Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
«Αν ξεχνούσαμε, η συνείδηση της ανθρωπότητας θα ενταφιαζόταν μαζί με τα θύματα», τόνισε ο 86χρονος Ρόμαν Κεντ, Πολωνοεβραίου επιζών του Ολοκαυτώματος και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για το Αουσβιτς | REUTERS/ LASLO BALOGH

Ποτέ ξανά Αουσβιτς!

Ενα λεπτό στο Αουσβιτς ήταν σαν μια ολόκληρη μέρα. Μια μέρα ήταν σαν έναν χρόνο κι ένας μήνας σαν μια αιωνιότητα... Εμείς οι επιζώντες δεν μπορούμε, δεν τολμάμε να ξεχάσουμε τα εκατομμύρια των δολοφονημένων. Διότι αν ξεχνούσαμε, η συνείδηση της ανθρωπότητας θα ενταφιαζόταν μαζί με τα θύματα. Δεν θέλουμε το δικό μας παρελθόν να γίνει το μέλλον των παιδιών μας»... Σε μια Ευρώπη όπου το τέρας της Ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας θεριεύει και τα αντισημιτικά και ισλαμοφοβικά πλοκάμια του εξαπλώνονται όλο και βαθύτερα, τα λόγια του 86χρονου Ρόμαν Κεντ, Πολωνοεβραίου επιζώντος του Ολοκαυτώματος και προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για το Αουσβιτς, αφορούν τη συλλογική μνήμη όλων μας. Τη στιβαρή αντίστασή μας απέναντι στη βολική λήθη και την ανεγκέφαλη άρνηση της μαζικότερης θηριωδίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Πιθανότατα για τελευταία φορά στη ζωή τους, περίπου 300 γηραιοί επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Αουσβιτς – Μπίρκεναου στη νότια Πολωνία επέστρεψαν χθες στο κολαστήριο του Ρούντολφ Ες, στους θαλάμους αερίων και στα κρεματόρια του οποίου θανατώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι από τα έξι εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές ή αντιφρονούντες του Γ’ Ράιχ. Επέστρεψαν για να παραστούν στην τελετή μνήμης για την 70ή επέτειο απελευθέρωσης του Αουσβιτς – Μπίρκεναου από τα σοβιετικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Παιδιά ή έφηβοι τότε, γιαγιάδες και παππούδες σήμερα, ορισμένοι με σπασμένες φωνές από αβάσταχτη συγκίνηση, μίλησαν ενώπιον ηγετών, μοναρχών και αξιωματούχων από 40 χώρες και το μήνυμά τους ήταν ένα: Ποτέ ξανά. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει, δεν πρέπει να υποκύψει στο μίσος και στη βία του αντισημιτισμού (παρά τη δίκαιη αγανάκτηση για την ισραηλινή πολιτική στη Μέση Ανατολή), ούτε να επιτρέψει την επανάληψη μιας γενοκτονίας σαν το Ολοκαύτωμα.

Για κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες η χθεσινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είχε βαρύνοντα συμβολισμό. «Δεν υφίσταται γερμανική ταυτότητα χωρίς το Αουσβιτς. Ανήκει στην ιστορία αυτής της χώρας», διακήρυξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, ύστερα από αντίστοιχες δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ κατά της «ντροπής» του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που ξαναφουντώνει στην πατρίδα του Αδόλφου Χίτλερ με τον μανδύα του κρυφο-νεοναζιστικού κινήματος PEGIDA. Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας (η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, που αριθμεί 550.000 άτομα) πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, εκεί είναι το σπίτι της, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, ένα μήνυμα με στόχο την ανάσχεση του κύματος επιστροφής χιλιάδων Εβραίων στο Ισραήλ ελέω αντισημιτικών επιθέσεων - ένα κύμα που είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών κατά του περιοδικού «Charlie Hebdo» και του εβραϊκού σουπερμάρκετ στο Παρίσι.

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Κι όμως, ακόμα και σε μια ιστορική, ενωτική επέτειο σαν τη χθεσινή, το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης σκίασε την τελετή μνήμης στο Αουσβιτς. Ηχηρότατη η απουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον προσωπάρχη του επειδή η -σφόδρα αντιρωσική- ηγεσία της Πολωνίας δεν του απεύθυνε επίσημη πρόσκληση. Λάδι στη φωτιά έριξε και η ομιλία του Πολωνού προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο οποίος εξέφρασε μεν τον σεβασμό του για τους απελευθερωτές του Κόκκινου Στρατού, φάνηκε όμως να εξισώνει τους «δύο ολοκληρωτισμούς», τον ναζιστικό και τον σοβιετικό, υπενθυμίζοντας την εκτέλεση χιλιάδων Πολωνών από τη μυστική αστυνομία του Στάλιν. Είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας πως το Αουσβιτς απελευθερώθηκε από Ουκρανούς και όχι Ρώσους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.

«Κάθε προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα γεγονότα, να διαστρεβλωθούν, να ξαναγραφτεί η Ιστορία, είναι απαράδεκτη και ανήθικη», ξέσπασε λάβρος ο Ρώσος πρόεδρος από τη Μόσχα, όπου παρέστη σε ειδική τελετή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. «Συχνά πίσω από τις απόπειρες αυτές υπάρχει η επιθυμία να κρύψει κανείς τη δική του ντροπή, τη ντροπή για τη δειλία του, την υποκρισία και την προδοσία του, να κρύψει τη σιωπηρή συνενοχή του, παθητική ή ενεργητική, με τους ναζιστές», τόνισε με νόημα ο Πούτιν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποτέ ξανά Αουσβιτς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας