Τον Νοέμβριο του 1978 ένας μοτοσικλετιστής, ονόματι Τζ. Τ. ΜακΓκάρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι του στην επαρχία Βεντούρα της Καλιφόρνια. Η σορός του εντοπίστηκε λίγες ημέρες αργότερα σε χαντάκι, λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του, με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες. Η έρευνα της αστυνομίας οδήγησε στη σύλληψη του Μάικλ Χανλάιν, ο οποίος και καταδικάστηκε τελικά για τον φόνο σε ισόβια.
Ο Μάικλ, που επέμενε στην αθωότητά του, ήρθε σε επαφή, 20 χρόνια μετά τη φυλάκισή του, με την οργάνωση California Innocence Project, που αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις. Χρόνια διήρκεσε η έρευνα, αλλά στο τέλος η οργάνωση κατάφερε να φέρει στο φως μια μεγάλη πλεκτάνη των τότε αστυνομικών αρχών της πόλης.
Η έκθεσή της αποκάλυψε απόρρητες αναφορές της αστυνομίας που είχαν σφραγιστεί πριν αρχίσει η δίκη του Μάικλ, οι οποίες εμπλέκουν άλλους -κι όχι τον Μάικλ- στον φόνο. Αποδείχθηκε ότι ο κατήγορος και γνωστός τότε έμπορος ναρκωτικών, ονόματι Μπρους Ρόμπερτσον -που εκπροσώπησε πολλούς από τους μάρτυρες κατηγορίας του εισαγγελέα σε αρκετές άλλες υποθέσεις-, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να κατευθύνει την έρευνα μακριά από τους πελάτες του, υποδεικνύοντας ως βασικό ύποπτο τον Μάικλ. Ο Ρόμπερτσον απειλούσε τους μάρτυρες και τους εκφόβιζε να καταθέσουν κατά του Μάικλ. Τελικά η έκθεση του California Innocence Project κατάφερε να αποδείξει ότι ο ίδιος ο Ρόμπερτσον ήταν το βράδυ του φόνου στο σπίτι του θύματος.
Πριν καν αρχίσει η δίκη, ο Ρόμπερτσον και το γραφείο του εισαγγελέα κατάφεραν να πείσουν τον δικαστή να σφραγίσει τις αναφορές της αστυνομίας, που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στη διάρκεια της δίκης. Τον Οκτώβριο του 2010, μετά από μια μακρά διαδικασία και επανεξέταση όλων των αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης, άλλο δικαστήριο πρότεινε να ανατραπεί η καταδικαστική απόφαση για τον Μάικλ, υπογραμμίζοντας ότι «εισαγγελία, ερευνητές και ο Ρόμπερτσον συνωμότησαν για να παραβιάσουν τα συνταγματικά δικαιώματα του υπόπτου, κατά παράβαση δικαστικών εντολών. Και το έκαναν αυτό τόσο πετυχημένα ώστε μέχρι να έρθει στο φως η αλήθεια -σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά- πολλοί από τους σημαντικούς μάρτυρες είχαν πεθάνει ή εξαφανιστεί».
Τον Αύγουστο του 2011, άλλο δικαστήριο απέρριψε αυτή την εισήγηση και ο αγώνας για την απελευθέρωση του Μάικλ συνεχίστηκε, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν το ανώτατο δικαστήριο στην επαρχία Βεντούρα αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Μάικλ, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελίας, η οποία όμως αρνείται ακόμα να κλείσει την υπόθεση, δηλώνοντας ότι δεν έχει ακόμα «πειστεί για την αθωότητά του».
Έτσι, 68 ετών πλέον ο Μάικλ, με εύθραυστη την υγεία του, βγήκε σοκαρισμένος ακόμα από τη φυλακή, κρατώντας σφικτά τη σύζυγό του, είναι υποχρεωμένος να φοράει βραχιολάκι εντοπισμού στον αστράγαλο και θα εμφανιστεί τον Φεβρουάριο σε προδικαστική ανακριτική διαδικασία μέχρι να αποφασίσει η εισαγγελία εάν και πώς θα προχωρήσει την υπόθεσή του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας