Την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας της Ρωσίας με το Αφγανιστάν τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ, δείχνοντας πως η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει το έδαφος στη χώρα που άφησαν κενό οι Δυτικοί μετά την αποχώρησή τους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ταξίδεψε για τελευταία φορά στη Μόσχα από αυτήν τη θέση και στα 16 χρόνια που καταλαμβάνει τον θώκο -θα γίνουν εκλογές στη Γερμανία στις 26/9 και δεν θα είναι υποψήφια-, έχει πολλές φορές συγκρουστεί με τον Ρώσο πρόεδρο. Ωστόσο, παρά τις βαθιές διαφορές, είχε κατορθώσει να αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ήταν το βασικό θέμα των τρίωρων συνομιλιών τους, με τον Ρώσο πρόεδρο να εκφράζει την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των Αφγανών και των διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να εστιάσει στο αποτέλεσμα της στρατιωτικής εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ότι είναι σημαντικό είναι να δημιουργηθούν σχέσεις καλής γειτονίας και πως η Μόσχα και οι εταίροι της πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τον λαό του Αφγανιστάν.
«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» στο Αφγανιστάν, τόνισε, λέγοντας ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν «είναι πραγματικότητα».
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι άλλες χώρες «δεν πρέπει να επιχειρήσουν να επιβάλουν τις αξίες τους στο Αφγανιστάν».
«Βλέπουμε ότι οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν των τερματισμό των εχθροπραξιών και άρχισαν να επιβάλουν την τάξη, υποσχέθηκαν ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων διπλωματικών αποστολών. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα γίνουν πράξη», είπε σημειώνοντας πάντως ότι «όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από τη διεθνή κοινότητα με τον συντονιστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να μην επιστρέψουμε τώρα την διείσδυση τρομοκρατών κάθε είδους στα εδάφη γειτονικών με το Αφγανιστάν κρατών, που θα εμφανίζονται ως πρόσφυγες».
Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, εν όψει και των συνομιλιών που θα έχει η Ρωσία με την ηγεσία των Ταλιμπάν, τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Μόσχα θα πρέπει να θέσει το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στις επαφές αυτές και να καλέσει τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν η βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Επίσης, του ζήτησε να πιέσει τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν την αποχώρηση όσων συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις από τη χώρα, σημειώνοντας ότι στη Γερμανία «υπάρχει χώρος για να ζήσουν όσοι εργάστηκαν για εμάς για 20 ολόκληρα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν από εκεί».
Ουκρανία και Ναβάλνι
Τα άλλα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν φυσικά η Ουκρανία και η φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Η Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο από τη θέση της καγκελαρίου, τόνισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως όσο παραμένει το αδιέξοδο, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν και πως ελπίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει κάποια πρόοδος. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ειρήνη στην περιοχή βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο.
Όσον αφορά το θέμα του Αλεξέι Ναβάλνι, ένα χρόνο από τη δηλητηρίασή του, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη φυλάκισή του και απαίτησε την απελευθέρωσή του.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο Ναβάλνι (το όνομα του οποίου πάντως δεν ανέφερε ούτε μία φορά) «καταδικάστηκε για εγκλήματα και όχι για την πολιτική του δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κρύβει πίσω από πολιτική δράση παράνομες ενέργειες».
Ενώ αρνήθηκε ότι ασκούνται διώξεις στους υποστηρικτές του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας