Υπό τη σκιά της λιτότητας, «μιας γεύσης του δικού της φαρμάκου», όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters για την άτεγκτη στάση που έχει κρατήσει η Φινλανδία στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι της σκανδιναβικής χώρας επέλεξαν να τιμωρήσουν τον κεντροδεξιό απερχόμενο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ και τον κυβερνητικό συνασπισμό του, χρεώνοντάς τους τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια. Η συνταγή της λιτότητας όμως έχει έρθει, για να μείνει.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το Κόμμα του Κέντρου του Γιούχα Σιπίλα επικράτησε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 21,2% και 49 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνει -όπως ήταν αναμενόμενο- την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 200 εδρών.
Δεύτερη σε ποσοστό αναδείχθηκε η συντηρητική Εθνική Συμμαχία του Στουμπ με 18,2% και 37 έδρες, ενώ αίσθηση προκαλεί η οριακά τρίτη θέση με 17,6% αλλά 38 έδρες -ελέω αναλογικού εκλογικού συστήματος- του εθνικιστικού, ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών (πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί»), που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης.
Τέταρτοι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 16,5% και 34 έδρες κι ακολουθούν οι Πράσινοι με 8,5% και 15 έδρες και η Αριστερά με 7,2% και 12 έδρες. Ο Αλεξάντερ Στουμπ αναγνώρισε την ήττα του χθες το βράδυ και συνεχάρη τον πολιτικό του αντίπαλο για τη νίκη του.
Υποσχέσεις
Αφθαρτος και «φρέσκος» στην πολιτική αρένα, ο 53χρονος επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου και νέος πρωθυπουργός -όπως όλα δείχνουν- Γιούχα Σιπίλα, κατάφερε να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να ξαναφέρει την ανάπτυξη, υποσχόμενος να δημιουργήσει -μεταξύ άλλων- 200.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την επόμενη δεκαετία.
Είχε φροντίσει άλλωστε προεκλογικά να προειδοποιήσει το εκλογικό σώμα πως η Φινλανδία κινδυνεύει να γίνει η επόμενη... Ελλάδα, αν δεν υπάρξει ένα γερό «ταρακούνημα και γενναίες αποφάσεις».
Ο Σιπίλα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2011 και ανέλαβε τα ηνία της παράταξης έναν χρόνο αργότερα, παρότι ήταν ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στους ψηφοφόρους.
Αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προτάσσοντας το προφίλ του έμπειρου τεχνοκράτη σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, έχει υποσχεθεί να βγάλει τη Φινλανδία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, η οποία έχει στερήσει από την οικονομία τα περίφημα ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
«Η χώρα μας αξίζει καλύτερα. Η πολιτική πρέπει να επιστρέψει σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης», έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ την παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο «τρίτος δρόμος»
Με την ανεργία να τρέχει στο 9,2% (το υψηλότερο ποσοστό από το 2003), τις εξαγωγές -βασικό πυλώνα της οικονομίας- να βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας και των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας (που αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Φινλανδίας μαζί με τις χώρες της ευρωζώνης), αλλά και τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις της απερχόμενης κυβέρνησης για την υγεία και τις περικοπές στους προϋπολογισμούς του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν μείνει στα χαρτιά εν μέσω έντονων ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, ο Σιπίλα αντιπροτείνει μια εναλλακτική συνταγή λιτότητας.
Απορρίπτοντας τις προεκλογικές διακηρύξεις του Στουμπ για μαχαίρι 6 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες την επόμενη τετραετία («3 δισ. ευρώ είναι αρκετά», κατά τον Σιπίλα), ο νέος ισχυρός άντρας της Φινλανδίας θέλει να εφαρμόσει ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων για μείωση του ελλείμματος με πάγωμα μισθών και περιορισμό του κοινωνικού κράτους, ευελπιστώντας σε μια ευρεία αλλά δύσκολη συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα.
«Νομίζω πως τώρα είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μια πολύ σκληρή εποχή. Η κατάσταση είναι τόσο κακή στη Φινλανδία που δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές.
Διαβουλεύσεις
Μείζον ζητούμενο αποτελεί βέβαια η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, με τις σχετικές διαβουλεύσεις να αναμένεται να κρατήσουν ενδεχομένως λίγες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων-εταίρων σε ένα ενιαίο κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο πλέον να εφαρμοστούν στην πράξη και να μη μείνουν ξανά στα λόγια.
Η πιθανολογούμενη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση του λαϊκιστικού και -καιροσκοπικά- ακροδεξιού και «αντισυστημικού» κόμματος των Φινλανδών θα σημάνει το δίχως άλλο περαιτέρω σκλήρυνση της φινλανδικής στάσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη Γερμανία.
Αλλωστε ο ηγέτης τους, Τίμο Σόινι, που έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, είναι σαφής: «Αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη είναι μια καταστροφή. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ, να υποτιμήσει τη δραχμή, να κάνει την οικονομία της να ορθοποδήσει και ίσως μετά να ενταχθεί ξανά στην ευρωζώνη»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας