Λιγότερο από ένα 24ωρο έμεινε πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για την εμπορική συμφωνία που θα καθορίσει τις σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. μετά το Brexit. Η τελική συζήτηση ξεκίνησε σήμερα και η σχετική ψηφοφορία, που θα δώσει τέλος σε μια μακροχρόνια διαδικασία διαζυγίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.
Οι ευρωβουλευτές καλούνται να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία και τη συμφωνία συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο έπειτα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων, γεμάτα παλινωδίες, δυσπιστία, συγκρούσεις και υποχωρήσεις, τερματίζοντας τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από 47 χρόνια.
Η συμφωνία που καταρτίστηκε τις τελευταίες ημέρες του 2020 τέθηκε σε ισχύ προσωρινά έως τα τέλη Απριλίου, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ευρωβουλευτές θα στηρίξουν τη συμφωνία, αφού οι επιτροπές του Κοινοβουλίου την ενέκριναν με ψήφους 108 προς 1. Στην περίπτωση που το Ευρωκοινοβούλιο δεν ενέκρινε τη συμφωνία, οι σχέσεις των δύο πλευρών θα οδηγούνταν στο βασικό πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με ποσοστώσεις και δασμούς, πράγμα που καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί. Θα ακολουθήσει η έγκρισή της από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. ώστε να τεθεί σε πλήρη ισχύ.
Οι βουλευτές ψηφίζουν επίσης επί ενός συνοδευτικού ψηφίσματος 17 σελίδων, στο οποίο το Brexit χαρακτηρίζεται «ιστορικό λάθος» και καλούν την Κομισιόν να συνεχίζει τις νομικές της διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου.
Στο κείμενο εκφράζεται η «λύπη» του Ευρωκοινοβουλίου που η συμφωνία έχει περιορισμένο εύρος και δεν προβλέπει συνεργασία στην εξωτερική πολιτική ή τις ανταλλαγές φοιτητών. Επίσης, σημειώνεται ότι οι ευκαιρίες για την οικονομία της Βρετανίας, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στις υπηρεσίες, έχουν «μειωθεί ευρέως».
Οι ομιλίες των ηγετών της Ε.Ε. ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία συνιστά «διαζύγιο», ενώ προειδοποίησαν και το Λονδίνο ότι στραβοπατήματα και παραβιάσεις των κανόνων θα οδηγήσουν σε κυρώσεις.
«Είναι διαζύγιο», είπε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ για το Brexit, που όμως διαπίστωσε ότι πρόκειται και για «προειδοποίηση. Είναι μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα αυτό αυτό…Για ποιο λόγο το 52% των Βρετανών ψήφισαν κατά της Ευρώπης;… Το χρέος μας είναι να ακούσουμε και να καταλάβουμε τα συναισθήματα των πολιτών».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν πολύ πιο αυστηρή, σημειώνοντας ότι η εμπορική συμφωνία έδωσε σε κάθε πλευρά εργαλεία, όπως η διευθέτηση διαφωνιών και η δυνητική επιβολή δασμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το σύμφωνο αυτό και τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit.
«Θα είμαι σαφής: δεν θέλουμε να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία. Αλλά δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε εάν χρειαστεί», είπε. «Τα μέτρα αυτά είναι ουσιώδη και συμφώνησαν σε αυτά και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Προσπαθώντας να καθησυχάσει όσους εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να μην είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, κυρίως λόγω της στάσης του Βρετανού πρωθυπουργού, που μέχρι την τελευταία στιγμή έθετε προσκόμματα στη συμφωνία, ενώ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να περιορίσει ή ακόμη και να ακυρώσει την εφαρμογή ρυθμίσεων της συμφωνίας, είπε: «Μπορεί η συμφωνία να μην είναι παρά ένα χαρτί, αλλά η αξία του συνδέεται με την εφαρμογή του στην πράξη».
Η ουσία των αντιδράσεων και των ανησυχιών εδράζεται στο γεγονός ότι ακόμη παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα, όπως οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων, που θέτουν μετ' επιτάσεων οι Γάλλοι, καθώς ψάρευαν επί χρόνια στα ίδια θαλάσσια οικόπεδα που διεκδικούν σε αποκλειστικότητα οι Βρετανοί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας