«H πολιτική κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν τα τελευταία τρία χρόνια είναι απαράμιλλη στη νεότερη ιστορία. Σε μία θητεία έχει ήδη ξεπεράσει την κληρονομιά των περισσότερων προέδρων που υπηρέτησαν σε δύο θητείες». Με αυτά τα λόγια στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση και ομιλία μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική εκστρατεία και το «δαχτυλίδι» της διαδοχής που της έδωσε, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις έπλεξε το εγκώμιο του Αμερικανού προέδρου, χωρίς όμως να αναφερθεί ιδιαίτερα στην όχι και τόσο αναπάντεχη αποστολή «καταδρομής» που αναλαμβάνει. Σε αυτήν είχε αναφερθεί λίγο νωρίτερα σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο τουίτερ, όπου αναφέρθηκε στην πρώτη της μέρα σε καμπάνια ως υποψήφια πρόεδρος, καταλήγοντας «Μαζί θα νικήσουμε». Μετά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για τους αθλητές των Πανεπιστημίων στην οποία έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, η Κάμαλα Χάρις αναχώρησε για το Γουίλιμινγκτον του Ντελαγουέρ όπου εδρεύει το προεκλογικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν και εφεξής, δικό της επιτελείο.
Ευφορία έδειχνε να επικρατεί χθες στο επιτελείο των Δημοκρατικών μετά τη σεισμική αλλαγή που προκάλεσε η αναμενόμενη και σε σημαντικό βαθμό επιθυμητή παραίτηση του Μπάιντεν από τη διαδικασία της επανεκλογής. Μέσα στις πρώτες 15 ώρες από την ανακοίνωση της είδησης, η Κάμαλα Χάρις είχε συγκεντρώσει δωρεές ύψους 49,6 εκατ. δολαρίων για την εκστρατεία της. Μέχρι χθες είχε λάβει τη στήριξη πάνω από 500 στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσά τους και μέχρι πρότινος δυνητικών διεκδικητών του χρίσματος, όπως οι κυβερνήτες της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Στις τάξεις των υποστηρικτών προστέθηκε με κάποια καθυστέρηση χθες το απόγευμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε ακόμα εκφραστεί, κάτι που διάφοροι αναλυτές απέδιδαν σε στρατηγική για τήρηση εσωτερικών ισορροπιών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του CNN, η Χάρις επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του, όπως και με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Τα χρηματιστήρια
Θετικά, αν και όχι θεαματικά, στις εξελίξεις φάνηκε πως αντέδρασαν και οι αγορές. Ο Dow Jones έκλεισε με αύξηση 0,3%, ο S&P με 0,7% και ο Nasdaq με 1,1%. Υψηλότερα κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι ασιατικές, στην πλειονότητά τους, έκλεισαν σχετικά χαμηλότερα.
Υπολείπεται, βέβαια, μια σημαντική λεπτομέρεια. Η Κάμαλα Χάρις έχει το «δαχτυλίδι», όχι όμως και το χρίσμα. Τυπικά, αυτό θα γίνει στο συνέδριο των Δημοκρατικών 19-21 Αυγούστου στο Σικάγο. Η διαδικασία όμως φέτος ίσως αποδειχθεί πιο περίπλοκη, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί από την κούρσα τρισήμισι μήνες πριν τις εκλογές ένας πρόεδρος που επεδίωκε την επανεκλογή του. Πολλοί από τους εκλέκτορες του Μπάιντεν στο συνέδριο δεσμεύθηκαν ότι θα ψηφίσουν τη Χάρις. Τίποτα όμως δεν είναι «κλειδωμένο». Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί δέχονται πιέσεις από ορισμένα στελέχη τους να πάνε σε ανοιχτό συνέδριο, το πρώτο μετά το 1968, στο οποίο να μπορούν ενδεχομένως να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες, όσο και αν, αντικειμενικά, δεν θα έχουν ελπίδες. Την ίδια στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί επικαλούνται δυνητικές παρατυπίες στην όλη διαδικασία και απειλούν με δικαστικές προσφυγές ανά Πολιτεία εφόσον οι Δημοκρατικοί επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν το όνομα του Τζο Μπάιντεν στα ψηφοδέλτια με αυτό της Κάμαλα Χάρις.
Και φυσικά, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: μπορεί πραγματικά η Χάρις να νικήσει τον Τραμπ; Εδώ η ευφορία μετριάζεται. Πολλοί διερωτώνται αν μια πρώην εισαγγελέας και μετέπειτα γερουσιαστής με μια πλήρως αποτυχημένη καμπάνια για την διεκδίκηση του χρίσματος και ένα άχρωμο προφίλ ως αντιπρόεδρος να τα βάλει με τον οδοστρωτήρα Τραμπ; Και αν ναι, με ποια ατζέντα; Ολα αυτά πρέπει να απαντηθούν σε χρόνο ρεκόρ. Οι πρώτες πάντως ενδείξεις προσανατολίζουν σε μια ατζέντα «αντι-Τραμπ», όχι όμως διαφορετική -τουλάχιστον όχι σημαντικά- από την ατζέντα Μπάιντεν, με ό,τι σημαίνει αυτό για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική.
Δημοσκοπικά μιλώντας, ο μέσος όρος έξι πρόσφατων δημοσκοπήσεων που έβγαλε το CNN δείχνει μια ουσιαστική ισοπαλία μεταξύ Τραμπ και Χάρις με 48% έναντι 47%. Στο μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων μετά το μοιραίο ντιμπέιτ που έβγαλε η Washington Post, ο Τραμπ είχε προβάδισμα 1,5 μονάδας έναντι της Χάρις και 1,9 έναντι του Μπάιντεν. Προσεχώς, θα δούμε τι λένε και οι δημοσκοπήσεις με την Κάμαλα Χάρις κανονική υποψήφια.
«Ορισμένες ενστάσεις σχετικά με την υποψηφιότητά της έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις ενός τμήματος του αμερικανικού εκλογικού σώματος σχετικά με τη φυλή και το φύλο», σχολίαζε σε άρθρο του στους Los Angeles Times ο πολιτικός αρθογράφος Μαρκ Μπάραμπακ. «Για να το πούμε ωμά, ένα κομμάτι του πληθυσμού δεν θα ανεχτεί ποτέ ως πρόεδρο κάποιον που δεν είναι λευκός και άντρας».
Ο Μπάραμπακ πιστεύει ότι η αντίδραση των «περήφανων λευκών» μπορεί να ισοφαριστεί από την κινητοποίηση του μαύρου, ισπανόφωνου και ασιατικής καταγωγής εκλογικού σώματος. Καθώς και ότι η Κάμαλα Χάρις, παρά τις αδυναμίες της, ίσως αποδειχθεί μια πολύ δυνατή υποψήφια. «Η Χάρις», συνέχιζε, «μπορεί να μην είναι η τέλεια υποψήφια απέναντι στον Τραμπ. Δίνει όμως στους Δημοκρατικούς μια ευκαιρία να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και να πάρουν πίσω τη Βουλή, πράγματα που πολλοί είχαν ξεγράψει όσο ο Μπάιντεν λειτουργούσε ως βαρίδι στο εκλογικό δίδυμο (Μπάιντεν - Χάρις). Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο το κόμμα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν 24 ώρες νωρίτερα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας