Τα κεφάλια πάλι μέσα από χθες στην Αυστρία, τη δεύτερη χώρα της Ε.Ε. μετά τη Λετονία τον Οκτώβρη που ξαναμπήκε σε εθνικό λοκντάουν. Τον ίδιο δρόμο ίσως πάρει σύντομα και η Σλοβακία, ο πρωθυπουργός της οποίας εξετάζει «εντατικά» μια τέτοια πιθανότητα.
Ταυτόχρονα αγριεύουν οι -μειοψηφικές μεν, φανατικές δε- αντιδράσεις κατά του νέου περιορισμού ελευθεριών που φέρνει η επαναφορά σκληρών μέτρων, όσο και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στο καινοφανές πρότυπο της Αυστρίας.
Τα εννιά εκατομμύρια των κατοίκων της δεν επιτρέπεται για το επόμενο 20ήμερο να βγουν από το σπίτι παρά μόνο για να πάνε στη δουλειά, σε γιατρό ή τα παιδιά τους στο σχολείο, να ψωνίσουν βασικά αγαθά και να αθληθούν. Ρολά έχουν κατεβάσει εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και μπαρ. «Υποσχέθηκαν στους πολίτες πως, αν εμβολιάζονταν, θα μπορούσαν να έχουν μια κανονική ζωή, αλλά αυτό τώρα δεν είναι αλήθεια», είπε ένας επιχειρηματίας στο Reuters, θεωρώντας εαυτόν εξαπατημένο.
«Η κυβέρνηση δεν πήρε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις για το επόμενο κύμα», δήλωσε στο AFP ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ, επικρίνοντας τον νέο καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ πως συντήρησε τον «μύθο» που καλλιέργησε ο (παραιτηθείς τον Οκτώβρη) προκάτοχός του, Σεμπάστιαν Κουρτς, περί επιτυχούς διαχείρισης και «τέλους» της πανδημίας.
Αυτό το λοκντάουν-«βαριοπούλα», όπως το χαρακτήρισε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν, είναι το τέταρτο που υπομένει η Αυστρία. Επιβλήθηκε όχι μόνο για να κάμψει την αλματώδη άνοδο κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά κυρίως για να ανακουφίσει τους υγειονομικούς «που δεν αντέχουν άλλο», ανέφερε ο υπουργός.
Μέσω δε της καθιέρωσης υποχρεωτικού εμβολιασμού από την 1η Φλεβάρη, η χώρα πληρώνει και το «ντροπιαστικά χαμηλό» -κατά τον Σάλεμπεργκ- ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού, που κυμαίνεται στο 66%. «Υποχρεωτικός εμβολιασμός έπρεπε να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι, όταν έγινε σαφές πως δεν θα ήταν αρκετό να ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα το κάνει χωρίς κανέναν καταναγκασμό. Νομίζω πως η κυβέρνηση απλώς παρακοιμήθηκε», κατήγγειλε στο Associated Press ο Βιεννέζος δικηγόρος Γκέοργκ Χούμπερ.
Το πολιτικό, νομικό και (βιο)ηθικό αυτό δίλημμα ταλανίζει και τη Γερμανία, με την Ανγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί παράλληλα ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν. Η απερχόμενη κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα αναλάβει την… καυτή πατάτα των αποφάσεων, πετώντας την στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Φέρει πάντως ευθύνες από την υπερβολική διστακτικότητά της να επιβάλει την ανοσοποίηση έστω για τους υγειονομικούς, θεωρώντας το όλο ζήτημα ταμπού.
Το γεγονός έχει συμβάλει με τη σειρά του στην καθήλωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης γύρω στο 68%, την ώρα που οι μολύνσεις θεριεύουν κι οι ΜΕΘ κοντεύουν να ξεμείνουν από διαθέσιμα κρεβάτια, μειωμένα κατά περίπου 4.000 από πέρσι λόγω μαζικών παραιτήσεων υγειονομικών, που λύγισαν υπό το βάρος της εξάντλησης.
«Πιθανόν, μέχρι το τέλος του χειμώνα, όλοι πάνω-κάτω στη Γερμανία να είναι εμβολιασμένοι, θεραπευμένοι ή νεκροί. Ακούγεται κυνικό, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα», προειδοποίησε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, έχοντας δεχτεί νέο μπαράζ κριτικής. Τούτη τη φορά για τις παλινωδίες σχετικά με το ποιο εμβόλιο mRNA -της Moderna ή των Pfizer/BioNTech- θα χρησιμοποιηθεί άμεσα και για ενισχυτικές δόσεις, αφού το δεύτερο έχει σαφώς μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση επειδή θεωρείται «γερμανικό», αλλά οι διαθέσιμες παρτίδες του πρώτου βρίσκονται πιο κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. «Πολλοί γιατροί λένε πως της BioNTech είναι η Μερσεντές ανάμεσα στα εμβόλια και της Moderna είναι η Ρολς Ρόις», τόνισε ο Σπαν για λόγους πειθούς.
Παραδέχτηκε μάλιστα πως για να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, η Γερμανία παρακράτησε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις που επρόκειτο να δωρίσει σε φτωχές χώρες… Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως «έσχατη λύση» τάχθηκε, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Στην Ολλανδία, τέλος, οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας με αφορμή την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων συνεχίστηκαν για τρίτη απανωτή νύχτα τη Δευτέρα, όταν πυρπολήθηκε εκτός των άλλων ένα Δημοτικό σχολείο. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατήγγειλε τη «σκέτη βία» από «ηλίθιους», που δεν έχουν «τίποτα να κάνουν με διαδηλώσεις» αλλά κρύβονται πίσω από το πρόσχημα της «δυσαρέσκειας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας