Στον Λευκό Οίκο καταφτάνει σήμερα –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με σκοπό να υπογράψει τη διαβόητη αποικιακού τύπου συμφωνία εκχώρησης των ουκρανικών μετάλλων και σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την «επανανομιμοποίησή του» στα μάτια της υπερδύναμης, αφού όλα δείχνουν πως ο Τραμπ δεν σκοπεύει να του δώσει τις «εγγυήσεις ασφαλείας», ούτε τη μαζική στρατιωτική βοήθεια που ζητάει.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει, καθώς όλες οι πλευρές επιμένουν ότι το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι ένα γενικό πλαίσιο «εταιρικής σχέσης», από το οποίο λείπουν όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Ετσι, είδαμε τον Τραμπ να επιμένει ότι η Αμερική «θα πάρει πίσω όλα τα λεφτά που ξόδεψε» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία «καλά θα κάνει να ξεχάσει» την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «αυτός ήταν πιθανότατα ο λόγος που ξεκίνησε όλο αυτό το πράγμα», δηλαδή ο πόλεμος. Και βέβαια πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία και πως την ευθύνη της έμπρακτης στήριξης της πολεμικής προσπάθειας των Ουκρανών θα αναλάβει από εδώ και πέρα θέλει-δεν θέλει η Ευρώπη, επειδή είναι οι... «γείτονες της διπλανής πόρτας»!
Αλλωστε ο Αμερικανός ηγέτης δεν προσπαθεί καν να κρύψει την αποστροφή του για τους Ευρωπαίους συμμάχους του, σε βάρος των οποίων κήρυξε και επίσημο εμπορικό πόλεμο: χθες είπε ωμά πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση φτιάχτηκε προκειμένου να “πηδήξει” τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα πήγε καλά σε αυτό τον σκοπό. Αλλά τώρα είμαι πρόεδρος εγώ»! Για να συμπληρώσει ότι ετοιμάζεται να επιβάλει άμεσα βαριές ταρίφες 25% σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται προς τις ΗΠΑ, ανάμεσ’α τους «αυτοκίνητα και άλλα πράγματα»...
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος επαναλάμβανε πως η αμερικανική βοήθεια ήταν «δωρεά» και δεν αναγνωρίζει ούτε ένα δολάριο χρέους προς τις ΗΠΑ και πως δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτε αν ο Τραμπ δεν υποσχεθεί γραπτώς τις «εγγυήσεις»: «Είναι μια αρχή, μια συμφωνία-πλαίσιο. Αυτό το ντιλ μπορεί να είναι μια μεγάλη επιτυχία ή απλά να εξαφανιστεί – αυτό θα εξαρτηθεί από τη συζήτησή μας με τον πρόεδρο Τραμπ. Συμπεράσματα θα βγάλουμε μετά. Αλλά το σημαντικό είναι ότι η συμφωνία κάνει λόγο για “εταίρους” και για ταμείο “oυκρανο-αμερικανικό”, όχι αμερικανικό», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
Αλλά και ο βρετανικός Εconomist, το περιοδικό που διαθέτει άριστες διασυνδέσεις με το Κίεβο, έγραψε χθες πως ο Ζελένσκι θα υπογράψει μεν τη γενικόλογη συμφωνία-πλαίσιο, αλλά «δεν έχει καμία πρόθεση να υπογράψει οποιαδήποτε δεύτερη, πιο ολοκληρωμένη συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει ευρύτερες εγγυήσεις ασφαλείας». Εγγυήσεις που όπως είδαμε και τις προηγούμενες ημέρες δεν πρόκειται να λάβει, αφού σε περίπτωση παραχώρησής τους θα χαλάσει κάθε πιθανότητα για ένα συνολικό ειρηνευτικό ντιλ με τη Ρωσία, που αποτελεί μακράν μεγαλύτερη στρατηγική προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση της Ουάσινγκτον.
Κάτι που, όπως έγραψε χθες και το Politico, συνειδητοποίησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που μάταια προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να στηρίξει τα ευρωπαϊκά σχέδια για αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην παραπαίουσα Ουκρανία: ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε συγκεκριμένα πως η επίσκεψη Μακρόν στην Ουάσινγκτον αποδείχτηκε «χάσιμο χρόνου», αφού ο Τραμπ επιμένει στην πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας», ενώ άλλος διπλωμάτης εκτιμά πως η Ευρώπη «είναι πλέον μάλλον μόνη της», όσον αφορά τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, και αδυνατεί να καταλήξει σε μια κοινή γραμμή για το φλέγον θέμα. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ακύρωσε την τελευταία στιγμή το προγραμματισμένο ραντεβού του στην Ουάσινγκτον με την (φιλοπόλεμη και φανατική αντιρωσίδα) επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, με μόνη δικαιολογία το... βεβαρημένο πρόγραμμά του!
Ανάλογα περιφρονητική αντιμετώπιση αναμένεται να έχει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που επισκέπτεται από χθες την Ουάσινγκτον με την ίδια ουσιαστικά ατζέντα που είχε και ο Μακρόν. Πριν μπει στο αεροπλάνο, μάλιστα, ο Στάρμερ προσπάθησε να προκαταλάβει τη συζήτηση ζητώντας από τον Τραμπ να στηρίξει το γαλλο-βρετανικό σχέδιο για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης υπό αμερικανική «ομπρέλα»: «Η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι απαραίτητη... Η εγγύηση ασφαλείας που θα δοθεί [στο Κίεβο] πρέπει να είναι επαρκής για να αποτρέψει τον Πούτιν από το να επιτεθεί ξανά», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που υποστήριξε πως «έχει καλή σχέση» με τον Τραμπ, αν και οι insiders της Ουάσινγκτον λένε πως είναι εξαιρετικά αντιπαθής στον πρόεδρο και την ομάδα του, λόγω της αψυχολόγητης προσπάθειας του Λονδίνου να στηρίξει προεκλογικά την Κάμαλα Χάρις...
Εντυπωσιακό είναι όμως και το άρθρο των New York Times, που επικαλείται σειρά από αναλυτές, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ και του Τζέι Ντι Βανς για να καταλήξει ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την Ευρώπη απλά σαν ανταγωνιστή, αλλά και ως οικονομική, ακόμη και ιδεολογική απειλή», την οποία «έχει χωρίς αμφιβολία πρόθεση να υπονομεύσει»! Ενώ σίγουρα έχει ενδιαφέρον, πολιτικό και... ψυχαναλυτικό, η ορατή αντιαμερικανική «στροφή» που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες ακόμη και σε σκληρά φιλο-ατλαντικά έντυπα, όπως η βρετανική Daily Telegraph, που έγραψε χθες ότι ο Τραμπ μετατρέπει την Ουκρανία σε οικονομική αποικία των ΗΠΑ και ότι ο μεγαλύτερος χαμένος από το ουκρανο-αμερικανικό ντιλ θα είναι και πάλι η Ευρώπη, που στερείται την πρόσβαση σε κρίσιμους ουκρανικούς πόρους την ώρα που καλείται να σηκώσει το δυσβάσταχτο βάρος του πολέμου!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας