Δημοσίευμα του αμερικανικού CNN αναλύει τις επιπτώσεις στη ζωή των αλλοδαπών φοιτητών που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο φόβος και η αβεβαιότητα εξαπλώνονται σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, με ορισμένα πανεπιστήμια να συμβουλεύουν τους ξένους φοιτητές να επιστρέψουν νωρίτερα από τις χειμερινές διακοπές εν μέσω σεναρίων για μια νέα... ταξιδιωτική απαγόρευση, όπως αυτή που καθήλωσε φοιτητές στο εξωτερικό, στην αρχή της προηγούμενης θητείας του Τραμπ, το 2016.
Σε πανεπιστημιουπόλεις από τη Νέα Υόρκη έως την Καλιφόρνια, οι φοιτητές ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις πριν από τις χειμερινές διακοπές, αλλά κάποιοι προετοιμάζονται για... πιθανές διαταραχές στη ζωή τους και για το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Ορισμένα πανεπιστήμια προέτρεψαν τους φοιτητές να αναβάλουν ή να τροποποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια εκτός των ΗΠΑ, πριν από την ορκωμοσία.
Σε μια χώρα όπου περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια διεθνείς φοιτητές εγγράφονται σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, ο πρώην πρόεδρος έχει υποσχεθεί πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της προηγούμενης ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε άτομα από κυρίως μουσουλμανικές χώρες και πιθανής ανάκλησης της φοιτητικής βίζας «ριζοσπαστικών αντιαμερικανών και αντισημιτών αλλοδαπών», όπως τους χαρακτήρισε ο Ρεπουμπλικανός νέος πρόεδρος.
Οι διεθνείς φοιτητές λαμβάνουν βίζες που τους επιτρέπουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ, αλλά δεν παρέχουν παραμονή στη χώρα.
Είναι μια τρομακτική περίοδος για τους διεθνείς φοιτητές», δήλωσε στο CNN ο Pramath Pratap Misra, 23 ετών, φοιτητής από την Ινδία που αποφοίτησε φέτος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες.
- Το Γραφείο Παγκόσμιας Μάθησης του Πανεπιστημίου Κορνέλ συμβούλευσε τους φοιτητές που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου στις 21 Ιανουαρίου ή να «επικοινωνήσουν με έναν σύμβουλο για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και να είναι προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις».
«Μια ταξιδιωτική απαγόρευση είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ορκωμοσία», προειδοποίησε το πανεπιστήμιο τους φοιτητές στα τέλη του περασμένου μήνα. «Η απαγόρευση είναι πιθανό να περιλαμβάνει πολίτες των χωρών που είχαν στοχοποιηθεί από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ: Κιργιστάν, Νιγηρία, Μιανμάρ, Σουδάν, Τανζανία, Ιράν, Λιβύη, Βόρεια Κορέα, Συρία, Βενεζουέλα, Υεμένη και Σομαλία. Στον κατάλογο αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν και νέες χώρες, ιδίως η Κίνα και η Ινδία».
«Αν και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα εκδοθούν τέτοιες διαταγές, ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγετε τυχόν προκλήσεις είναι να είστε φυσικά παρόντες στις ΗΠΑ πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου στις 13 Ιανουαρίου 2025», δήλωσε το Γραφείο Διεθνών Υπηρεσιών του USC, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των φοιτητικών μέσων ενημέρωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας