Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.7° 22.6°
3 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.1° 21.6°
4 BF
49%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.4°
2 BF
64%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
68%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
3 BF
54%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
82%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 19.8°
4 BF
83%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 20.4°
3 BF
49%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
56%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
62%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.7° 19.1°
2 BF
51%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
31%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.5° 22.5°
2 BF
57%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
3 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
AP Photo/John Locher

Μπάχαλο σε ευρωπαϊκές χώρες με τον χρόνο μεταξύ των δόσεων του εμβολίου

Δεν έφτανε που οι φαρμακοβιομηχανίες, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, χάος επικρατεί και όσον αφορά τη χορήγηση των δόσεων και το μεσοδιάστημα από την πρώτη στη δεύτερη δόση. 

Εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης, λόγω των νέων παραλλαγών του ιού, που είναι περισσότερο μεταδοτικές, πιθανόν και περισσότερο θανατηφόρες, οι Βρετανοί γιατροί ζητούν τη μείωση από έως 12 στις 6 εβδομάδες του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Την ίδια ώρα, για να προλάβουν να δώσουν την πρώτη δόση σε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται οι γαλλικές αρχές αυξάνουν το μεσοδιάστημα, από τις 28 ημέρες στις 42... Γεγονός που καταδεικνύει ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού δεν ακολουθούν συγκεκριμένη στρατηγική, αλλά εξαρτώνται από ασταθείς παράγοντες.

Ωστόσο η Pfizer και η BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν στοιχεία ότι το εμβόλιό τους θα συνεχίσει να παρέχει προστασία αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί έπειτα από περισσότερες από 21 ημέρες μετά την πρώτη. Βεβαίως, αν και οι αρχικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου τους ήταν 5 δόσεις ανά φιαλίδιο και 20-21 ημέρες απόσταση η πρώτη δόση από τη δεύτερη, με το νεότερο φυλλάδιο οδηγιών επιτρέπουν να γίνονται 6-7 δόσεις ανά φιαλίδιο και αυξάνουν το μεσοδιάστημα δίνοντας δυνατότητα η δεύτερη δόση να γίνεται 20-60 ημέρες αργότερα...

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) απέστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας με την οποία του ζητεί να μειώσει από τις έως 12 στις 6 εβδομάδες το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech.

Η Βρετανία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19, επιτρέποντας να μεσολαβήσει διάστημα έως και 12 εβδομάδων προτού χορηγηθεί η δεύτερη δόση, ώστε να προσφέρει στον μέγιστο αριθμό ανθρώπων μια αρχική προστασία, ωστόσο ο BMA σημειώνει ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη, αλλά ότι ένα μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δεν ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συνεπώς, καλεί τον αρχίατρο της Αγγλίας, «να αναθεωρήσει επειγόντως την τρέχουσα θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερες δόσεις έπειτα από 12 εβδομάδες», τονίζοντας ότι «η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου απομονώνεται όλο και περισσότερο από αυτήν πολλών άλλων χωρών».

Επίσης, επισημαίνει την ανησυχία των μελών του BMA, για την έλλειψη προβλεψιμότητας όσον αφορά τον εφοδιασμό σε εμβόλια. «Μπορεί να μην υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα είναι διαθέσιμες σε διάστημα 12 εβδομάδων», αναφέρει.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός αρχίατρις, Κρις Γουίτι, δήλωσε τηνΠαρασκευή σε συνέντευξη Τύπου πως το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δόσεις αποτελεί «απόφαση για τη δημόσια υγεία» που έχει στόχο τον εμβολιασμό πολύ περισσότερων ανθρώπων και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας έρχεται από την πρώτη δόση. Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι προτεραιότητα είναι να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το ταχύτερο δυνατό.

«Η απόφαση (...) για αλλαγή του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στις δόσεις του εμβολίου ακολουθεί μιας ενδελεχούς εξέτασης των δεδομένων και ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των τεσσάρων αρχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου», επισήμανε.

Στη Βρετανία, περίπου 5,38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, είτε αυτό των Pfizer-BioNTech είτε αυτό της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

Διπλασιασμό του χρόνου ζητά η Γαλλία

Αντίθετη με αυτή των Βρετανών γιατρών είναι η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Υγείας της Γαλλίας (HAS), η οποία συνέστησε τον διπλασιασμό του χρόνου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε έξι εβδομάδες, έναντι των τριών. Στόχος, να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται.

Σήμερα στη Γαλλία ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης είναι τρεις εβδομάδες για τους ανθρώπους στους οίκους ευγηρίας, που έχουν προτεραιότητα, και τέσσερις εβδομάδες για άλλους, όπως το προσωπικό στις υπηρεσίες υγείας.

Η HAS υποστηρίζει ότι διεύρυνση του χρόνου μεταξύ των δύο δόσεων εμβολιασμού για τα εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna θα επιτρέψει τη χορήγηση μιας δόσης σε τουλάχιστον 700.000 περισσότερους ανθρώπους, τον πρώτο μήνα.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων και ο ανησυχητικός εντοπισμός νέων μεταλλάξεων, καλούν για μία επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ώστε να αποτραπεί μία έξαρση της πανδημίας στις επόμενες εβδομάδες», επεσήμανε η HAS στην ανακοίνωσή της.

Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις

Ταυτόχρονα, οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. και ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς ενώ δηλώνουν με κάθε τρόπο τη σημασία των εμβολιασμών για να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία και να απαλλαγούν οι κοινωνίες από τα περιοριστικά μέτρα, οι φαρμακοβιομηχανίες ανακοινώνουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων τους, αυξάνοντας την πίεση στην κοινωνία. 

Με την αιτιολογία ότι πρέπει να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη. Ακολούθησε η AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να πάρει έγκριση στο τέλος Ιανουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε, οι παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου παρασκευάζει σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα καθυστερήσουν αρκετά, καθώς υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- είχαν στηρίξει σημαντικό μέρος της εμβολιαστικής εκστρατείας τους σε αυτό το εμβόλιο, που είναι φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπάχαλο σε ευρωπαϊκές χώρες με τον χρόνο μεταξύ των δόσεων του εμβολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας