώνει «η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει… συμπάθεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει έτοιμη να προσφέρει όποια βοήθεια της ζητηθεί.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν, πάντως, αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα αίτια πίσω από τις διαρροές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας