Τρία χρόνια μετά τη νίκη της Αριστεράς στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, την ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στη Γαλλία έδειξαν οι περιφερειακές εκλογές, που πήραν χαρακτήρα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης σε εθνικό επίπεδο. Στον χθεσινό πρώτο γύρο οι Γάλλοι που προσήλθαν στις κάλπες προκάλεσαν με την ψήφο τους ανακατατάξεις, δίνοντας μια πρώτη εικόνα για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνεται δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Η κεντροδεξιά συμμαχία και το «μπλοκ της Αριστεράς» προηγούνται της άκρας Δεξιάς στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί «Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP)» κερδίζει στη μάχη με πάνω από 30% και μαζί με τους κεντρώους σύμμαχους του UDI, δηλαδή ως «μπλοκ της Δεξιάς», τοποθετούνται στην πρώτη θέση με περίπου 36,5%.
Στη δεύτερη θέση, ως κόμμα, βρίσκεται το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο με περίπου 26%, το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας του, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ναι μεν καταποντίζεται κοντά στο 20%, αλλά μαζί με τους συμμάχους του -το λεγόμενο και «μπλοκ της Αριστεράς»- συγκεντρώνουν ποσοστά 35,1%.
Δυναμική επάνοδος
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι από τη νίκη της Κεντροδεξιάς και από το μπαράζ στην Ακροδεξιά επωφελείται σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί. O πρώην πρόεδρος επανέρχεται δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο και προετοιμάζει από θέση ισχύος ως ηγέτης του δεξιού κόμματος UMP τη νέα του πολιτική εξόρμηση, με στόχο την ανάκτηση της προεδρικής εξουσίας. Κέρδισε το στοίχημά του, να εμποδίσει τη Μαρίν Λεπέν να πάρει το προβάδισμα στον α’ γύρο των τοπικών εκλογών, και εδραιώνει το κύρος ως ηγέτης της UMP απέναντι στους ανταγωνιστές του.
Οι σοσιαλιστές που υφίστανται σημαντικές απώλειες περιφερειών απέφυγαν μια εκλογική πανωλεθρία. Η καταμέτρηση του συνόλου των ποσοστών που συγκέντρωσαν Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Αριστερά, Μέτωπο της Αριστεράς, προσεγγίζει τα ποσοστά της Κεντροδεξιάς.
Επίσης η κινητοποίηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς κατά της Ακροδεξιάς φαίνεται να προκάλεσε ένα «ανασκίρτημα στους ψηφοφόρους που κινητοποιήθηκαν την ύστατη στιγμή. Η συμμετοχή έφτασε σε ποσοστό 51,2% έναντι μόλις 36,38 στις προηγούμενες εκλογές του 2011.
Η Μαρίν Λεπέν, η οποία θριαμβολογούσε προεξοφλώντας ότι το Εθνικό Μέτωπο θα είναι «το πρώτο κόμμα της Γαλλίας», διαψεύστηκε. Η τοποθέτησή της στην τρίτη θέση διέψευσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που τοποθετούσαν την εκλογική δύναμη της Ακροδεξιάς στο 30%.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων επί των αποτελεσμάτων, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι αν και οι δημοσκοπήσεις έφεραν ως νικητή το Εθνικό Μέτωπο τις τελευταίες εβδομάδες, «η άκρα Δεξιά δεν είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας». Κάλεσε τους Γάλλους να υιοθετήσουν για τον δεύτερο εκλογικό γύρο της 29ης Μαρτίου «μια ξεκάθαρη στάση και να ψηφίσουν υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου της Αριστεράς ή της Δεξιάς, όταν ένας υποψήφιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την άκρα Δεξιά. Ολοι οι δημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «αξιοπρεπή» την εκλογική επίδοση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι οι Γάλλοι έδειξαν με την ψήφο τους τη βαθιά τους επιθυμία για εναλλαγή εξουσίας. Θεωρεί ότι αποτραβήχτηκαν από την Αριστερά μετά από σειρά διαψεύσεων και αθέτηση υποσχέσεων.
«Καμία συμφωνία»
«Καλώ τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν κατά της Ακροδεξιάς και σε όσους ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο λέω ότι θα εισακούσουμε τις προσδοκίες τους. Αλλά τονίζω ότι αυτό το κόμμα, που έχει το ίδιο πρόγραμμα με την άκρα Αριστερά και που συνεχάρη την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης της άκρας Αριστεράς, δεν θα φέρει καμιά απάντηση στα προβλήματα».
Διευκρίνισε ειδικότερα ότι «δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία σε τοπικό ή σε εθνικό επίπεδο με την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου».
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι με δεδομένο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς «οφείλει να παραιτηθεί». Επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού «ο οποίος μετέβαλε την προεκλογική εκστρατεία σε αντιλεπενικό αγώνα» και εκτίμησε ότι «το Εθνικό Μέτωπο κατόρθωσε να υπερβεί το ποσοστό που πέτυχε στις ευρωεκλογές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας