Οσο κι αν προσπάθησε η οικοδέσποινα Γερμανία να προβάλει τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως βασικό θέμα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά, που ολοκληρώθηκε χθες, στην πραγματικότητα όλοι κατάλαβαν αμέσως πως το ουκρανικό πρόβλημα μονοπώλησε σχεδόν τις συζητήσεις στο κάστρο Ελμαου της Βαυαρίας.
Υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ και της «τρόικας» των στενών συμμάχων τους (Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία), οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να δεσμευτούν στο τελικό ανακοινωθέν πως θα διατηρήσουν τουλάχιστον ώς το τέλος της χρονιάς τις κυρώσεις και γενικότερα τη σκληρή στάση τους έναντι του μέχρι πρότινος εταίρου τους στην «Ομάδα των Οκτώ», της Ρωσίας, απειλώντας μάλιστα το Κρεμλίνο με νέες κυρώσεις «αν χρειαστεί» -αν δηλαδή συνεχιστούν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. Οι «Επτά» καταδίκασαν επίσης εκ νέου την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Μιλώντας σε πολύ σκληρό, ψυχροπολεμικό τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε χθες το βράδυ πως «ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να δρουν στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις όποιες διαψεύσεις» και πως το «γεγονός» αυτό υποχρεώνει τις χώρες-μέλη του G7 να ενισχύσουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας. «Η Ρωσία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Επομένως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττουν τη Ρωσία και πλήττουν τον ρωσικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ηγέτης -επιβεβαιώνοντας έτσι όσους πίστευαν ότι θα χρησιμοποιούσε την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας για να επαναφέρει την ψυχροπολεμική ρητορική που επικρατούσε πριν από τη συμφωνία του Μινσκ.
Λίγο πιο «μαζεμένες» ως προς το ύφος δηλώσεις έκανε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκε τον περασμένο Φλεβάρη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μινσκ είχε ουσιαστικά χαλάσει τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον. Η Μέρκελ είπε συγκεκριμένα πως οι «Επτά» συμφώνησαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις «αν κριθεί αναγκαίο», αλλά πρόσθεσε –κλείνοντας το μάτι προς τη Ρωσία– ότι «η τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ θα οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων».
Ο... πολέμαρχος Ομπάμα πίεσε και προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρώπης στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους», μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού -ξεχνώντας με περισσή ευκολία πως ο «υπερσύγχρονος» ιρακινός στρατός, για τη δημιουργία του οποίου ξοδεύτηκαν πάνω από 40 δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια, «εξατμίστηκε» κυριολεκτικά μπροστά στους προελαύνοντες σουνίτες αντάρτες. Ο Ομπάμα κάλεσε μάλιστα στη Γερμανία και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλ Αμπάντι για να συζητήσει με τους «επτά» τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα του, αλλά παραδέχτηκε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη «ολοκληρωμένη στρατηγική» για να βοηθήσει τη Βαγδάτη.
Ευχολόγια
Ως προς τα... ανώδυνα ευχολόγια για την κλιματική αλλαγή, Ομπάμα και Μέρκελ είπαν ότι οι χώρες του G7 παραμένουν δεσμευμένες στον στόχο να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ενώ η καγκελάριος επισήμανε πως τα κράτη-μέλη του G7 έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο για περιβαλλοντικούς σκοπούς «από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους». Στο τελικό ανακοινωθέν γίνεται λόγος για μείωση κατά 40 έως 70% των εκπομπών άνθρακα από σήμερα έως το 2050, ενώ η Μέρκελ ζητούσε την εκμηδένισή τους.
Οπως είχε συμβεί και σε προηγούμενα G7, η Μέρκελ προσπάθησε ακόμη να αποσπάσει από τους συνομιλητές της δεσμεύσεις για την εξάλειψη της πείνας και της απόλυτης φτώχειας μέχρι το 2030, αλλά και για την εκπαίδευση των γυναικών και τη θεσμοθέτηση παγκόσμιων οικολογικών και εργασιακών προδιαγραφών για την παραγωγή και διάθεση ενδυμάτων, τροφίμων και άλλων προϊόντων. Και πάλι όμως η συζήτηση έμεινε σε επίπεδο ευχών, αφού η μόνη ουσιαστική συζήτηση που έγινε αφορούσε, όπως όλα δείχνουν, την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας.
Μ' αυτά και μ' αυτά έληξε και το φετινό διήμερο «πανηγυράκι» των «Επτά» στο πρώην κάστρο και νυν πεντάστερο ξενοδοχείο Ελμαου, που κόστισε φέτος κάπου 360 εκατομμύρια ευρώ (!) και απέδειξε ξανά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τους ηγέτες από τους απλούς ανθρώπους και τις ανάγκες τους: παρά την κινητοποίηση 22.000 πάνοπλων αστυνομικών, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανάγκασαν με πολυήμερες μαχητικές κινητοποιήσεις τούς διοργανωτές να καταφύγουν στη χρήση ελικοπτέρων για τη μεταφορά των ηγετών και των πολυάριθμων συνεργατών τους. Οπως αναφέρει άλλωστε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση–ομπρέλα «Stop G7 Elmau 2015», που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις, «η πολιτική των χωρών του G7 σημαίνει νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, πόλεμο, εκμετάλλευση, φτώχεια, πείνα και περιβαλλοντική καταστροφή»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας