Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
AP Photo

Πανηγυρική διάψευση θανάτου του Τσόμσκι - Βγήκε από το νοσοκομείο

Εξιτήριο για τον 95χρονο στρατευμένο Αμερικανό διανοούμενο - γλωσσολόγο, που έσπευσαν να «στείλουν στον άλλο κόσμο» διάφοροι ιστότοποι, χωρίς επίκληση πηγών ● Νοσηλευόταν επί περίπου έναν χρόνο σε νοσοκομείο του Σάν Πάουλου στη Βραζιλία, όπου διαθέτει σπίτι μαζί με τη Βραζιλιάνα σύζυγό του, Βαλέρια

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, διανοούμενος με μεγάλη επιρροή για δεκαετίες, βγήκε χθες Τρίτη από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στο Σαν Πάουλου της Βραζιλίας και θα συνεχίσει τη «θεραπεία» του στο σπίτι, ανακοίνωσε η δομή υγείας, διαψεύδοντας φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο ότι πέθανε.

Με ένα λακωνικό ανακοινωθέν, το νοσοκομείο Beneficência Portuguesa de São Paulo γνωστοποίησε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, πως «ο ασθενής Αβράν Νόαμ Τσόμσκι έλαβε εξιτήριο και θα συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον».

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα αφού κυκλοφόρησαν φήμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φήμες, χωρίς επίκληση πηγών, που έκαναν λόγο περί θανάτου του 95χρονου διανοούμενου.

«Είναι ψέμα, πηγαίνει καλά», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η σύζυγός του Βαλέρια Τσόμσκι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo, ο Νόαμ Τσόμσκι νοσηλεύτηκε στη βραζιλιάνικη πόλη, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς, το οποίο του έχει αφήσει δεξιά ημιπληγία.

Η Βαλέρια Τσόμσκι είναι Βραζιλιάνα. Το ζευγάρι έχει στην κατοχή του κατοικία στη μεγαλούπολη από το 2015.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, από τους θεμελιωτές της σύγχρονης γλωσσολογίας, επιχειρηματολόγησε στο έργο του «Συντακτικές Δομές» (1957, κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση Φώτη Καβουκόπουλου από τις εκδόσεις Νεφέλη το 1991) ότι η γλώσσα είναι έμφυτη λειτουργία και ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι εγγεγραμμένη εγγενής, «καθολική γραμματική».

Είναι ωστόσο πολύ γνωστότερος, εκτός του επιστημολογικού του πεδίου, καθώς τον 20ό και τον 21ο αιώνα χαρακτηριζόταν από τους σημαντικότερους στρατευμένους διανοούμενους, επικρίνοντας πολύ έντονα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπως και τα μέσα ενημέρωσης.

Εναντιώθηκε στον πόλεμο στο Βιετνάμ και στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κι είχε επίσης ανοικτό διάλογο με μορφές της λατινοαμερικάνικης Αριστεράς όπως ο Φιδέλ Κάστρο, ο Ούγο Τσάβες κι ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Για χρόνια, ο Νόαμ Τσόμσκι ήταν μέλος του προσωπικού του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Παραμένει το τρέχον διάστημα επίτιμος καθηγητής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πανηγυρική διάψευση θανάτου του Τσόμσκι - Βγήκε από το νοσοκομείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας