ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
trump
AP Photo/Ben Curtis

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για τα αντίμετρα του Πεκίνου UPD

Δεν αποκλείεται νέα κίνηση των ΗΠΑ κατά του Πεκίνου • «Η Κίνα το χειρίστηκε λάθος, πανικοβλήθηκε – το μόνο πράγμα που δεν έχει περιθώριο να κάνει», δήλωσε ο Τραμπ • Στο «βαθύ κόκκινο» τα χρηματιστήρια.

Εν μέσω... χάους και ελεύθερης πτώσης στις διεθνείς αγορές –απόρροια του εμπορικού πολέμου και των δασμών που δρομολόγησε προσφάτως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ– η Κίνα ανακοίνωσε «αντίποινα», επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραπάνω ενέργεια δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Τραμπ, ο οποίος μάλιστα έχει προειδοποιήσει όλες τις χώρες να μην προβούν σε αντίμετρα, μετά τους δασμούς των ΗΠΑ. 

Τώρα, λοιπόν, ο Τραμπ κάνει λόγο για «λάθος» από πλευράς Κίνας, ενώ οι δηλώσεις του εμπεριέχουν και προειδοποίηση προς το Πεκίνο. «Η Κίνα το χειρίστηκε λάθος, πανικοβλήθηκε – το μόνο πράγμα που δεν έχει περιθώριο να κάνει», έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social. Με τη δήλωσή του αυτή, ο Τραμπ ουσιαστικά δεν αποκλείει μια νέα κίνηση κατά του Πεκίνου.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει ότι «δεν θα αλλάξει ποτέ τις πολιτικές του», υποστηρίζοντας μάλιστα πως τώρα είναι η ευκαιρία για τους επενδυτές στις ΗΠΑ. 

«Προς τους πολλούς επενδυτές που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά, να ξέρετε ότι δεν θα αλλάξω ποτέ την πολιτική μου. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να γίνετε πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ!», έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Σε άλλη του ανάρτηση, υποστήριξε πως «ήδη δουλεύει» το σύστημα και πως οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι «μεγάλοι» και «πολύ καλύτεροι από το αναμενόμενο».

→ Νωρίτερα σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, απαντώντας έτσι στους νέους δασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης. Το Πεκίνο επίσης ανακοίνωσε ελέγχους στις εξαγωγές κάποιων κατηγοριών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, με ισχύ από σήμερα καθώς επίσης ότι προσθέτει αρκετές αμερικανικές οντότητες σε κατάλογο ελέγχου εξαγωγών και ότι χαρακτηρίζει άλλες ως «μη αξιόπιστες».

Η εικόνα στα χρηματιστήρια

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται και σήμερα οι τιμές των μετοχών στις διεθνείς αγορές. Το «ξεπούλημα» στις ευρωπαϊκές μετοχές και στις αμερικανικές αγορές κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ. Η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου τερματίζει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για αποκλιμάκωση της έντασης, με τον κίνδυνο οι μεγαλύτερες οικονομίες να οδηγηθούν σε ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 καταγράφει «βουτιά» σε ποσοστό -4,9%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε παρόμοιο και ακόμα υψηλότερο ποσοστό (πάνω από το -5%), ο γαλλικός CAC είναι στο -4,5% κα ο ο βρετανικός FTSE στο -4,8%.

Στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.597,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,83%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.578,52 μονάδες (-5,97%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 7,96%, ενώ τα κέρδη από τις του έτους περιορίστηκαν σε 8,70%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε 7,15%. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 415,827 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 92.274.992 μετοχές.

Πτώση και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης: ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 3,6%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 4,1% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 3,7%. H χθεσινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη για τον Nasdaq από τον Μάρτιο του 2020. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για τα αντίμετρα του Πεκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας