Δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουγγαρία, παρά το μορατόριουμ των ηγετών της Ε.Ε. για διμερείς επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο ελέω ουκρανικής κρίσης, η Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε αυθημερόν χθες στη Βουδαπέστη για συνομιλίες με τον -αν μη τι άλλο- αμφιλεγόμενο ομοϊδεάτη της μεν, αναφανδόν φιλορώσο δε κι ολοένα πιο αυταρχικό, δεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Αναγκασμένο εκ των πραγμάτων πια το Βερολίνο να συζητήσει και με τα «άτακτα παιδιά» (και εξ αριστερών και εκ δεξιών) της Ευρωπαϊκής Ενωσης το καυτό θέμα τού τι μέλλει γενέσθαι με τα αντίμετρα απέναντι στη Μόσχα μετά και τη δυναμική που δημιούργησαν οι ενστάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Γερμανίδα καγκελάριος επιχειρεί να κρατήσει ενωμένο το αντιρωσικό μέτωπο εντός Ε.Ε., παρά τις υπαρκτές διαφωνίες.
Με τη ρητορική του Ούγγρου πρωθυπουργού κατά των «αντιπαραγωγικών» κυρώσεων να μαλακώνει το τελευταίο διάστημα (είναι «σαν να πυροβολείς τα πόδια σου» είχε δηλώσει παλιότερα ο Ορμπαν, καθώς έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι ουγγρικές εξαγωγές και δη αγροτικών προϊόντων), η Βουδαπέστη δείχνει να κλίνει (περιστασιακά;) προς... Βερολίνο μεριά, αφού η Γερμανία αποτελεί ζωτικό επενδυτή και εμπορικό εταίρο της Ουγγαρίας. Μεταξύ άλλων, στην επικράτειά της λειτουργούν γύρω στις 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που απασχολούν περίπου 300.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, όμως, η ουγγρική κυβέρνηση διατηρεί ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς αλλά και επενδεδυμένα συμφέροντα με τη Ρωσία, με την οποία έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση ύψους 10 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του μοναδικού ουγγρικού πυρηνικού σταθμού, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης Ορμπαν - Πούτιν στις 17 Φεβρουαρίου συγκαταλέγονται οι διαπραγματεύσεις νέας συμφωνίας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.
Το διαρκές φλερτ με τη Μόσχα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης στην Ουγγαρία, ενώ η αυταρχική διακυβέρνηση του Ορμπαν η οποία, σύμφωνα και με διεθνείς οργανώσεις, παραβιάζει τις πολιτικές ελευθερίες, περιορίζει τον ρόλο της αντιπολίτευσης, την ελευθερία του Τύπου και της Δικαιοσύνης -μεταξύ πολλών άλλων- αλλά και η υιοθέτηση πλείστων αντικοινωνικών μέτρων (όπως η επιβολή φόρου στη χρήση του Ιντερνετ, που αποσύρθηκε άρον άρον) έχει εξοργίσει τους Ούγγρους, που κατεβαίνουν μαζικά τους τελευταίους μήνες στους δρόμους. Κρατώντας σημαίες της Ε.Ε., χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν την Κυριακή σε ογκώδη αντικυβερνητικά συλλαλητήρια σε 11 πόλεις της Ουγγαρίας, με ορισμένους διαδηλωτές να φτάνουν στο σημείο να ζητούν από τη Μέρκελ «να σώσει τη χώρα τους» από τις ρωσόφιλες πολιτικές του Ορμπαν και να την επαναφέρει στον δρόμο των «δυτικών αξιών». Καθόλου τυχαία, οι αρχές απαγόρευσαν χθες αντίστοιχη προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από γερμανόφωνο πανεπιστήμιο που επισκέφτηκε η Μέρκελ.
Κι ενώ η καγκελάριος επέλεξε να μην ασκήσει δημόσια κριτική στον Ούγγρο πρωθυπουργό για τις στενές σχέσεις του με το Κρεμλίνο, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την επανάληψη εν μέρει των προκλητικών δηλώσεων Ορμπαν περί επιθυμίας του να εγκαθιδρύσει μια «αντι-φιλελεύθερη δημοκρατία» στην Ουγγαρία, στα πρότυπα της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας! «Ολες οι δημοκρατίες δεν χρειάζεται να είναι φιλελεύθερες. Οσοι λένε πως η δημοκρατία είναι απαραίτητα φιλελεύθερη προσπαθούν να επιβάλουν μια σχολή σκέψης πάνω από τις υπόλοιπες και δεν σκοπεύουμε να τους παράσχουμε αυτό το προνόμιο» δήλωσε νέτα-σκέτα ο Ορμπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την -πάντα ψύχραιμη- Μέρκελ.
«Μιλήσαμε για το ζήτημα της δημοκρατίας και των χαρακτηριστικών της. Πρέπει να εμβαθύνουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να συνδυάσω από κοινού τις λέξεις “αντι-φιλελεύθερη” και “δημοκρατία”» απάντησε δηκτικά η καγκελάριος, η οποία φέρεται να επέπληξε τον Ορμπαν για την ανοχή του απέναντι στο ξενόφοβο ακροδεξιό κόμμα Jobbick, που αποτελεί σήμερα τη δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην Ουγγαρία. Στέλνοντας για άλλη μια φορά μήνυμα κατά του ρατσισμού εν γένει και του αντισημιτισμού ειδικότερα, η Μέρκελ επισκέφθηκε συναγωγή της Βουδαπέστης και τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας