Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Με βάση τις αποκαλύψεις η κ. Κούνεβα καλεί την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις που έδωσε ο SSM στον πρόεδρο της γερμανικής βουλής | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σύγκρουση συμφερόντων στον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ»

Να απαντήσει πώς προστατεύεται η αξιοπιστία των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών από συγκρούσεις συμφερόντων καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Αφορμή για την ερώτηση προς την ΕΚΤ που κατέθεσε η ευρωβουλευτής έδωσε δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο αποκαλύπτει την αλληλογραφία μεταξύ του προέδρου της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), δηλαδή του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ. Από την αλληλογραφία προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για τις εταιρείες που προσέλαβε ο SSM ως συμβούλους των stress tests των τραπεζών την περίοδο 2014-2018.

Αν και ο Β. Σόιμπλε έχει προφανώς τους δικούς του λόγους να εκθέσει την ηγεσία της ΕΚΤ, τα ερωτήματα που θέτει είναι καυτά. Η ΕΚΤ προσέλαβε ως συμβούλους για τις «ασκήσεις αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών εταιρείες όπως η BlackRock, η Oliver Wyman και η McKinsey, οι οποίες ταυτόχρονα είναι είτε σύμβουλοι είτε επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που ελέγχουν. Ακόμη, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και για τις διαδικασίες επιλογής των συμβούλων όπως και για τις αμοιβές τους, αφού για τις ίδιες υπηρεσίες δόθηκαν αμοιβές με αποκλίσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση αυτές τις αποκαλύψεις η κ. Κούνεβα καλεί την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις που έδωσε ο SSM στον πρόεδρο της γερμανικής βουλής και παράλληλα τη ρωτά πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των stress tests των τραπεζών από την εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων, η οποία μάλιστα έχει μεγάλο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αφού από τα stress tests συχνά προκύπτουν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ανάλογες ερωτήσεις για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και για ασύμβατες αναθέσεις έχει καταθέσει η Κ. Κούνεβα προσφάτως και προς την Κομισιόν. Η μια ερώτηση αφορούσε την εμπλοκή της BlackRock στην προώθηση του «Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος», με το οποίο λανσάρεται ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Η δεύτερη αφορούσε την πρόσληψη των λεγόμενων BIG4 – PWC, Ernst&Young, Deloitte, KPMG -, δηλαδή των εταιρειών που σχεδιάζουν στρατηγικές φοροαποφυγής για μεγάλες πολυεθνικές, ως συμβούλων της Κομισιόν για  την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Σύγκρουση συμφερόντων στον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας