Την κατάθεση αγωγής κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προανήγγειλε χθες η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν. Τη Δευτέρα ο σοσιαλιστής πολιτικός κάλεσε την υπηρεσία καταπολέμησης της οικονομικής απάτης της Ε.Ε. να ερευνήσει πιθανές καταχρήσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του κόμματός της, καταγγελία την οποία η Λεπέν χαρακτήρισε ψευδή.
Η Λεπέν, μάλιστα, επιτέθηκε και κατά του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς γράφοντας στο twetter ότι «κινητοποιεί τους σοσιαλιστές φίλους του εναντίον του Εθνικού Μετώπου» και ότι «ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ε.Ε. βγάζει τα μεγάλα κανόνια». Τη Δευτέρα ο Βαλς είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές «η χώρα του θα θρυμματιστεί στον τοίχο του Εθνικού Μετώπου».
Πρόκειται, όπως επισημαίνει η «Le Monde», για το δεύτερο μέτωπο οικονομικών ατασθαλιών που ανοίγει σε βάρος του Εθνικού Μετώπου, δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών, όπου σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το FN θα καταλάβει την πρώτη θέση. Η Λεπέν δεν σχολίασε πάντως την ουσία των κατηγοριών που διατύπωσε ο Σουλτς σχετικά με την κατάχρηση κοινοτικών κεφαλαίων, τα οποία φτάνουν τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο - ούτε διευκρίνισε πότε θα κατατεθεί η αγωγή κατά του Σουλτς, ή έστω σε ποια χώρα.
Το νέο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε προχθές, όταν ο κ. Σουλτς ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. ότι 20 άτομα, τα οποία μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. διότι εμφανίζονται ως συνεργάτες ευρωβουλευτών του FN, είναι ταυτοχρόνως εγγεγραμμένα και στην εθνική οργάνωση του κόμματος - γεγονός που αντιβαίνει στους κανόνες του Ε.Κ.
Η ουσία της ατασθαλίας εντοπίζεται, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, στο γεγονός ότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως οι βοηθοί των ευρωβουλευτών, που έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα να ασχολούνται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και άρα έχουν μόνιμη έδρα της εργασίας τους τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα ευρωπαϊκά θέματα που -υποτίθεται πως- είναι και το αποκλειστικό αντικείμενό τους, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να ασχολούνται με κομματικές δουλειές εντός Γαλλίας, ενόψει και των επικείμενων περιφερειακών εκλογών. Αμείβονται, δηλαδή, από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητους μισθούς, αφού ορισμένοι εξ αυτών εισπράττουν καθαρά 10.500 ευρώ τον μήνα- χωρίς να εργάζονται γι' αυτό.
Στην περίπτωση κατά την οποία επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο από το Ευρωκοινοβούλιο σε βάρος του FN, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για το κόμμα, το οποίο προετοιμάζεται για τους δυο γύρους των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στις 22 και 29 Μαρτίου, συμμετέχοντας με σχεδόν 2.000 υποψήφιους σε όλη τη χώρα - περισσότερους από κάθε άλλο γαλλικό κόμμα.
Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους υποψηφίους του FN καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα προεκλογικά τους έξοδα, τα οποία φτάνουν ακόμη και τα 16.000 ευρώ, υπό τη μορφή σχεδόν υποχρεωτικών «προεκλογικών πακέτων» τα οποία προέρχονται συχνά από δάνεια που τους χορηγεί μια εταιρεία συνδεδεμένη με το κόμμα - ένα σκάνδαλο... «εσωτερικής χρηματοδότησης» που ήδη ερευνά η γαλλική Δικαιοσύνη, καθώς όλα δείχνουν ότι τα χρήματα των υποψηφίων καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς στελεχών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας