Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ανοιχτές να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το «ελληνικό ζήτημα» και να ακούσουν τις προτάσεις των Αθηνών, αντιμετωπίζουν με κατανόηση το αίτημα για «έξοδο» της τρόικας, καθώς και την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά υπενθυμίζουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Το όργανο στο οποίο λύνει και δένει η Γερμανία...
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα συναντηθεί αύριο στις εννιάμισι το πρωί με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και έχει προκαλέσει έντονες παρασκηνιακές κινήσεις. Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις), ο οποίος είχε την Κυριακή στο Παρίσι άτυπη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε και το σοσιαλοδημοκρατικό δίδυμο, τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Εξωτερικών Χανς-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου στο Βερολίνο αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, προφανώς κατόπιν εντολής του Ζ.-Κ. Γιούνκερ, έγινε για να ενημερωθεί η γερμανική πλευρά ως προς τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να μεταφερθούν «συστάσεις» στον Λουξεμβούργιο πρόεδρο της Επιτροπής, εν όψει της αυριανής συνάντησης με τον Α.Τσίπρα. Ετσι, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ θα είναι άριστα ενημερωμένος για το τι θέλει και τι δεν θέλει η Ανγκελα Μέρκελ...
Από τις απαντήσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στις ερωτήσεις για τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, προκύπτει ότι Λουξεμβούργιος δεν είναι αντίθετος με την κατάργηση της τρόικας, την παράταση του ελληνικού προγράμματος που λήγει τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά, και γενικά είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τα σχέδια της κυβέρνησης. Αλλά, όπως είπε με νόημα ο Μ. Σχοινάς: «Οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί την ομοφωνία των 19 χωρών της ευρωζώνης», βάζοντας τα πράγματα στη... γερμανική θέση τους.
Η Λουξεμβούργια «αλεπού», λοιπόν, μπορεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή, του γεφυροποιού, στο ελληνικό ζήτημα, όπως το θέτει η νέα κυβέρνηση, αλλά μέχρι εκεί... Δεν έχει καμία διάθεση να πάει κόντρα στη Γερμανία που είναι το αφεντικό στην ευρωζώνη. Φυσικά, δεν συζητείται από πλευράς Επιτροπής το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους και δίνεται μεγάλο βάρος στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η προηγούμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, φαίνεται ότι οι σχέσεις των Αθηνών με την Επιτροπή έχουν βελτιωθεί, με γνώμονα τη «ρεαλιστική» αντιμετώπιση της κατάστασης. Οπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, η δήλωση (στο Bloοmberg) του πρωθυπουργού, ο οποίος επικοινώνησε με τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ το περασμένο Σάββατο, ότι η όποια συμφωνία με τους δανειστές σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είναι θετική και «σημείο εκκίνησης» για περαιτέρω βήματα. Ο Μ. Σχοινάς φρόντισε να επισημάνει ότι η ισχύουσα σήμερα συμφωνία είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Ως προς την κατάργηση της τρόικας, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δήλωση του Ζ.-Κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, ότι «στο μέλλον πρέπει να είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε την τρόικα με μια δομή που να διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, βασισμένη στα ευρωπαϊκά όργανα, με αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Οι «πολιτικοί προσανατολισμοί», όμως, του Λουξεμβούργιου θα εισακουστούν από τον Β. Σόιμπλε; Διότι, μην καλλιεργούμε αυταπάτες, η Γερμανία κρατά τα ηνία της ευρωζώνης, έχοντας πιστούς συμμάχους την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής.
Η Γαλλία έχει τα δικά της προβλήματα και αναμένει με αγωνία την ετυμηγορία των Βρυξελλών (βλέπε Βερολίνο) τον Μάρτιο για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών της ως προς τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της χώρας. Το ίδιο και η Ιταλία, ενώ οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εκτελούν τις εντολές της Ανγκελα Μέρκελ. Από τη Γερμανία, λοιπόν, θα περάσουν τα αιτήματα της κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι είναι δορυφόροι...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας