Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
LIVE
Τελευταία ενημέρωση:

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία - Σε εξέλιξη εκτεταμένη ρωσική επιχείρηση

Ρωσικά τανκς στην περιοχή του Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
| AP Photo

Ξεκίνησε εκτεταμένη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία

Ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα. Περίπου στις πέντε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, με νέο έκτακτο διάγγελμα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι  ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. 

Σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε κατάσταση πολέμου κήρυξε τη χώρα μέσω κινητού ο Ουκρανός πρόεδρος.

Λίγο αργότερα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη με την εισβολή να έχει ξεκινήσει με αεροπορικές επιδρομές.

Στο Κίεβο, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. 600 χιλιόμετρα από τη συγκεκριμένη πόλη, στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Οδησσό στη νότια Ουκρανία, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις.

Η Ουκρανία κλείνει αεροδρόμια

Οι πτήσεις για όλες τις εμπορικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας έχουν ανασταλεί μέχρι τουλάχιστον αύριο τα μεσάνυχτα με σήματα (ΝΟΤΑΜ) των ουκρανικών αρχών προς τους αεροπόρους.

Νωρίτερα, έκλεισαν για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη τα αεροδρόμια στις πόλεις Dnipro, Kharkiv και Zaporizhzhia.

Εικόνες από το Κίεβο

«Η πόλη εξακολουθεί να είναι ήρεμη, αν και λίγο πιο άδεια από το συνηθισμένο. Υπήρχαν τεθωρακισμένα οχήματα νωρίτερα στην πλατεία Μαϊντάν», ανέφερε η ανταποκρίτρια των Financial Times από τη Μόσχα, Polina Ivanova, σε tweet τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Το CNN επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο στα πολιτικά αεροσκάφη κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων με την Ουκρανία έως τις 18 Μαΐου.

«Οι τελευταίες πινελιές» πριν την «μεγάλη επίθεση»

Ο  Άντονι Μπλίνκεν
| AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Οι ΗΠΑ έχουν «μετά βεβαιότητας παρουσία Ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας», υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο δίκτυο ABC.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η Ρωσία «βάζει τις τελευταίες πινελιές» προκειμένου «να έχει τις δυνάμεις της σε θέσεις κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, στο βορά, τον νότο και τα ανατολικά, προκειμένου να είναι έτοιμη για να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση».

Μιλώντας στο δίκτυο NBC, ο Μπλίνκεν, υποστήριξε ότι είναι πιθανό η Μόσχα να εισβάλει «πριν ξημερώσει η ημέρα», συμπληρώνοντας ότι θέλει να πιστεύει πως «είναι ακόμα δυνατόν να αποφευχθεί ο πόλεμος».

Εκρήξεις στο Ντόνετσκ

Τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδει ανταποκριτής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μετά τις εκρήξεις, θεάθηκαν στρατιωτικά οχήματα να κινούνται προς τον τόπο από όπου ακούστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε θέσεις μάχης

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι επίκειται μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι τα ρωσικά στρατεύματα και οι αυτονομιστικές δυνάμεις που περιβάλλουν τη χώρα βρίσκονται έτοιμες σε θέσεις μάχης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αρχίσει στις 4.30 ώρα Ελλάδος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα διεξαγάγει νέα κατεπείγουσα συνεδρίαση για την κρίση στην οποία αναμετρώνται η Ρωσία και η Ουκρανία, τη δεύτερη σε τρεις ημέρες, «λόγω των στρατιωτικών εξελίξεων» επί του πεδίου, ενημέρωσαν διπλωματικές πηγές.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα αιτήματα από τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ  για στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία φανερώνουν ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα κατά της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

«Το αίτημα για βοήθεια από τη Μόσχα από τις λεγόμενες αποσχισθείσες περιοχές DPR/LPR ανακοινώνει ένα πολύ επικίνδυνο πρόσθετο βήμα κατά της κυριαρχίας της Ουκρανίας που θα έθετε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν νέα ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Maxar Technologies via AP

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν δείχνουν νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη δυτική Ρωσία, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας και μικρότερη των 80 χιλιομέτρων από το Χάρκοβο, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies.

Οι εικόνες φέρονται να δείχνουν ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων που περιλαμβάνουν μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πρόσφατη NOTAM δείχνει ότι η Ρωσία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία. 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλιτσκό, κήρυξε την πόλη του κατάσταση ανάγκης, με ισχύ από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Στο μήνυμα του που αναρτήθηκε στο Telegram αναφέρει ότι «έχει ετοιμαστεί ένα αρχηγείο για τον συντονισμό των ενεργειών των εκτελεστικών υπηρεσιών και του αρχηγείου στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων».

Θα μπορούσε μεταξύ άλλων να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, εάν κριθεί απαραίτητο και καθεστώς ελέγχου εισόδους και εξόδου από την πόλη ή και περιορισμό στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Από το Κίεβο ο απεσταλμένος της εφημερίδας Guardian, Λουκ Χάρντινγκ αναφέρει ότι οι φήμες που κυκλοφορούν είναι για ρωσική επιχείρηση στις 4 τα ξημερώματα.

Η Γαλλία ζητά επειγόντως από τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αναβάθμισε στο ύψιστο το επίπεδο κινδύνου για όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

 Η Ουκρανία ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

 

Κλείνει το αεροδρόμιο στο Χάρκοβο

Το αεροδρόμιο της πόλης Χάρκοβο- που είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριο χώρου του μέχρι τις 8.35 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου. Λίγη ώρα αργότερα, εκδόθηκε ίδια NOTAM και για το αεροδρόμιο της πόλης Dnipro, δυτικά του Ντονέτσκ.

Στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία ζητούν Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Οι ηγέτες δύο αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν από τη Ρωσία βοήθεια για την «επιθετικότητα» από τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει το Ifax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με τη βούλα το Κοινοβουλίου η Ουκρανία

AP Photo/Efrem Lukatsky

Η Ουκρανική Βουλή ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Ζελένσκι για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο κειμένου προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Kυρώσεις των ΗΠΑ στη Nord Stream 2 AG

AP PHOTO

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

«Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

Με τις πράξεις του, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα τεράστιο κίνητρο για να μείνει μακριά από το ρωσικό αέριο και να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο Σολτς για τη στενή συνεργασία του και τη συνεχή αφοσίωσή του στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της».

Μεγαλώνει η αγωνία

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Καθώς η Δύση προειδοποιεί για ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας εντός των επόμενων 48 ωρών τα ρωσικά κρατικά μέσα παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα που θέλει τη Μόσχα να επιδιώκει να σώσει τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και να φέρει την ειρήνη.

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων

→ o Βάλντις Ντομπρόφσκις
| EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να επιβάλει δεύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει περιορισμό των εξαγωγών, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα κινηθούν εκτός των ουκρανικών εδαφών που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εκκένωση της πρεσβείας της στο Κίεβο

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η Ρωσία απάλλαξε τους πάντες από τις διπλωματικές τους θέσεις στην Ουκρανία μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για σχέδιο εκκένωσης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης η ρωσική σημαία δεν κυματίζει πλέον πάνω από την πρεσβεία του Κιέβου.

Απογοήτευση Πούτιν για την αντίδραση των ΗΠΑ

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την απογοήτευση του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «η οποία ισοδυναμούσε με μια απόπειρα να αγνοηθούν οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες και απαιτήσεις» εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του για αναγνώριση από την Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η ληφθείσα απόφαση σε συνθήκες επιθετικότητας των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και η κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογράμμισε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Φόβοι για μεγάλη προσφυγική κρίση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να εκτοπιστούν εάν γίνει πόλεμος στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα προσφυγική κρίση, μια από τις μεγαλύτερες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas-Greenfield ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

AP Photo

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Αμερικανικές πληροφορίες ότι επίκειται ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας

ΟΙ ΗΠΑ έστειλαν άλλη μια προειδοποίηση στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τους, επίκειται ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας εντός των επόμενων 48 ωρών. 

Την είδηση μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς και εν γένει Δυτικούς αξιωματούχους. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος ωστόσο είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει επιεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν κι άλλες φορές εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις, που όμως τελικώς δεν επαληθεύτηκαν.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ρωτήθηκε ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών και απάντησηε ότι το Κίεβο προς το παρόν δεν έχει σχέδια απομάκρυνσης του πληθυσμού.

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ ο Nord Stream 2

Η Ουάσιγκτον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα εγκρίνει κυρώσεις κατά της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2,  έχοντας μπλοκάρει πέρσι αντίστοιχη πρόταση με προεδρική εντολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε ως φαίνεται να προχωρήσει -μετά την απόφαση και της Γερμανίας ναπαγώσει την μελλοντική λειτουργία του αγωγού- μια κίνηση που στην ουσία αποτελεί ταφόπλακα για το έργο.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην εταιρεία Nord Stream 2 AG, που έχει έδρα στην Ελβετία και που είναι θυγατρική της Gazprom.

Νέα κυβερνοεπίθεση κατά Ουκρανικών τραπεζών και κυβερνητικών ιστοσελίδων

Peerapong Boriboon | Dreamstime.com

Πολλοί ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών είναι μη προσβάσιμοι, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax που επικαλείται έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, έχει ξεκινήσει άλλη μία μαζική κυβερνοεπίθεση «άρνησης εξυπηρέτησης» (DDOS). Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης έχουν στοχοθετηθεί και τράπεζες.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα ότι είδαν προειδοποιήσεις ότι χάκερ ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες, τράπεζες και τον αμυντικό τομέα.

Σε προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις, το Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στη Ρωσία, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξή της.

Δέσμη μέτρων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

[Της Μαρίας Ψαρά]


AP Photo/Alastair Grant

Η ΕΕ εγκρίνει δέσμη κυρώσεων ως απάντηση στη ρωσική αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας και την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή. 

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων και στην επακόλουθη απόφαση να στείλει ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές αυτές.

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση» δήλωσε ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας

► Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε σήμερα

«Ο Πούτιν μετακινεί πρόσθετες δυνάμεις και τανκς»

Ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει στις αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Λετονίας   Arturs Krišjānis Kariņš  μιλώντας στο δίκτυο CNN.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, ο Πούτιν μετακινεί πρόσθετες δυνάμεις και τανκς στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονμπάς. Και όπως και να το ερμηνεύσει κανείς, αυτό είναι διέλευση σε κυρίαρχη περιοχή ανεξάρτητου κράτους», είπε.

Οταν ρωτήθηκε εάν αναφέρεται σε πρόσθετα ρωσικά στρατεύματα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας αυτών των περιοχών από τον Πούτιν, ο  Kariņš απάντησε: «Ναι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, αυτό ακριβώς βλέπουμε».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία από τα ξημερώματα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εισηγήθηκε στη Βουλή να εγκρίνει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τις 3.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) και για 30 ημέρες.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

AP Photo/Francisco Seco

[Της Μαρίας Ψαρά] 

Επιστολή πρόσκλησης του προέδρου Σαρλ Μισέλ προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της έκτακτης συνόδου του στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείξατε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα της δέσμης κυρώσεων από το Συμβούλιο.

Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίσουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράση. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα αρχίσει στις 20:00.

Θα ήθελα να συζητήσουμε:

  • τις τελευταίες εξελίξεις,
  • πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες,
  • πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως κρατώντας τη Ρωσία υπόλογη για τις ενέργειές της,
  • πώς θα στηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της.

Ανυπομονώ να σας δω αύριο το βράδυ».

Ο Μπόρις Τζόνσον για το αφεντικό της Τσέλσι

Από συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο
| (House of Commons/PA via AP)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά το λανθασμένο ισχυρισμό ότι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, βρισκόταν στο στόχαστρο των κυρώσεων του της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέθεσε γραπτή δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να διευκρινίσει ότι καμία κύρωση δεν έχει επιβληθεί στον Ρωσο-Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Στη νέα δήλωσή του, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι το πρώτο κύμα κυρώσεων της βρετανικής κυβέρνησης μετά τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν ως στόχο «ολιγάρχες στην καρδιά του στενού κύκλου του Πούτιν και τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει τη ρωσική αναγνώριση της Κριμαίας».

Επίσης, έδωσε εντολή στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τα media να επανεξετάσει την άδεια λειτουργίας στη Βρετανία για το Russia Today

Σε «δύο βάρκες» πατά ο Τούρκος πρόεδρος

© 3Dgenerator | Dreamstime.com

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναγνώριση των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ενώ παραμένει σταθερά εναντίον των κυρώσεων τονίζοντας, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ότι η χώρα του έχει καλούς δεσμούς και με την Ρωσία και με την Ουκρανία.

«Η στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή δεν θα ωφελήσει κανέναν» φέρεται να είπε στον Ρώσο ομόλογό του επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, επανέλαβε την έκκλησή του για επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου και ανέφερε πως αναμένει τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία το συντομότερο δυνατό για το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας.

Eξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που ισοδυναμεί με προσπάθεια να αγνοήσουν τα αιτήματα της Ρωσίας

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, μιλώντας στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη η Τουρκία να μην εγκαταλείψει τους δεσμούς με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η Τουρκία και οι S-400

AP Photo

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το ταξίδι στην Αφρική, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βλέπουμε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί διαμάχη για την αγορά των S-400 ως μέρος ενός αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς σε μια περιοχή όπου η αβεβαιότητα και οι απειλές ποτέ δεν μειώνονται. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα έπρεπε να έχετε στο μυαλό σας και να καταλάβετε είναι το εξής: Το θέμα της άμυνας και της ασφάλειας θα πρέπει να μένει έξω από την καθημερινή πολιτική. Αφορά 84 εκατομμύρια πολίτες, τους κατοίκους της χώρας μας. [...] Η απάντηση στο ερώτημα εάν θα χρησιμοποιηθούν, είναι πολύ σαφής. Οποιος επιτεθεί στη χώρα μας με πυραύλους, θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 Λένε επίσης ότι οι S-400 είναι σε υπόστεγα. Οι S-400 είναι εκεί που πρέπει να είναι». 

Φωτογραφία αρχείου
| AP Photo

Διάθεση να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως έχει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Πολωνία και τη Λιθουανία, με στόχο να θεωρείται η Ουκρανία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε. και μεταξύ άλλων υποστήριξε:

  • Η αρχιτεκτονική της ασφάλειας παγκοσμίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί
  • Επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία
  • Προσφέρθηκε πολλές φορές να μιλήσει με τον Πούτιν
  • Το μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν εφαρμόζεται και η Ουκρανία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της
  • Εχουν όλοι την ίδια πεποίθηση ότι το μέλλον της ασφάλειας της Ευρώπης διαδραματίζεται, τώρα εδώ, στην Ουκρανία
  • Οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας δήλωσαν ότι η Ουκρανία αξίζει να μπει στο καθεστώς της υπό ένταξη χώρας και θα στηρίξουν το σχετικό αίτημα

Yπέρ του διαλόγου o ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα πως θέλει να διευθετήσει ειρηνικά τα σύνορά της με την Ουκρανία αλλά επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας.

Ο Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ουκρανία κατά πρώτο λόγο.

Είπε όμως σε συνέντευξη Τύπου πως η κατάσταση στη μακρόχρονη σύγκρουσή τους έχει γίνει κρίσιμη και οι αυτονομιστές θα κερδίσουν με υποστήριξη από τη «μεγάλη Ρωσία».

Νορβηγία για φυσικό αέριο: Εμείς είμαστε εδώ…

Διαβεβαιώσεις προς την Ε.Ε. για ενεργειακή επάρκεια έδωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, μια ημέρα μετά το «πάγωμα» του αγωγού Nord Stream 2 από τη Γερμανία.

Ο Νορβηγός πολιτικός σημείωσε ότι η χώρα του, η οποία παρέχει περίπου το 20% του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να το κάνει στο μέγιστο δυνατό.

«Παραδίδουμε όσο περισσότερο αέριο μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά.

 

Επίθεση εξ αριστερών στην γερμανική κυβέρνηση

Σφοδρές επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση Σολτς από το Αριστερό κόμμα για την απόφαση αναστολής της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2. «Σε αυτή την περίπτωση», είπε Γκρεγκόρ Γκίζι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Αριστερού Κόμμματος στη Μπουντεσταγκ, «ένας πολιτικός στόχος των Πρασίνων και το οικονομικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ- που θέλουν να μας πουλήσουν φυσικό αέριο- εμπλέκονται σε θέματα διεθνούς πολιτικής», είπε ο Γκίζι μιλώντας στο Spiegel.

«Για μένα είναι κατάχρηση, γιατί οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά δεν μειώνουν τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στις ΗΠΑ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Σεβίμ Νταγντελέν, βουλευτίνας του Αριστερού Κόμματος: «Πυροβολούμε τα πόδια μας», είπε με αυτή την απόφαση. «Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες της μεγάλης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Οι μόνοι ωφελειμένοι από αυτή την οικονομικά και περιβαλλοντολογικά χαζή απόφαση είναι η αμερικανική βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, που θα μπορεί τώρα να ξεφορτώσει το βρώμικο και ακριβό φυσικό της αέριο στην Ευρώπη». 

Ο Ζελένσκι απαιτεί...

Διάθεση να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως έχει ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος προβάλει νέες απαιτήσεις στη σκιά της κρίσης στα σύνορα της χώρας του.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε να υπάρξει αμετάκλητη ακύρωση του έργου Nord Stream 2, ενώ παράλληλα, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Πολωνία και τη Λιθουανία, με στόχο να θεωρείται η Ουκρανία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε. 

«Δυνατή και επώδυνη» απάντηση στις κυρώσεις υπόσχεται η Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αποφασιστική απάντηση στις κυρώσεις από τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία: θα υπάρξει μια δυνατή απάντηση στις κυρώσεις, όχι κατ' ανάγκη συμμετρική, αλλά καλά υπολογισμένη και επώδυνη για την αμερικανική πλευρά

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που αναμένεται και η δημοσιοποίηση των κυρώσεων της Ε.Ε..

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον γ.γ. του ΟΗΕ επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του δεν συνάδουν με τη θέση που κατέχει.

«Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι επιρρεπής στην πίεση από τη Δύση και έκανε πρόσφατα κάποιες δηλώσεις που δεν συμβαδίζουν με τη θέση και την εξουσία που κατέχει» είπε απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε τον Γκουτέρες ότι δεν έχει εκφράσει ποτέ τη στήριξή του στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οι εκτιμήσεις από τον ηγέτη του Ντονέτσκ

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής σύγκρουσης μίλησε σήμερα ο ηγέτης της περιοχής του Ντονέτσκ, Ντένις Πασίλιν, υποστηρίζοντας ότι δεν θα διατάξει επίθεση σε ουκρανικές θέσεις, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης για την επέκταση των συνόρων της περιοχής.

Ο Πασίλιν σημείωσε ότι οι αυτονομιστές δεν είναι ακόμη στο επίπεδο μιας στρατιωτικής επιχείρησης για επέκταση συνόρων, για να προσθέσει ότι «οι δυνάμεις του εχθρού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μπορεί να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή».

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει διπλωματικές επαφές με εκπροσώπους των δύο περιοχών του Ντονμπάς.

Από σήμερα σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί κι επισήμως ο πρώτος γύρος μέτρων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας με Ευρωπαίους διπλωμάτες να επισημαίνουν ότι αυτές θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα. 

Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία επίσης θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί, χρειάζεται ακόμη να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος «πονάει» για την ουκρανική κρίση

«Φέρω μεγάλο πόνο στην καρδιά, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων, διαφαίνονται όλο και πιο ανησυχητικές πιθανές εξελίξεις», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν πολιτικές ευθύνες, να εξετάσουν με ειλικρίνεια την συνείδησή τους, ενώπιον του Κυρίου. Είναι ο Κύριος της ειρήνης και όχι του πολέμου, ο πατέρας όλων, όχι μόνων μερικών. Επιθυμεί να είμαστε αδέλφια και όχι εχθροί», πρόσθεσε ο πάπας.

Ο ποντίφικας «παρακάλεσε, επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να απόσχουν από κάθε πράξη που μπορεί να προκαλέσει νέο πόνο στον πληθυσμό και να υποβαθμίσει την ισχύ του διεθνούς δικαίου, αποσταθεροποιώντας την συνύπαρξη των εθνών».

«Όπως και εγώ, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νιώθουν αγωνία και ανησυχούν. Για μια ακόμη φορά, η ειρήνη απειλείται από μεροληπτικά συμφέροντα», κατέληξε ο Φραγκίσκος.

Ο πάπας, τέλος, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν και να νηστέψουν για την ειρήνη στις 2 Μαρτίου.

Το Πεκίνο, η Άγκυρα και οι άλλοι

Επανεμφάνιση Μπορέλ μετά την κατακραυγή

Λίγες ώρες μετά το επίμαχο tweet για το οποίο δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέρχεται με κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Σε αυτό ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει «οι διπλωματικές προσπάθειές μας θα συνεχιστούν για να σταματήσουν μια νέα έκρηξη πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Ο κίνδυνος μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι υπαρκτός και πρέπει να τον αποτρέψουμε με κάθε κόστος. Έτσι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΑΣΕ για να επαναφέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει. Παράλληλα αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ρωσίας-Κίνας της 4ης Φεβρουαρίου για τη νέα εποχή, στην οποία μπαίνουν οι διεθνείς σχέσεις, και για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, όπως σημειώνει η ανάρτηση της ρωσικής προεδρίας στην οποία παραπέμπει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια πράξη περιφρόνησης και η ουσία της είναι ξεκάθαρη. Είναι ένα ρεβιζιονιστικό μανιφέστο, με άλλα λόγια, ένα μανιφέστο αναθεώρησης της παγκόσμιας τάξης».

O Zοζέπ Μπορέλ παραπέμπει επίσης σε αποσπάσματα.

«Ένα εντυπωσιακό απόσπασμα αναφέρει ότι 'Η Ρωσία και η Κίνα αντιστέκονται στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις κοινές γειτονικές τους περιοχές'. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ξεκινά με το 'Εμείς οι λαοί' και το άρθρο 1 ορίζει 'την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών'. Αλλά για τη Ρωσία και την Κίνα, τα κράτη είναι κυρίαρχα, όχι οι άνθρωποι. Οπότε δεσμεύονται να 'αντισταθμίσουν την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών και να αντιταχθούν στις έγχρωμες επαναστάσεις'», σημειώνει.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος συμπληρώνει ότι «ο επαναπροσδιορισμός της δημοκρατίας είναι ένα άλλο σημαντικό σκέλος στη ρεβιζιονιστική τους ώθηση. Μιλούν για 'γνήσια δημοκρατία'. Η προσθήκη χαρακτηριστικών επιθέτων μας θυμίζει τη σοβιετική εποχή, όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα μιλούσαν για τη λεγόμενη 'λαϊκή δημοκρατία', ή τις 'οργανικές δημοκρατίες' στην Ισπανία του Φράνκο».

«Οι αυταρχικές δυνάμεις - και όχι μόνο η Ρωσία και η Κίνα - επιδιώκουν να σχετικοποιήσουν την έννοια των ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντάς τα να υπόκεινται σε τοπικούς και πολιτισμικά καθορισμένους περιορισμούς», επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Κριτική Πεκίνου στις ΗΠΑ: Σπέρνετε φόβο και πανικό

Να πέσουν οι τόνοι και θα σταματήσουν να πυροδοτούν την κρίση οι ΗΠΑ ζήτησε η Κίνα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων.

Το Πεκίνο αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον «σπέρνει φόβο και πανικό» και ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ παράλληλα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σχετικά: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση και να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να δώσουν βάση στις ανησυχίες και των δύο μερών, να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων και να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα. 

Διπλωματική παραφωνία Μπορέλ και απάντηση από τη Μόσχα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διπλωματική γκάφα του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση για τις κυρώσεις της Ε.Ε. στην Ρωσία έγραψε «όχι πια ψώνια στο Μιλάνο, πάρτι στο Σεν Τροπέ, διαμάντια στην Αμβέρσα» με εμφανή στόχο να πικάρει τους Ρώσους ολιγάρχες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προκάλεσε δυσφορία εντός και εκτός Βρυξελλών με την ανάρμοστη ανάρτησή του, η οποία αργότερα σβήστηκε, ενώ δεν αποκλείεται να δεχθεί κριτική και στις σημερινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Η Μόσχα, πάντως, δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις αυτές με το υπουργείο Εξωτερικών να σημειώνει σκωπτικά «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ευρω-γραφειοκράτη να θριαμβολογεί για τις ζημίες που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στην αγορά χωρών-μελών της ΕΕ».

Αντίστοιχα η Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι δεν έχει δει ποτέ τον κ. Μπορέλ να κάνει tweet όταν δολοφονούνταν Ρώσοι πολίτες.

Η Μόσχα μιλά για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην Κριμαία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε μια «τρομοκρατική ενέργεια» στην Κριμαία, την οποία η χώρα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, και συνέλαβε έξι Ρώσους οι οποίοι υποστηρίζουν μια ουκρανική εξτρεμιστική οργάνωση.

«Η FSB απέτρεψε μια τρομοκρατική ενέργεια στη Δημοκρατία της Κριμαίας (…) Συλλάβαμε έξι Ρώσους πολίτες που είναι υποστηρικτές της ουκρανικής, εξτρεμιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας και οι οποίοι ετοιμάζονταν να πυροδοτήσουν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε μία ορθόδοξη εκκλησία της περιοχής, με στόχο να εκφοβίσουν τους πολίτες», επεσήμανε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα η FSB κατέσχεσε υλικά για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και επιστολές με σχέδια και σύμβολα του Δεξιού Τομέα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προτείνει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Προετοιμασίες για πολεμική εμπλοκή από το Κίεβο με το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας να αποφασίζει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα για τις επόμενες τριάντα ημέρες.

Από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πάντως, εξαιρούνται οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως και το ουκρανικό κοινοβούλιο, ενώ το επόμενο βήμα μετά την έκτακτη ανάγκη είναι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε από χθες διάταγμα για μερική επιστράτευση, παρότι έχει δηλώσει από την Τρίτη ότι δεν βλέπει γενικευμένη σύρραξη με τη Ρωσία.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς

Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα τα ξημερώματα περίπου 100.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα και βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος, ενώ εκτιμάται ότι έχει εκδοθεί ρωσικό διαβατήριο για περίπου 800.000 κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο υπουργός Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας υποστήριξε ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων, που θέλησαν να ακολουθήσουν την παρότρυνση των τοπικών ηγεσιών και να μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος μετά την καταγγελία τους ότι δέχονται αυξημένα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού από νωρίς το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας 'Αννα Κουζνετσόβα, μεταξύ των έως τώρα προσφύγων 31.000 είναι παιδιά και μάλιστα περίπου χίλια εξ αυτών είναι ορφανά του ουκρανικού εμφυλίου, που εξελίσσεται στην περιοχή από το 2014.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία, περίθαλψη και οικονομική βοήθεια σε όλους τους πολίτες του Ντονμπάς, που επιθυμούν να περάσουν σε ρωσικό έδαφος και να προωθηθούν σε κάποια από τις ρωσικές περιφέρειες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη και υποδέχονται πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων μεταβαίνουν σε συγγενικές τους οικογένειες, που ζουν στη Ρωσία.

Η υποδοχή των προσφύγων και η παροχή των προβλεπόμενων διευκρινίστηκε ότι γίνεται ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους ή της απουσίας πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Βολόντιν, από τα κατ' εκτίμηση 4 και πλέον εκατομμύρια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, 1,2 εκ. έχουν καταθέσει αίτηση για την εξασφάλιση ρωσικών εγγράφων και πάνω από 700 χιλιάδες έχουν ήδη παραλάβει ρωσική ταυτότητα.

Την προθυμία της χώρας του να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς και να τους χορηγήσει λευκορωσική υπηκοότητα, εφόσον το επιθυμούν, εξέφρασε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτογράφησης και μετανάστευσης της Λευκορωσίας Αλεξέι Μπεγκούν, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ροή προσφύγων, αλλά νομίζω ότι ροή ανθρώπων θα υπάρξει και θα υπάρξει μέσω της Ρωσίας», δήλωσε στο πρακτορείο «Σπούτνικ Λευκορωσίας».

Μπορούμε και χωρίς ρωσικό αέριο

Η Γερμανία θα μπορεί να τα καταφέρει εν τέλει χωρίς ρωσικό αέριο, εάν χρειαστεί, από το οποίο συνεχίζει να εξαρτάται πολύ για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος.

«Ναι, μπορεί», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα αυτή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για αναστολή της αδειοδότησης του μεγάλου ρωσογερμανικού αγωγού αερίου Nord Stream II, ύστερα από την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυχθεισών φιλορωσικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν το Βερολίνο θα έπρεπε μία μέρα να εγκαταλείψει τελείως το ρωσικό αέριο, αυτό θα μεταφραζόταν αρχικά σε «ένα τεράστιο κενό» που θα έπρεπε να καλυφθεί στην αγορά ενέργειας, έχοντας ως συνέπεια «αρχικά την αύξηση της τιμής» του αερίου.

Ωστόσο, τελικά, το αέριο που αγοράζεται από την Gazprom θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από άλλους παραγωγούς και πηγές ενέργειας, δήλωσε ο ίδιος.

Κυρώσεις και από το Κίεβο σε 351 Ρώσους

Τη δική της δέσμη οικονομικών μέτρων ψήφισε σήμερα η Ουκρανία, με το κοινοβούλιο να εισάγει κυρώσεις σε 351 Ρώσους πολίτες, ανάμεσά τους βουλευτές που έχουν στηρίξει το αίτημα ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Ανάμεσά τους η απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, η απαγόρευση πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, επιχειρηματικές άδειες. 

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας καλεί τη Δύση να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία τώρα, ζητώντας αποφασιστικά βήματα για να σταματήσει η επιθετικότητα του Πούτιν.

Επιστράτευση στην Ουκρανία – Επίθεση στο Κίεβο βλέπει το Λονδίνο

Διάταγμα επιστράτευσης εφέδρων ηλικίας 18 έως 60 ετών υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι την ώρα που η ένταση στα σύνορα με τη Ρωσία παραμένει αμείωτη.

Το ανώτατο όριο στρατιωτικής θητείας δεν θα ξεπερνά το ένα έτος, ωστόσο ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει πόλεμο ευρείας κλίμακας με τη Ρωσία.

Το Κίεβο, πάντως, ήδη εξέδωσε προειδοποίησε προς τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Τα πολεμικά σενάρια, πάντως, καλά κρατούν καθώς η Βρετανία εκτιμά ως πολύ πιθανή μια ρωσική επίθεση απευθείας προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι ο Πούτιν θέλει να εισβάλει στη χώρα και να καταλάβει το Κίεβο με στόχο να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς που θα ελέγχει απόλυτα.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ... διορθώνει τον Μπάιντεν

Σχόλια επί του χθεσινού διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου έκανε ο Μπρούνο Λε Μερ σημειώνοντας ότι η λέξη «εισβολή» που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι η κατάλληλη για αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε γαλλικό κανάλι, ανέφερε χαρακτηριστικά: Πρέπει να προσέχουμε τα λόγια μας. Μια εισβολή είναι μια εισβολή και νομίζω ότι αυτή δεν είναι η σωστή λέξη για τη σημερινή κατάσταση. Θα δούμε τι βήματα θα κάνει ο πρόεδρος Πούτιν τις επόμενες ώρες, ημέρες, εβδομάδες. Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια απόπειρα καταπάτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Επικρίσεις για Βρετανία 

[της Μαρίας Ψαρά]

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε την Τρίτη για το γεγονός ότι γλίτωσε τους περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν περιουσιακά στοιχεία στο Λονδίνο και σε ελεγχόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Όπως ανέφερε το POLITICO στο μεγάλο μας κομμάτι για το κλείσιμο των δυτικών κυρώσεων, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δέχθηκε έντονες πιέσεις από τους ολιγάρχες που φοβόντουσαν για τα περιουσιακά τους στοιχεία. 

Αλλά έρχονται και άλλες κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ο Τύπος στις Βρυξέλλες.  

Πάντως, χθες, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε λανθασμένα τη διεύθυνση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στη λίστα κυρώσεων, πριν διορθώσει το λάθος και την ανταλλάξει με τη διεύθυνση μιας ιδιωτικής τράπεζας με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. 

Πανηγύρια Τραμπ για τον Πούτιν και «τρολάρισμα» στον Μπάιντεν

Δεν έχασε την ευκαιρία να προκαλέσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιοφυή» τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου, επικρίνοντας, παράλληλα, τις ενέργειες του Τζο Μπάιντεν.

Βλέποντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, «αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’», είπε ο μεγιστάνας των ακινήτων κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε συντηρητικό πόντκαστ. «Είναι πανούργος», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον κ. Πούτιν, κρίνοντας καλό να θυμίσει πως «τον γνωρίζει πολύ καλά».

(AP Photo/Ben Gray, File)

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε πάντως ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «δεν θα έκανε ποτέ επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ αυτό που κάνει τώρα».

Επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, χειρίζεται το ζήτημα, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος» η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία «να συμβεί καν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που διατηρεί ισχυρή επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και φλερτάρει με την ιδέα να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, χαρακτήρισε εξάλλου «αδύναμες» τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Είναι ασήμαντες σε σύγκριση με την κατάληψη (μέρους) μιας χώρας, περιοχών με στρατηγική θέση», έκρινε.

«Όχι μόνο ο Πούτιν αποκτά αυτό που πάντα ήθελε, αλλά πλουτίζει ολοένα περισσότερο χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του αερίου», υπερθεμάτισε.

Ποιοι στέκονται στο πλευρό της Μόσχας για το Ντονμπάς

Πόσα κράτη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις πρόσφατες ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν και ποια προτίθενται να αναγνωρίσουν Ντονμπάς και Λουγκάνσκ;

Μέχρι στιγμής χώρες όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα έχουν δηλώσει επισήμως ότι στηρίζουν τη Μόσχα, ενώ η Δαμασκός άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αναγνώριση των κρατιδίων αυτών.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει, επίσης, εκφράσει τη στήριξή της στον Πούτιν, ενώ Βόρεια Κορέα και Ιράν έχουν δείξει υποστήριξη στα ρωσικά αιτήματα πριν την κλιμάκωση της πρόσφατης κρίσης.

Όμως κανένα κράτος δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε επίσημες ανακοινώσεις.

Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία ανακοινώνουν κυρώσεις

Συγχρονίζοντας το βήμα της με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τη Βρετανία, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εξαιτίας της απόφασής της να στείλει στρατεύματα στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα αρχίσει από σήμερα να εφαρμόζει κυρώσεις στους Ρώσους που θεωρεί πως ευθύνονται για τις ενέργειες της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών.

«Οι Αυστραλοί πάντα αντιστέκονται σε όσους επιδίδονται σε εκφοβισμό και θα υψώσουμε το ανάστημά μας στη Ρωσία, μαζί με τους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Μόρισον, προσθέτοντας πως «αναμένω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα κυρώσεων, τούτη είναι απλά η αρχή της διαδικασίας».

Νωρίτερα η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει ότι προχωρά στην απαγόρευση της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων και στο πάγωμα τυχόν πόρων ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, καλώντας τη Ρωσία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν βλέπει σοβαρό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ενεργειακές προμήθειες της χώρας του λόγω της κρίσης, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί η λήψη μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Καναδάς θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία» με τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ, θα επιβάλει κυρώσεις στους ρώσους κοινοβουλευτικούς που ψήφισαν υπέρ «της παράνομης απόφασης να αναγνωριστούν οι περιοχές αυτές» ως ανεξάρτητα κράτη και θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να συμμετέχουν σε αγορές ρωσικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συντονίζοντας έτσι τα βήματα της κυβέρνησής του με αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ακόμη, «επιπρόσθετες κυρώσεις» θα επιβληθούν σε ρωσικές τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος και ο Καναδάς θα «απαγορεύσει κάθε συναλλαγή μαζί τους», δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτο το ότι η Ρωσία εισέβαλε εκ νέου» στην Ουκρανία.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν»

Θέση υπέρ των ρωσικών κινήσεων πήρε κι επισήμως το Καράκας με τον Νικολάς Μαδούρο να εκφράζει την υποστήριξή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στην κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο κ. Μαδούρο υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος και μέντοράς του, ο Ούγο Τσάβες (1999-2013) είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν η Μόσχα αναγνώρισε το 2008 την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τη Γεωργία.

«Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Τσάβες ήταν με τον Πούτιν, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο, κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ και το NATO εννοούν «να τελειώσουν τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ο Γιούρι Μπαρίσοφ, βρισκόταν την Παρασκευή στο Καράκας, όπου υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα είναι «στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας (...) σε περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας».

Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και στην Κούβα.

Ένας στρατιώτης νεκρός και 6 τραυματίες στο Ντονέτσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονιμιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

Νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στη Λευκορωσία;

Αργά τη νύχτα η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες οι οποίες φέρονται να καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη Maxar.

Διάγγελμα Πούτιν για διάλογο, αλλά χωρίς υποχωρήσεις

Πιστός στη διπλωματική οδό δηλώνει τώρα ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποίησε νέο διάγγελμα στο οποίο ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να βρει διπλωματικές λύσεις για την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Photo via AP

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Προειδοποιεί με συνέπειες η Μόσχα

Ξεκάθαρη είναι η πρώτη ρωσική αντίδραση στο μπαράζ κυρώσεων με τη Μόσχα να απαντά ότι δεν εκφοβίζεται από τις απειλές και να προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον δήλωσε σχετικά: Οι κυρώσεις δεν θα λύσουν τίποτα σχετικά με τη Ρωσία. Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως η Μόσχα θα αλλάξει στάση υπό το καθεστώς των απειλών. Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που η χώρα μας έζησε χωρίς απαγορεύσεις από τον δυτικό κόσμο. Μάθαμε να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες και όχι μόνο να επιβιώνουμε, αλλά να αναπτύσσουμε τη χώρα μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν τις διεθνείς οικονομικές και ενεργειακές αγορές. Η ΗΠΑ δεν θα μείνουν έξω από αυτό, καθώς οι πολίτες θα δουν την διαφορά στις τιμές».

Μπλίνκεν: Η εισβολή στην Ουκρανία ήταν εξ αρχής το σχέδιο

Αυστηρούς τόνους χρησιμοποίησε για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν εξ αρχής το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν και έκανε ξανά λόγο για κατασκευασμένη κρίση. «Θέλει να ελέγξει τον λαό της Ουκρανίας, να καταστρέψει τη δημοκρατία της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «για τον λόγο αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». 

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή αρχίζει και η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει την απόρριψη της διπλωματίας δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνάντηση, αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπλίνκεν την Τρίτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα.

(AP Photo/Richard Drew)

«Ποιος νομίζει ότι είναι;»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με διάγγελμά του ανακοίνωσε κυρώσεις στο κρατικό χρέος, έτσι ώστε η Ρωσία να αποκοπεί από τη Δυτική χρηματοδότηση, καθώς και επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία βάζει φωτιά στις τσέπες μας

Διαβάστε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί

ΗΠΑ και Ευρώπη καταδικάζουν σε υψηλούς τόνους την επέμβαση Πούτιν... αλλά ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ που συμφώνησαν δεν πείθουν για την αποφασιστικότητά τους.

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας την πιστοποίηση του στρατηγικού αγωγού Nord Stream 2 η Γερμανία

Αναστάτωση στα χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων, «καίνε» πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά

Πανηγύρια αλλά και νέες εκρήξεις στο Ντονμπάς, έτοιμη για να συνεχίσει τον διάλογο από νέα βάση δηλώνει η Μόσχα

Εξασέλιδο αφιέρωμα στην ουκρανική κρίση. Ρεπορτάζ, ανταπόκριση και αναλύσεις 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία - Σε εξέλιξη εκτεταμένη ρωσική επιχείρηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ