Ξεκινάει σήμερα η απέλαση των περισσότερων από 100 προσφύγων από τη Βρετανία προς τη Ρουάντα. Η επαναπροώθηση των προσφύγων αιτούντων άσυλων έχει αναγγελθεί εδώ και μερικές εβδομάδες, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων και θεσμών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και πιο συντηρητικών κύκλων της χώρας όπως ο Κλήρος.
Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανής ο αντιμεταναστευτικός και αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της πολιτικής Τζόνσον που καταδικάζει στην «εξορία» εκατοντάδες ανθρώπους που δεν προέρχονται καν από τη Ρουάντα, η οποία φημίζεται για το αντιδημοκρατικό καθεστώς της τής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News, επτά άτομα πρόκειται να είναι στην πρώτη πτήση για τη Ρουάντα.
Η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας υποστήριξε στο Sky News ότι δεν μπορεί να πει πόσοι ακριβώς μετανάστες θα επιβιβαστούν στο αεροπλάνο που πρόκειται να απογειωθεί σήμερα το απόγευμα.
Ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς της ηγεσίας Εκκλησίας της Αγγλίας ότι η πολιτική επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο σε πτήση χωρίς επιστροφή προς την Ανατολική Αφρική «ντροπιάζει τη Βρετανία».
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο δικαστικές προσφυγές για την πρώτη πτήση απέλασης στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος της Ρουάντα, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια. Το κόστος της πτήσης εκτιμάται ότι αγγίζει τις 500.000 λίρες Αγγλίας. Τρεις ακόμη αγωγές κατά της απέλασης αναμένονται να εξετασθούν σήμερα.
Την ίδια στιγμή 92 ενήλικες και 12 παιδιά μεταφέρθηκαν στη στεριά από αξιωματούχους των Συνοροφυλακής σήμερα το πρωί, αφού προσπάθησαν να διασχίσουν τα γνωστά για τους κατατρεγμένους στενά της Μάγχης. Ερωτώμενοι τον τόπο προέλευσής τους είπαν ότι ήρθαν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Το πραγματικά σημαντικό είναι να κάνουμε την αρχή και να αρχίσουμε να σπάμε το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των αδέκαστων διακινητών ανθρώπινων ζωών που εμπορεύονται τη δυστυχία», δήλωσε η Λιζ Τρας.
Δεν αποδέχθηκε την κριτική της Εκκλησίας, λέγοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τζόνσον είναι «καθόλα νόμιμη και ηθική» και προκάλεσε τους επικριτές της να βρουν μια εναλλακτική λύση στο σχέδιο, το οποίο ισχυρίστηκε ότι «είναι αποτελεσματικό και λειτουργεί».
Εν τω μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον αντεπιτέθηκε στους δικηγόρους που αμφισβητούν την πολιτική του - η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αποτρέψει τους μετανάστες από το να πληρώσουν λαθρέμπορους για να τους μεταφέρουν σε επικίνδυνες διαβάσεις της Μάγχης και όχι σε άλλες διαδρομές.
Είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη: «Αυτό που κάνουν οι εγκληματικές συμμορίες και αυτό που κάνουν αυτοί που υποκινούν αποτελεσματικά το έργο των εγκληματικών συμμοριών υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ασφαλές και νόμιμο σύστημα».
Με λίγα λόγια, κατά την κυβέρνηση Τζόνσον ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, παρότι θυσιάζεται η ακεραιότητα και ευημερία κατατρεγμένων ανθρώπων και είναι άκρως αμφίβολη η αποτελεσματικότητα που επικαλείται η ίδια για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης.
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η αντιπροσφυγική πολιτική Τζόνσον
Οι Εργατικοί έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρα από ρατσιστική η πολιτική της στο προσφυγικό είναι κοστοβόρα και αναποτελεσματική.
Η τομεάρχης Πολιτισμού του Εργατικού Κόμματος Λούσι Πάουελ είπε στο Sky News: «Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική είναι ανεφάρμοστη... είναι απίστευτα ακριβή. Θα κοστίσει πιθανώς πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες ανά αποτυχημένη ή επιτυχημένη απέλαση προς τη Ρουάντα. Και πιστεύουμε ότι είναι ανήθικο - και στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση με τις βρετανικές αξίες. Είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο ως ένα ασφαλές καταφύγιο για εκείνους που πραγματικά γλιτώνουν από τη δίωξη και τον πόλεμο - είναι μέρος της αντίληψής μας σε αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες».
Μέχρι και ο κλήρος καταδικάζει τις απελάσεις
Ενδεικτική του κραυγαλέου χαρακτήρα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης είναι και η στάση του Κλήρου, που δεν συνηθίζει να τοποθετείται από προοδευτική σκοπιά στο δημόσιο διάλογο.
Οι Αρχιεπίσκοποι του Καντέρμπουρυ και του Γιορκ -καθώς και άλλοι 23 επίσκοποι- έστειλαν επιστολή στους Times με την οποία επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να «κατανοηθεί η δύσκολη θέση» όσων επλήγησαν.
Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για τις απελάσεις, το αεροπλάνο που έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι σήμερα το απόγευμα, θα αναχωρήσει κανονικά.
Η επιστολή τους αναφέρει: «Το γεγονός ότι η πρώτη πτήση απέλασης φεύγει από τη Βρετανία σήμερα για τη Ρουάντα, αναδεικνύει μία πολιτική που μας ντροπιάζει ως έθνος».
«Η ντροπή είναι δική μας, γιατί η χριστιανική μας κληρονομιά θα πρέπει να μας εμπνεύσει να αντιμετωπίζουμε τους αιτούντες άσυλο με συμπόνια, δικαιοσύνη και δικαιοσύνη, όπως κάνουμε εδώ και αιώνες», αναφέρεται στην επιστολή των Κληρικών.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες ζήτησαν να καταπολεμηθεί η «διακίνηση του κακού» (ς.ς. η λαθραία διακίνηση προσφύγων) με την παροχή ασφαλών διαδρόμων για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας: «Οι απελάσεις και η πιθανή αναγκαστική επιστροφή των αιτούντων άσυλο στις χώρες καταγωγής τους δεν είναι ο τρόπος».
Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, ο Πρίγκιπας Κάρολος χαρακτήρισε την πολιτική των Συντηρητικών «αποκρουστική», ενώ ο Ιμάμης Qari Asim, ο ανώτερος ιμάμης στο τέμενος Makkah στο Λιντς, είπε ότι «προκαλεί την ανθρώπινη συνείδησή μας και μας αναγκάζει να ξανανοίξουμε τη συζήτηση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Πέρυσι, περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη - τρεις φορές περισσότεροι από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2020.
Περισσότεροι από τους μισούς ήταν είτε Ιρανοί είτε Ιρακινοί, με άτομα από την Ερυθραία και τη Συρία να περνούν επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας