Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο -μεταξύ άλλων και- ευρωσκεπτικιστής Σόινι, προκειμένου να μπει στην κυβέρνηση, θα ανεχτεί και την Ελλάδα στην ευρωζώνη και θα της... δώσει και οικονομική ενίσχυση

Μπροστά στην κυβέρνηση, ας πάει κι η Ακροδεξιά

«Νερό στο κρασί του», προκειμένου να μπει στη νέα κυβέρνηση, υπόσχεται να ρίξει το ακραίο ευρωσκεπτικιστικό «Κόμμα των Φινλανδών», που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και... φλερτάρει εντόνως με τον νικητή Γιούχα Σιπίλα και το «Κόμμα του Κέντρου».

Μάλιστα, αρκετοί ξένοι και ντόπιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα του 52χρονου Τίμο Σόινι, που είναι πιο γνωστό πανευρωπαϊκά με το προηγούμενό του όνομα, το «Αληθινοί Φινλανδοί», είναι διατεθειμένο ακόμη και να υπερψηφίσει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, εγκαταλείποντας τη ρητορική του υπέρ της εξόδου -σωστότερα, της έξωσης- της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. «Ενα λαϊκό κόμμα στην εξουσία σημαίνει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές και συμβιβασμούς. Η Ελλάδα είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβιβαστεί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ιλκα Ρουοστετσάαρι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τάμπερε.

Το βέβαιο είναι πως ο Σόινι έριξε αρκετά τους τόνους στη σχεδόν πολεμική προεκλογική ρητορική του κατά της Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας, στρέφοντας την προσοχή του σε άλλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό και γενικότερα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Για την ακρίβεια, το κόμμα του έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, «σημαία» του την απαίτηση για ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των ελέγχων στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες εν γένει, όπως άλλωστε έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια όλα τα «ομόσταβλα» ακροδεξιά κόμματα της Σκανδιναβίας, εκτινάσσοντας τα ποσοστά τους.

Να σημειωθεί εδώ ότι το «Κόμμα των Φινλανδών» είχε φτάσει στο σημείο να αρνηθεί το 2011 τη συμμετοχή του στον τότε κυβερνητικό συνασπισμό, ασκώντας οξύτατη κριτική στα πακέτα διάσωσης της Ε.Ε. για μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τα «οικονομική απάτη» σε βάρος των Φινλανδών και γενικώς των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Μια εθνικιστική και ξενοφοβική κριτική που βρήκε πολλά ευήκοα ώτα, σε μια χώρα με καλπάζουσα ανεργία (πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ένας στους πέντε Φινλανδούς, περίπου 800.000 άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης) και αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες.

Πόσο ειλικρινής είναι αυτή η «στροφή» στο ζήτημα του ελληνικού και όχι μόνον χρέους, μένει βέβαια να φανεί: το σίγουρο είναι πως ο νικητής των εκλογών και εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο Σιπίλα, έδωσε ήδη «συγχωροχάρτι» στον αμφιλεγόμενο Σόινι: «Το “Κόμμα των Φινλανδών” μπορεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση... Εμπιστεύομαι προσωπικά τον Σόινι», δήλωσε χτες ο Σιπίλα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπροστά στην κυβέρνηση, ας πάει κι η Ακροδεξιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας