Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
LIVE
Τελευταία ενημέρωση:

Πρόοδος στις συνομιλίες, μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κίεβο

Turkish Presidency via AP

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της, δεν τα αποσύρει

Λευκός Οίκος
| AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε

Αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ για έκρηξη στη ρωσική πλευρά των συνόρων

Αναφέρθηκαν εκρήξεις στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Μπελγκορόντ. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η αιτία, πιθανώς πρόκειται για αποθήκη πυρομαχικών σύμφωνα με το BNO News. Το πρακτορείο RIA κάνει λόγο και για τραυματίες.

 

Αυξήθηκαν τα θύματα απ' το χτύπημα στο Μικολάιβ

Ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική επίθεση σε κτίριο περιφερειακής διοίκησης στο λιμάνι Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας αυξήθηκε από τουλάχιστον επτά σε τουλάχιστον 12, με 33 τραυματίες, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Οι τραυματίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια από τα σωστικά συνεργεία, τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται στο σημείο, ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

 

Χιλιάδες στα Προπύλαια: Η απάντηση στον πόλεμο και τα κυβερνητικά πυρά

Η Δύση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

AP Photo / Alex Brandon

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά, συμφώνησαν να συνεχίσουν με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες (των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας), δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ, ο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε.

Ο αυτονομιστής ηγέτης του Ντονέτσκ εξετάζει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των αυτονομιστών.

«Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της δημοκρατίας. Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ντονέτσκ.

 

Η Ρουμανία θα διανείμει χάπια ιωδίου

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, θα διανείμει δωρεάν την επόμενη εβδομάδα χάπια ιωδίου στον πληθυσμό, προκειμένου να τον «προετοιμάσει» για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό συμβάν που θα συνδέεται με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς» αυτόν τον κίνδυνο και «γνωρίζουμε πως σε περίπτωση ενός ατυχήματος, δεν θα έχουμε τον χρόνο να διανείμουμε χάπια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν πρέπει να τα πάρει κανείς για προληπτικό λόγο», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας την επικείμενη έναρξη μιας ενημερωτικής εκστρατείας.

Οι γιατροί παθολόγοι θα επιφορτιστούν να κατανείμουν τις δόσεις σε αυτήν τη χώρα της ΕΕ, η «συλλογική μνήμη» της οποίας έχει σημαδευτεί από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τι είπαν Πούτιν με Μακρόν

Φωτ. αρχείου
| Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης πρέπει να παραδοθούν για να βοηθήσουν τους αμάχους εκεί. «Για να βρεθεί μια λύση στη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτή την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν να αντιστέκονται και να καταθέσουν τα όπλα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης έθιξαν ζητήματα που σχετίζονται με την απόφαση για πληρωμή σε ρωσικά ρούβλια για προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ειδικότερα προς τις χώρες της ΕΕ.

Απ' την πλευρά του Ελιζέ ανακοινώθηκε μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση».

Επίσης, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι είναι αδύνατον να πληρωθεί το φυσικό αέριο με ρούβλια.

Διχόνοια στην Κεντρική Ευρώπη σπέρνει η ουκρανική κρίση

Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της λεγόμενης Ομάδας Βίζεγκραντ (V4) - της περιφερειακής πλατφόρμας που αποτελείται από την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία - που είχε προγραμματιστεί για αύριο και μεθαύριο στη Βουδαπέστη, ματαιώθηκε μετά την απόφαση Πολωνίας και Τσεχίας να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους. Αιτία, η «χλιαρή» στάση της κυβέρνησης Όρμπαν απέναντι στη Μόσχα και η άρνησή του να δώσει περισσότερα για την Ουκρανία.

Αυτή η διχόνοια μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, εκδηλώθηκε ανοιχτά την περασμένη Παρασκευή, όταν η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Jana Černochová αποσύρθηκε από τη συνάντηση σχολιάζοντας στο Twitter: «Πάντα υποστήριζα τους V4 και λυπάμαι πολύ που το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο σημαντικό για τους Ούγγρους πολιτικούς από το Ουκρανικό αίμα». 

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η Πολωνία, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Mariusz Błaszczak να δηλώνει χθες ότι και αυτός θα σνομπάρει τη συνάντηση. Και μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας εξήγησε ότι ο Βίκτορ Όρμπαν «κάνει λάθος» στην προσέγγισή του στην Ουκρανική κρίση.

Παρότι η Ουγγαρία έχει πει «ναι» και στους 4 γύρους των ευρωπαϊκών κυρώσεων, έχει τραβήξει και "κόκκινες γραμμές" στο μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει: τάχθηκε κατά κυρώσεων για την ενέργεια, κατά της πρότασης για ευρωπαϊκή δύναμη κυανοκράνων και αρνείται να επιτρέψει τη διέλευση οπλισμού από τα εδάφη της προς την Ουκρανία.

Στέλνουν εκατέρωθεν... συγχαρητήρια στην Τουρκία

Η Ρωσία ευχαριστεί την Τουρκία για τη φιλοξενία των συνομιλιών σχετικά με κατάπαυση του πυρός και λέει ότι η ρωσοφοβική εκστρατεία απέτυχε να αιχμαλωτίσει την τουρκική κυβέρνηση και το κοινό.

Το υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι η Τουρκία έχει μια ισορροπημένη γραμμή για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και η Μόσχα είναι ευγνώμων για τη διοργάνωση των συνομιλιών..

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ συναντήθηκε με τον δημιουργό των τουρκικών drone της εταιρείας Baykar. Ευχαρίστησε τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και δήλωσε ευγνώμων.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας καίγονται άψογα στα όμορφα χωράφια μας. Και θα συνεχίσουν να καίγονται, καθώς τα Bayraktar εκπληρώνουν ιδανικά κάθε καθήκον - ανεπαίσθητα, τρομακτικά, καταστροφικά. Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον δημιουργό και πατέρα των υπερ-όπλων @haluk. Για τη νίκη μας», γράφει στο Twitter.

Γείτονες κοιτάζουν μια ομάδα ατόμων μετά την άφιξή τους στο Μπρόβαρι, στα περίχωρα του Κιέβου, που εκκενώθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση λόγω σφοδρών μαχών εναντίον της Ρωσίας, Τρίτη 29 Μαρτίου 2022.
| AP Photo/Rodrigo Abd

Η Δανία διαθέτει 800 στρατιώτες για το ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει προς το ΝΑΤΟ ένα τάγμα 800 στρατιωτών για μια πιθανή ενίσχυση στις Βαλτικές χώρες, μπροστά στη ρωσική απειλή.

Η χώρα έχει ήδη αναπτύξει περίπου 200 άνδρες και μαχητικά αεροσκάφη στην Εσθονία και τη Λετονία κι έχει στείλει μια φρεγάτα στο ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

«Έχουμε ήδη σημαντική παρουσία στην περιοχή, όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση θα προτείνει την αποστολή ενός τάγματος περίπου 800 (στρατιωτών) στις Βαλτικές χώρες», επισήμανε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας, κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης που ήταν αφιερωμένη στη βοήθεια της χώρας της στην ουκρανική κρίση.

Αυτό το τάγμα έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό για το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Ένα επίσημο αίτημα του ΝΑΤΟ πρέπει να κατατεθεί προκειμένου η Δανία να στείλει τους στρατιώτες της στο πεδίο, διευκρίνισε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η πρωθυπουργός της Δανίας αναμένεται να μεταβεί αύριο και την Πέμπτη στην Εσθονία, στη Λετονία και στη Λιθουανία, μαζί με τους ηγέτες κομμάτων της χώρας της, με στόχο να επισκεφθεί τους Δανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Δανίας λαμβάνει χώρα μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον του κοινοβουλίου της Δανίας σήμερα, όπου ευχαρίστησε την Κοπεγχάγη για τη βοήθειά της.

Η J&J σταματά τις πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία

Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει την πώληση προϊόντων υγιεινής και προσωπικής φροντίδας στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εταιρειών.

Η J&J σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικές συσκευές, καθώς αυτά τα είδη δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. Δεν θα εγγράψει όμως άλλους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που διεξάγει στη Ρωσία. Η εταιρεία, το 1% των πωλήσεων της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το 50% της δραστηριότητάς της στη Ρωσία αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η Πολωνία έτοιμη να απαγορεύσει την εισαγωγή άνθρακα απ' τη Ρωσία

Η Πολωνία ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Η χώρα παροτρύνει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλουν εμπάργκο στην αγορά ρωσικής ενέργειας, αλλά δεν έχει καταφέρει να τους πείσει.

Ο Μίλερ λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει άλλο την Ε.Ε. και γι' αυτό αποφάσισε να δράσει μονομερώς.

Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθάνθρακα της Ε.Ε., αλλά τα ορυχεία της δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες άνθρακα που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων. Ορισμένες μονάδες θέρμανσης καίνε επίσης ρωσικό άνθρακα.

Το 2020, η Πολωνία αγόρασε τα τρία τέταρτα των 12,8 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα από τη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι είχε συνομιλίες με τον Αυστραλό ομόλογό του σχετικά με την αγορά άνθρακα από την Αυστραλία.

«Η Βρετανία θα κρίνει τον Πούτιν από πράξεις και όχι λόγια»

Η Βρετανία θέλει να δει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και θα κρίνει τα προκαταρκτικά βήματα προς μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία από τις πράξεις παρά από τα λόγια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον ενθαρρύνθηκε από την υπόσχεση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις περιμετρικά του Κιέβου και στη βόρεια Ουκρανία ως ένα βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο εκπρόσωπος τύπου του Τζόνσον απάντησε πως «θα κρίνουμε τον Πούτιν και το καθεστώς του από τις πράξεις τους, όχι από τα λόγια τους».

«Υπάρχει μια κάποια μείωση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς περιμετρικά του Κιέβου, σε μεγάλο βαθμό διότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν με επιτυχία τις ρωσικές επιθέσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης», είπε σε δημοσιογράφους.

«Όμως, οι μάχες συνεχίζονται. Καταγράφονται σφοδροί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές. Επομένως, δεν θέλουμε να δούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια».

Με Ουκρανούς πρόσφυγες συναντήθηκε στη Βαρσοβία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον επικεφαλής της Καθολικής Επισκοπής Πολωνίας, τον Αρχιεπίσκοπο Στανισλάβ Γκαντέσκι
| Press Office of the Polish Bishops' Conference

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με Ουκρανούς πρόσφυγες για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του και να καταγγείλει την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα τους.

Σε ομιλία του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Στέφαν Βισίνσκι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις καταστροφές που προκλήθηκαν «από αυτήν τη φρικτή εισβολή, στο ουκρανικό έθνος και σε όλον τον κόσμο».

«Όλοι οι πόλεμοι είναι καταδικαστέοι, αλλά ένας πόλεμος μεταξύ ορθοδόξων είναι απολύτως απαράδεκτος», τόνισε, επισκεπτόμενος μια ορθόδοξη εκκλησία της Βαρσοβίας προκειμένου να προσευχηθεί για την ειρήνη, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για «την κρίση ενότητας» που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Στην Ουκρανία η πλειονότητα των κατοίκων είναι ορθόδοξοι, όμως έχουν διχαστεί μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας και σε εκείνους που ακολουθούν την νέα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, την αυτοκεφαλία της οποίας έχει αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. 

«Μακρύς ο δρόμος για την προετοιμασία συμφωνίας» λέει ο Ρώσος διαπραγματευτής

Η Ρωσία θα στείλει τις αντιπροτάσεις της στις γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας, είπε ο Μεντίνσκι. «Δεν θέλουμε να εκθέσουμε αυτήν την πόλη (Κίεβο) σε πρόσθετο (στρατιωτικό) κίνδυνο», δήλωσε στο κανάλι RT.

«Είναι μακρύς ο δρόμος για την προετοιμασία συμφωνίας μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας με αμοιβαία αποδεκτούς όρους» πρόσθεσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας.

 

Η Ιρλανδία απελαύνει 4 Ρώσους διπλωμάτες

Εκτός από την Ολλανδία και το Βέλγιο, και η Ιρλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, καθώς οι δραστηριότητές τους «δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα της διπλωματικής συμπεριφοράς».

Ο Ρώσος πρέσβης στο Δουβλίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί η απόφαση που αναφέρει ότι «ζητήθηκε από τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους να φύγουν από τη χώρα», διευκρίνισε η ιρλανδική διπλωματία σε ένα δελτίο Τύπου.

«Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι δραστηριότητές τους δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα διπλωματικής συμπεριφοράς», προστίθεται.

Το Δουβλίνο επισημαίνει ότι θέλει «να κρατήσει ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους», κρίνοντας πως αυτό είναι «σημαντικό στο πλαίσιο της μεταφοράς των σθεναρών απόψεών μας σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο θεωρούμε μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Πρόσκληση και στην Ουκρανία σε σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία και ορισμένες χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ είπε ότι «οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Φινλανδίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις» θα παραστούν σε μια συνεδρίαση στις 7 Απριλίου.

Ορισμένοι από τους υπουργούς «μπορεί να παρευρεθούν μέσω σύνδεσης βίντεο», πρόσθεσε η δήλωση.

Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει κάποιες δυνάμεις από το Κίεβο, λένε Αμερικανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τη Ρωσία να αρχίζει να αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της από την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, σε ένδειξη αλλαγής της ρωσικής στρατηγικής στην Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ωστόσο λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός υπ. Εξ.  Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε ότι δεν έχει δει σημάδια ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία «κινούνται με αποτελεσματικό τρόπο», επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Εστιάζουμε στο τελευταίο», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο η Ρωσία για άλλη μια φορά προσπαθεί να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».

«Εάν πιστεύουν με κάποιο τρόπο ότι μια προσπάθεια να υποτάξουν το «μόνο», σε εισαγωγικά, το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να πετύχει, τότε για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν βαθιά τον εαυτό τους», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να πυροβολεί, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

Η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν αντιπροσωπεύει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, είπε: «Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή είναι η φιλοδοξία μας, σταδιακά να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σε αυτά τα μέτωπα».

ΟΗΕ: Πάνω από 3,9 εκατ. πρόσφυγες

AP Photo/Daniel Cole

Περισσότεροι από 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Στους 3.901.713 πρόσφυγες που καταγράφηκαν μέχρι τη Δευτέρα περιλαμβάνονται 203.000υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Νέες δηλώσεις από Μπλίνκεν

AP PHOTO
  • Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και αυτό που κάνει η Ρωσία, οι ΗΠΑ εστιάζουν στο δεύτερο
  • Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει τώρα την επίθεση, να απομακρύνει τις δυνάμεις της
  • Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία

     

Το Βέλγιο απελαύνει 21 Ρώσους διπλωμάτες

Οι βελγικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν 21 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF. Η απέλασή τους αποφασίστηκε καθώς κατηγορούνται για κατασκοπεία ή απειλές για την ασφάλεια.

Σε απελάσεις διπλωματών προχωρά και η Ολλανδία.

Διευκρινίσεις και από το Κίεβο για τις εγγυήσεις «τύπου ΝΑΤΟ»

«Βελτιωμένη προστασία ανάλογη με το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ» ζητάει το Κίεβο στις προτάσεις του, είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ. 

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας- μεταξύ αυτών η Ουκρανία ζητά να είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Τουρκία, η Γαλλία και η Γερμανία- θα διασφαλιστεί νόμιμα ότι «θα εμπλακούν ενεργά στην προστασία της Ουκρανίας από κάθε επιθετικότητα» 

Ο Ποντόλιακ επιβεβαιώνει και τις δηλώσεις Μεντίνσκι για την Κριμαία ότι δηλαδή κατατέθηκε πρόταση να ρυθμιστεί το θέμα της Κριμαίας διμερώς μέσα σε 15 χρόνια, με την υπόσχεση να μη γίνει αυτό σε «καμία περίπτωση» με στρατιωτικά μέσα. 

Οι Ολλανδοί απελαύνουν 17 Ρώσους διπλωμάτες

Η ολλανδική κυβέρνηση λέει ότι απελαύνει 17 Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε σήμερα για εξηγήσεις και είπε στους αξιωματικούς, οι οποίοι ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες, να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Το υπουργείο λέει ότι «η απειλή των πληροφοριών κατά της Ολλανδίας παραμένει υψηλή. Η τρέχουσα στάση της Ρωσίας με μια ευρύτερη έννοια κάνει την παρουσία αυτών των αξιωματικών πληροφοριών ανεπιθύμητη».

Η ολλανδική κυβέρνηση είπε ακόμα ότι έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με «ορισμένες χώρες ομοϊδεάτες», επικαλούμενη παρόμοιες απελάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και το Μαυροβούνιο.

«Όχι» από Κομισιόν στην πληρωμή του αερίου σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει την πιθανότητα να πληρωθεί το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Όπως έγραψε στο Twitter η Εσθονή επίτροπος για την Ενέργεια Kadri Simson: «Οι υπουργοί ενέργειας των G7 απέρριψαν την απαίτηση [...] επομένως οι G7 συμφώνησαν να παροτρύνουν τις εταιρείες που έχουν έδρα στις χώρες τους να μη συμφωνήσουν με μια τέτοια απαίτηση».

«Διευκρινίσεις» για την Κριμαία και το Ντονμπάς από τη Μόσχα

Όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής αποστολής και σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, στις γραπτές  προτάσεις που έχει λάβει η Μόσχα, οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια δεν θα ισχύσουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. 

«Με άλλα λόγια», είπε, «η Ουκρανία αποποιείται της επιθυμίας να επιστραφεί η Κριμαία με στρατιωτικά μέσα και δηλώνει ότι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. Φυσικά αυτό δεν συνάδει με τις δικές μας απόψεις, αλλά η Ουκρανία έχει σχηματίσει τη δική της προσέγγιση».

Το ίδιο ισχύει, είπε, και για «ορισμένες περιοχές» του Ντονμπάς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις προτάσεις του Κιέβου περιλαμβανόταν και μία με βάση την οποία η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουλάχιστον επτά νεκροί από ρουκέτα σε διοικητικό κτίριο του Μικολάγιφ

Το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στην πόλη Μικολάγιφ
| AP Photo/Petros Giannakouris

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν από το χτύπημα ρουκέτας στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.

«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο τοπικός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ, που εκτίμησε ότι το πλήγμα υποδηλώνει ότι η Ρωσία εγκαταλείπει την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

AP Photo/Tony Gutierrez, File

Οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% σήμερα, ως αντίκτυπο στην πρόοδο που ανακοινώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά και σε περιορισμό στην Κίνα που επιβαρύνει τη ζήτηση.

Γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Μέσω βιντεοδιάσκεψης η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συνεχιστούν μέσω βιντεοδιάσκεψης, δήλωσε στο RIA Novosti πηγή της ρωσικής αντιπροσωπείας.

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω βίντεο», είπε προσθέτοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη σήμερα, Τρίτη.

«Σημαντική πρόοδο» είδε ο Τσαβούσογλου

Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ειδικότερα, θα έχει επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 16.15 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τι γνωρίζουμε μετά τις πρώτες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας

Turkish Presidency via AP
  • Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.
  • Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συνεχίζουν τις συνομιλίες αύριο, αν τηρηθεί ο προγραμματισμός που είχε ανακοινωθεί. 
  • Στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν και εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και πρόσθεσε ότι μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα είναι εφικτή, «ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών».
  • Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία παρέλαβε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία για «ουδέτερο καθεστώς», χωρίς πυρηνικά.
  • Η ουκρανική πλευρά λέει ότι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε τίποτα με τη Ρωσία και δεν έχουν λάβει καμία έγκριση από τη ρωσική αντιπροσωπεία.

Ουκρανός διαπραγματευτής τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο.
  • Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη.
  • Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε.
  • Προτείνει διαβουλεύσεις με τη Ρωσία για την κατάσταση της Κριμαίας τα επόμενα 15 χρόνια.
  • Εάν οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα λάβουν οι Ουκρανοί λειτουργήσουν τότε η χώρα του θα συμφωνήσει σε καθεστώς ουδετερότητας που δεν θα περιλαμβάνει στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών.
  • Οι Ουκρανοί επιθυμούν οκτώ εγγυήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

► Από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε μεγάλη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ.

Αποσύρει δυνάμεις η Ρωσία από περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ

Από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε μεγάλη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ .

Έκκληση του Ερυθρού Σταυρού για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Κομβόι αυτοκινήτων που περιμένουν να τους δοθεί άδεια να φύγουν από τη Μαριούπολη - 24/3/2022
| AP Photo/Alexei Alexandrov

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε σαφή συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη και όχι μόνο καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα σε φαγητό και νερό.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων – Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συνεχίζουν τις συνομιλίες αύριο, αν τηρηθεί ο προγραμματισμός που είχε ανακοινωθεί.  

Ένας εκ των Ρώσων διαπραγματευτών χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και πρόσθεσε ότι μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα είναι εφικτή, «ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών». 

Η ουκρανική πλευρά λέει ότι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε τίποτα με τη Ρωσία και δεν έχουν λάβει καμία έγκριση από τη ρωσική αντιπροσωπεία.

Εικόνες καταστροφής

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ciwadq9i61sx

Έτοιμη η Ρωσία αν η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο

Courtney Crow/New York Stock Exchange via AP

Τη βεβαιότητα πως η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσικά καύσιμα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βαλεντίνα Ματβιγένκο πρόσθεσε ότι, αν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράζει ρωσική ενέργεια, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να κατευθύνει τις προμήθειες προς ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, μετέδωσε το TASS.

Η Ρωσία έχει ζητήσει οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο, μετά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρνηθεί το αίτημα ενώ δεν προέκυψε κάποια κοινή θέση στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

Θα πρέπει να προσέχουν…

Υπό το φόβο μιας δηλητηρίασης οι Oυκρανοί διαπραγματευτές δεν πρέπει να φάνε ή να πιούνε κάτι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Ρώσους στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποίησε ο Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Turkish Presidency via AP

«Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια», είπε ο Κουλέμπα όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

Η Emirates συνεχίζει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία

Η κρατική αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έκανε σαφές πως θα συνεχίσει να πετά προς τη Ρωσία έως ότου λάβει μια εντολή για το αντίθετο, δήλωσε ο πρόεδρος της, Τιμ Κλαρκ.

«Όσο το κράτος μας ζητά να πετάμε εκεί, εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το κάνουμε: μεταφέρουμε ανθρωπιστικά αγαθά. Έχουμε μέλη ΜΚΟ που ταξιδεύουν προς και από τη Ρωσία. Έχουμε τη διπλωματική κοινότητα», τόνισε.

Να θυμίσουμε πως οι περισσότερες δυτικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους από και προς τη Ρωσία.

Δυσαρέσκεια της Ουκρανίας για τους χειρισμούς της Γερμανίας

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντριι Μέλνικ, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη σαφή του δυσαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίστηκε εξ αρχής το Βερολίνο την ρωσική εισβολή.

Οταν πρόκειται για Γερμανούς πολιτικούς, είπε δεν ξεχωρίζει μεταξύ των κομμάτων, αλλά μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την κρίση στην Ουκρανία και αυτούς που «απλώς προσποιούνται».

Ο πρεσβευτής είπε στην εφημερίδα για τις συνομιλίες που είχε με διάφορους Γερμανούς πολιτικούς και αναφέρθηκε ξεχωριστά στον υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λιντνερ, που ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με τον Ουκρανό διπλωμάτη, ο Λίντνερ μετά την εισβολή, κάθισε δίπλα του με ένα «πολύ ευγενικό χαμόγελο» στα χείλη, και μιλούσε σαν η ήττα της Ουκρανίας να είχε προαποφασισθεί.

«Εχετε μόνο λίγες ώρες», φέρεται να του είπε ο Λίντνερ, αποκλείοντας ταυτόχρονα την προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την τραπεζική πλατφόρμα SWIFT. Αντίθετα, υποστήριξε ο Μέλνικ, ο Λίντνερ ήθελε να συζητήσουν για τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, με κυβέρνηση-μαριονέτα από τη Ρωσία. «Ηταν η χειρότερη συζήτηση που είχα ποτέ στη ζωή μου», συμπλήρωσε.

Συνομιλία Μακρόν-Πούτιν εντός της ημέρας

φωτογραφία αρχείου
| (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ημέρας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ουκρανοί και ρώσοι διαπραγματευτές έχουν συνομιλίες στην Τουρκία στην πρώτη τετ-α-τετ συνάντησή τους εδώ και τρεις εβδομάδες. 

Σαφής προειδοποίηση της Μόσχας προς το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου

 
|  Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επανέλαβε ότι η πρώτη φάση της «ρωσικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί και προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει καταλλήλως εάν το ΝΑΤΟ στείλει μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε στις δηλώσεις ηγετών μεμονωμένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ για την πρόθεσή τους να προμηθεύσουν αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Εάν εφαρμοστούν να αντιδράσουμε κατάλληλα» είπε αφού προηγουμένως είχε τονίσει πως η Ουκρανία «δεν διαθέτει πλέον αεροπορία».

Οι πρώτες πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Turkish Presidency via AP

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με ένα «κρύο καλωσόρισμα» και χωρίς χειραψία μεταξύ των αντιπροσωπειών μεταδίδει η ουκρανική τηλεόραση.

Η συνάντηση είναι κλειστή για τον Τύπο με τις πρώτες διαρροές να γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ένας εκ των Ρώσων διαπραγματευτών, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι θα υπάρξει δήλωση μετά τις συνομιλίες.

Ο Ντ. Πεσκόφ είπε ότι σήμερα-αύριο θα γίνει σαφές εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν προοπτική.

► Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην αντιπροσωπεία της Ουκρανίας για την κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων ενώ Ουκρανός διαπραγματευτής φέρεται να είπε πως το κύριο θέμα για την Ουκρανία στις συνομιλίες είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας, με δεύτερο τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ανοίγουν ξανά ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει σήμερα η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Απέλαση διπλωματών

Άλλη μια διπλωματική εξέλιξη που προέκυψε σήμερα το πρωί αναφέρει (TASS-RIA) ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί πρεσβευτές από τα κράτη της Βαλτικής για να ανακοινώσει την απέλαση διπλωματών.

Κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στο Μικολάιβ υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική επίθεση με πυραύλους σήμερα το πρωί. Ο τοπικός κυβερνήτης, Vitaliy Kim, δεν βρισκόταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή και επέζησε της επίθεσης.

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους. 

ΕΕ: Η αντίδραση του συστήματος υγείας στον πόλεμο στην Ουκρανία

[της Μαρίας Ψαρά]

Οι υπουργοί υγείας της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την αντίδραση του συστήματος υγείας στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των ιατρικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη σύγκρουση.  

«Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται λεπτό προς λεπτό», δήλωσε η Κυριακίδου στο POLITICO. «Υποστηρίζουμε μέσω της μεταφοράς ασθενών και με την πρόσβαση σε κρίσιμα φάρμακα, εμβόλια και εξοπλισμό». 

Είπε ότι είναι καθήκον της ΕΕ να «προσφέρει μια ισχυρή υγειονομική απάντηση για να διασφαλίσει ότι οι εισερχόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι ευάλωτοι, θα λάβουν τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζονται. Αυτό αφορά την επείγουσα περίθαλψη, τη μακροχρόνια θεραπεία για χρόνιες παθήσεις καθώς και τους συνήθεις υγειονομικούς ελέγχους». 

Οι υπουργοί θα συζητήσουν το σχέδιο της Επιτροπής για τη δημιουργία κέντρων ταξινόμησης στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στη σωστή υγειονομική περίθαλψη.

Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.

[του Γιάννη Κιμπουρόπουλου]

Αν και αφορούν το 2020, τα στοιχεία της Eurostat για τις πηγές από τις οποίες αντλεί ενεργειακούς πόρους η Ε.Ε. είναι αντιπροσωπευτικά της τεράστιας εξάρτησής της. Το 58% της ενέργειας που καταναλώνουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο -16 εκατ. γιγαβατώρες το 2020- βασίζεται σε εισαγόμενους πόρους και από αυτούς το 24,4% προέρχεται από τη Ρωσία.

Μόλις το 42% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. καλύπτεται από δικούς της πόρους και εγχώρια παραγωγή. Κύρια συνιστώσα της εξάρτησής της, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα -35% στο πετρέλαιο και τα προϊόντα του, 24% στο φυσικό αέριο και 11% στα στερεά ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης κ.ά.)-, 17% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 13% στην πυρηνική ενέργεια.

Η Ρωσία καλύπτει το 24% των αναγκών της Ε.Ε. σε ορυκτά καύσιμα, αν και ειδικά στο φυσικό αέριο το ποσοστό ανεβαίνει στο 41%. Μάλιστα, το 2020 η Ρωσία κάλυψε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ε.Ε., το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 53% στερεών καυσίμων άνθρακα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» στα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα και τη βιαστική απολιγνιτοποίηση: Το 2020 η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας ήταν 81,4% (έναντι 57,5% της Ε.Ε.), το τέταρτο υψηλότερο μετά τις νησιωτικές Κύπρο και Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Ενώ λοιπόν η Ελλάδα είναι 100% εξαρτημένη από εισαγόμενο αέριο και πετρέλαιο, καλύπτει το 90% των αναγκών της από τον εγχώριο λιγνίτη.

Καθησυχαστικός ο Πεσκόφ για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, για τη Ρωσία «δεν θα είναι λόγος για τη χρήση πυρηνικών»:

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν. Αλλά όποιο και να είναι το απότέλεσμα φυσικά αυτό δεν θα είναι λόγος για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εχουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας που σαφώς αναφέρει ότι μπορούμε και θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα όταν υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα, προκειμένου να την εξαλείψουμε. Ας κρατήσουμε αυτά τα δυο χώρια, δηλαδή την υπαρξιακή απειλή και την επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο [...] Κανείς δεν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει... ακόμα και η ιδέα να γίνει χρήση πυρηνικών...». 

Ο απολογισμός της Μόσχας και του Κιέβου

Από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρωσικού υπουργείου Αμυνας αντιστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει, μεταξύ άλλων, 123 ουκρανικά μαχητικά, 74 ελικόπτερα, περισσότερα από 311 drones, 181 πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και 1.738 τεθωρακισμένα οχήματα.

Από την άλλη πλευρά, το Γενικό Επιτελείο στο Κίεβο, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει χάσει: περίπου 17.200 στρατιώτες, 597 τανκς, 1.710 τεθωρακισμένα, 127 μαχητικά, 129 ελικόπτερα, 54 μονάδες αεράμυνας.

Μια διμερής συνάντηση μεταξύ του στενού συνεργάτη του Βλ. Πούτιν και εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι με τον του επικεφαλής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» και εκ των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, Ντέιβιντ Αραχαμία, ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε διπλωματική πηγή στο RIA Novosti.

Ο Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει εμπλακεί «ζεστά» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και δίνει το «παρών» στην Κωνσταντινούπολη παρά την περιπέτεια που πέρασε με την υγεία του.

Turkish Presidency via AP

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ανέφερε πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη «για να παρέχει υποστήριξη» στις διαπραγματευτικές ομάδες Ουκρανίας και Ρωσίας. 

Εκτός νόμου το γράμμα «Ζ»;

Ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών κάλεσε όλες τις χώρες να απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του γράμματος «Ζ», που έχει γίνει σύμβολο της ρωσικής εισβολής.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντμίτρι Κουλέμπα  γράφει ότι «η δημόσια υποστήριξη αυτής της βαρβαρότητας πρέπει να απαγορευτεί. Καλώ όλες τις χώρες να ποινικοποιήσουν τη χρήση του "Ζ" ως σύμβολο του Ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. "Ζ" σημαίνει εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμός των πόλεων μας, χιλιάδες δολοφονημένοι Ουκρανοί. Δημόσια υποστήριξη αυτής της βαρβαρότητας πρέπει να απαγορευτεί».

Ηδη η Γερμανία έχει κάνει την αρχή, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι όσοι δημοσίως προβάλουν το γράμμα «Ζ» θα διώκονται ποινικά. Αναλογη τιμωρία έχουν προαναγγείλει οι τοπικές αρχές στο Βερολίνο, στη Βαυαρία και τη Κάτω Σαξονία.

H oμάδας Βάγκνερ

Ο Ομιλος Βάγκνερ στον πόλεμο της Συρίας

Μισθοφόροι της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ, μιας σκιώδους ομπρέλας μισθοφορικών εταιρειών που σχετίζονται με τον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγένι Προγκόζιν, στενό σύμμαχο του Πούτιν, έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.

«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

Μοντέλο... Χονγκ Κονγκ

graphicnews

Μέσα σε ένα θολό τοπίο για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα τις επόμενες μέρες ενδιαφέρον είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενούν οι βρετανικοί «Times». Σύμφωνα με αυτό, o εξ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έχει καταθέσει πρόταση ενός μοντέλου… Χονγκ Κονγκ για το Ντονμπάς και την Κριμαία.

Τι προβλέπει το μοντέλο αυτό;

Να παραμείνουν οι δύο περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο βάσει συμφωνίας μακροχρόνιας εκχώρησης και το μέλλον τους να αποφασιστεί αργότερα.

Ξεκίνησαν ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας

Ο πρόεδρος της Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν αφού καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες είπε, ότι και Ρωσία και Ουκρανία «έχουν νόμιμες ανησυχίες» και ζήτησε και από τις δυο πλευρές «να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία».

Είπε ακόμα: «Πούτιν και Ζελένσκι είναι "πολύτιμοι φίλοι" είπε ο Ερντογάν και οι δυο αντιπροσωπείες έχουν να επιτελέσουν ένα ιστορικό έργο για να επιτευχθεί η εκεχειρία και τελικώς και η ειρήνη». Τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι διαμεσολαβητής στις συνομιλίες αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία. 

Στη συνέχεια αποχώρησε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόοδος στις συνομιλίες, μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κίεβο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ