Δώδεκα μέρες μετά τη σφαγή στο Charlie Hebdo, όχι μόνον η Γαλλία αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης εξακολουθούν να συγκλονίζονται από τις μετασεισμικές δονήσεις της επίθεσης- από τις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν χτες για ώρες τις λεπτομέρειες του νέου αντιτρομοκρατικού «ζουρλομανδύα» κατασταλτικών μέτρων που ετοιμάζουν για την ασφάλειά μας, ώς την Τσετσενία, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στα σκίτσα που προσβάλλουν τον προφήτη Μωάμεθ, και από την εκ νέου εξεγερμένη Λωρίδα της Γάζας ώς τον Νίγηρα, όπου ο οργισμένος όχλος πυρπόλησε το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 45 χριστιανικές εκκλησίες.
Ξεκινώντας από την καρδιά της κρίσης, τη Γαλλία, και ειδικά το Παρίσι, όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα, και αρκεί μια σπίθα για να ξεσπάσει νέα ανοιχτή αντιπαράθεση. Σε αρκετές περιοχές, στρατιώτες που προστάτευαν εβραϊκούς «στόχους», όπως σχολεία και συναγωγές, απειλήθηκαν με όπλα, ενώ οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter «βράζουν» από μηνύματα θρησκευτικού μίσους.
Αίσθηση προκάλεσε και η πυρπόληση της γαλλικής σημαίας και η αντικατάστασή της από μια μαροκινή σε συνοικία του Αζαξιό (Αιάκειο) της Κορσικής, όπου ζουν πολλοί άνθρωποι με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική. Ακόμη και ο μουσουλμανικός κλήρος δείχνει να φοβάται μια νέα έκρηξη βίας στα υποβαθμισμένα προάστια: χτες οι υπεύθυνοι του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού ζήτησαν από τις γαλλικές αρχές να απαγορεύσουν τη λειτουργία οποιουδήποτε χώρου μουσουλμανικής θρησκείας ή ιμάμη οι οποίοι προωθούν «έναν λόγο που αντιτίθεται στις αξίες της δημοκρατίας».
Πάντως τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι μοιάζουν να δίνουν το «φιλί της ζωής» στο πρόωρα εξαντλημένο πολιτικό κεφάλαιο του Φρανσουά Ολάντ, που είδε τα (τραγικά χαμηλά τους τελευταίους μήνες) ποσοστά δημοτικότητας του να ανεβαίνουν, χάρη στην κρίση. Ετσι, ο λιγότερο λαοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας ανακτά κάπως τη χαμένη δημοφιλία του, κερδίζοντας πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες και επιστρέφοντας στο 40% θετικών γνωμών για την πολιτική του, έναντι 19% που βρισκόταν τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς φαίνεται να κερδίζει 17% στη δημοτικότητά, με τις θετικές γνώμες να αγγίζουν το 61%
Η Λεπέν πήρε φόρα
Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο υποχωρούν ελαφρά, λόγω της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού τους από τις μεγαλειώδεις «πορείες για τη δημοκρατία» της προπερασμένης Κυριακής. Ωστόσο η ίδια η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς δεν δείχνει να πτοείται, καθώς θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα αυτή η προσπάθεια απομόνωσής της θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς τα ισλαμοφοβικά ανακλαστικά των Γάλλων ενισχύονται από τις αιματηρές εξελίξεις.
Μάλιστα η κυρία Λεπέν δημοσίευσε χτες άρθρο στους New York Times, με τίτλο «Ας κατονομασουμε αυτή την απειλή», στο οποίο φυσικά τονίζει πως η Γαλλία δέχεται στρατιωτικού τύπου επίθεση από το φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Στο εμπρηστικό της άρθρο η Μαρίν Λεπέν κατακεραυνώνει τη «διστακτική» και «λαϊκίστικη» κυβέρνηση Ολάντ- Βαλς και πλέκει το εγκώμιο της αστυνομίας, ζητώντας σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον «τζιχαντιστικό κίνδυνο».
Η Λεπέν μπορεί να βρίσκεται στο περιθώριο, αλλά η αντι-ισλαμική «ατζέντα» κάθε άλλο παρά περιθωριοποιημένη είναι: στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μονοπώλησαν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Οι 28 υπουργοί συμφώνησαν ως προς την ανάγκη ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και την ανάγκη συμμαχίας με μουσουλμανικά κράτη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Οι υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελ Αράμπι, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.
Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά από τις διαρροές φαίνεται πως οι «28» ετοιμάζουν ένα σκληρό αστυνομικό πακέτο για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 12ης-13ης Φεβρουαρίου, που έχει ήδη χαρακτηριστεί «Security Summit» – Σύνοδος για την Ασφάλεια. Το νέο πανευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που συζητείται θα επιβάλει πολύ αυστηρότερους ελέγχους στις πτήσεις, ώστε να ελεγχθεί η ροή Ευρωπαίων τζιχαντιστών από και προς τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και του Ιράκ, ενώ συζητούνται και νέοι κανονισμοί για τις παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο και τη διακοπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την Ευρώπη ασφαλή από την τρομοκρατική απειλή», είπε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, τονίζοντας ότι ένας τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι «μέσω της ανταλλαγής των στοιχείων των επιβατών πτήσεων».
Η κόντρα με τη Χαμάς
Η μόνη «είδηση» που βγήκε πάντως από το συμβούλιο ήταν η απόφαση των «28» να εφεσιβάλουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που είχε κρίνει παράτυπη την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. τρομοκρατικών οργανώσεων. Μάλιστα η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μονγκερίνι, δήλωσε ότι η έφεση ακυρώνει την εφαρμογή της απόφασης - και, άρα, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση η Χαμάς θα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ε.Ε. προς τη Λωρίδα της Γάζας. «Η απειλή δεν είναι μόνο αυτή που αντιμετωπίσαμε στο Παρίσι, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας από τις μουσουλμανικές χώρες», είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Χαμάς από τη μεριά της χαρακτήρισε «ανήθικη πράξη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έφεση, την ίδια στιγμή που χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας διαδήλωναν στους δρόμους καίγοντας γαλλικές σημαίες και απαιτώντας την αποχώρηση των Γάλλων πολιτών από τη Λωρίδα. «Η εμμονή της Ε.Ε. στην εγγραφή της Χαμάς στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί ανήθικη πράξη που αντανακλά τη μονομέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της υπέρ του ισραηλινού κατακτητή, η οποία προσφέρει σε αυτόν κάλυψη για τα εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας