Γεμάτη από «μπηχτές» και υπαινιγμούς εναντίον των πρωθυπουργών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ήταν η πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρου της Κομισιόν.
Ο Γιούνκερ στην ουσία κατηγόρησε τους δύο «αντάρτες» πρωθυπουργούς ότι λένε ψέματα στους πολίτες τους για τις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.: αναφερόμενος στην τελευταία σύνοδο κορυφής, στην οποία ο Κάμερον «εξεγέρθηκε» ενάντια στην αύξηση της συμμετοχής της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ ο Ρέντσι αμφισβήτησε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, επιμένοντας στην ανάγκη για μεγαλύτερο έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού, ο Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι τύπος που τρέμει μπροστά στους πρωθυπουργούς ή άλλους θεσμούς. [...] Δεν μου άρεσε ο τρόπος που κάποιοι πρωθυπουργοί συμπεριφέρθηκαν μετά τη σύνοδο. [...] Κρατούσα σημειώσεις, και όταν συνέκρινα τα όσα ελέχθησαν μέσα στην αίθουσα της συνόδου και όσα ελέχθησαν μετά έξω από αυτή, διαπίστωσα ότι δεν συμπίπτουν».
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του Ιταλού πρωθυπουργού για τις «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον ελλειμματικό ιταλικό προϋπολογισμό, ο Γιούνκερ ανέφερε: «Είπα στον Ματέο Ρέντσι ότι δεν είμαι επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών. Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού, και θέλω οι πρωθυπουργοί να σέβονται τον θεσμό αυτό».
Και πρόσθεσε ότι, αν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «είχε ακούσει τους γραφειοκράτες, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα είχε αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο», δηλαδή με πρόστιμα και... τιμωρίες.
Ως γνωστόν, οι Βρυξέλλες ανέκρουσαν πρύμναν και δεν απέρριψαν τα σχέδια των προϋπολογισμών της Ιταλίας και της Γαλλίας, περιοριζόμενες σε μια σειρά «συστάσεων». Και η η ιταλική κυβέρνηση, όμως, όπως και η γαλλική, διευκόλυνε την κατάσταση τροποποιώντας ελαφρά το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2015, ενώ δεσμεύθηκε να μειώσει το δομικό της έλλειμμα κατά περισσότερο από 0,3% του ΑΕΠ της, έναντι 0,1% που προέβλεπε αρχικά.
Ο νέος «Κομίσιονερ» υπογράμμισε πάντως πως είναι αποφασισμένος «να υπερασπισθεί την τιμή της Επιτροπής», έναντι των «αδικαιολόγητων επικρίσεων». «Το να λέει κανείς ότι δεν είναι δουλειά της Επιτροπής να αναμιγνύεται σε έναν ορισμένο αριθμό θεμάτων που αφορούν τον ευρωπαϊκό οικονομικό συντονισμό και το να λέει πως δεν δέχεται μαθήματα από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι μια περιγραφή που με δυσαρεστεί», επέμεινε ο Γιούνκερ. «Δεν είμαστε γραφειοκράτες, αλλά πολιτικοί», τόνισε.
Περνώντας στη συνεχιζόμενη κόντρα με τον όλο και περισσότερο «ευρωσκεπτικιστή» Κάμερον, ο Γιούνκερ τον κατηγόρησε ουσιαστικά για εξαπάτηση της βρετανικής κοινής γνώμης, όσον αφορά την υποχρέωση της χώρας να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εξαιτίας της αύξησης του ΑΕΠ της. «Δεν είναι ένα βρετανικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε. και πρέπει να βρούμε μια γενική λύση», υπογράμμισε.
«Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες για κάποια κράτη απ’ ό,τι για τη Βρετανία», σχολίασε.«Οι ευρωπαϊκές σύνοδοι γίνονται για να διευθετούνται τα προβλήματα, όχι για να οξύνονται», κατέληξε ο Γιούνκερ. Και κατέληξε με μια ακόμη «μπηχτή»: «Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τον κ. Ρέντσι, τον οποίο εκτιμώ πολύ, δεν έχω πρόβλημα με τον κ. Κάμερον. Ο κ. Κάμερον έχει πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς της Ε.Ε.»...
Απαντώντας πάντως στις βολές Γιούνκερ, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Ρέντσι δήλωσε ενοχλημένος: «Ζητώ να γίνει σεβαστή η Ιταλία, το παρελθόν της και το μέλλον της. Επιμένω να απαιτώ τον σεβασμό που αξίζει η χώρα μου...»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας