Οσο η καταστολή φουντώνει, το κίνημα πεισμώνει. Κάπως έτσι εξελίσσεται ο φοιτητικός ξεσηκωμός κατά της γενοκτονίας στη Γάζα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς οι βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας και η κατάπνιξη των ειρηνικών φωνών διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων εντείνονται καθημερινά. Καθόλου τυχαία ωστόσο υπάρχουν κραυγαλέες εξαιρέσεις -κοινώς δύο μέτρα και δύο σταθμά- όταν τα όργανα της τάξης έχουν να αντιμετωπίσουν φιλοϊσραηλινούς διαδηλωτές και μάλιστα… μπαχαλάκηδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα έκτροπα που ξέσπασαν χθες τα ξημερώματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA).
Κραδαίνοντας ισραηλινές σημαίες, όχλος μασκοφόρων -οπλισμένων με κοντάρια, σπρέι πιπεριού και πυροτεχνήματα- επιτέθηκε αιφνιδιαστικά για να διαλύσει αυτοσχέδια κατασκήνωση, την οποία είχαν στήσει φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές στο προαύλιο της πανεπιστημιούπολης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους σφαγιαζόμενους αμάχους της Γάζας, όσο και διαμαρτυρίας για τη συνεργασία του UCLA με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις του Ισραήλ που κατηγορούνται για συνενοχή στη γενοκτονία.

Μέσα στο μπάχαλο που προκάλεσαν σκόπιμα, οι αντιδιαδηλωτές -μερικοί από τους οποίους ξεπήδησαν από δικό τους αυτοσχέδιο καταυλισμό σε κοντινή απόσταση- έσπαγαν με μένος ό,τι έβρισκαν και χτυπούσαν φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που προσπαθούσαν να αμυνθούν σοκαρισμένοι. Οπως ανέφερε δηλωτικά η Τερέζα Γουατανάμπε, δημοσιογράφος της εφημερίδας LA Times, οι επιτιθέμενοι κραύγαζαν «Δεύτερη Νάκμπα!», επιζητούσαν δηλαδή μια δεύτερη Καταστροφή των Παλαιστινίων όπως συνέβη το 1948 με τον ισραηλινό διωγμό από τα εδάφη τους.
Καταγγέλλοντας «φρικαλέες πράξεις βίας» -χωρίς να διευκρινίσουν όμως από ποιους- οι πρυτανικές αρχές κάλεσαν την αστυνομία, που κατέφτασε μεν, προτού επέμβει όμως άφησε για ώρες ανενόχλητους τους φιλοϊσραηλινούς ταραξίες -ανάμεσά τους και εξωπανεπιστημιακούς μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- να συνεχίζουν τις βιαιοπραγίες που είχαν μετατραπεί σε μάχες σώμα με σώμα με μέλη του αντίπαλου στρατόπεδου.
«Το πανεπιστήμιο θα προτιμούσε να μας δει νεκρούς από το να αποεπενδύσει» από το Ισραήλ, κατήγγειλε η φοιτητική ομάδα «Κατασκήνωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη». Η αντίδραση των αρχών «δίνει στα άτομα ατιμωρησία να έρχονται στην πανεπιστημιούπολή μας σαν αφηνιασμένος όχλος», τόνισε η καθηγήτρια Γεωγραφίας στο UCLA, Ανάνια Ρόι. «Διαδίδεται ότι μπορούν να το κάνουν αυτό επανειλημμένα και να τη γλιτώσουν. Ντρέπομαι για το πανεπιστήμιό μου»...

«Ντροπή σας!», φώναζαν από την πλευρά τους στην αστυνομία της Νέας Υόρκης φοιτητές και περίοικοι που παρακολούθησαν λίγες ώρες νωρίτερα την εισβολή ενστόλων στο ιστορικό κτίριο Χάμιλτον Χολ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που τελούσε υπό φοιτητική κατάληψη από την Τρίτη. Απειλώντας με αποβολή τους καταληψίες, η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, ζήτησε τελικά την επέμβαση των οργάνων της τάξης που μπήκαν στο κτίριο με γερανό από τον δεύτερο όροφο, απομάκρυναν τους φοιτητές που βρίσκονταν μέσα και τους συνέλαβαν.
Επειτα από έκκληση της αυταρχικής Σαφίκ, η αστυνομία θα παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου «για να διατηρηθεί η τάξη και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανεγκατασταθούν καταυλισμοί». Ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, η πρόεδρος ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το Κολούμπια δεν θα υποκύψει στα φοιτητικά αιτήματα για αποεπένδυση από το Ισραήλ.
«Yποκινητές έξωθεν»
Υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της πανεπιστημιακής διοίκησης χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πρώην αστυνομικός, Ερικ Ανταμς, επέμεινε πως την κατάληψη συνδιοργάνωσαν «υποκινητές έξωθεν» που είναι «επαγγελματίες καλά εκπαιδευμένοι». Παρά τη συμμετοχή δε και Εβραίων αντισιωνιστών φοιτητών, έκανε κι αυτός λόγο για δήθεν «διάχυτο» αντισημιτισμό στις κινητοποιήσεις. Στους περίπου 300 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες μόνο στη Νέα Υόρκη συμπεριλαμβάνονται φοιτητές του City College, στο οποίο επέδραμε επίσης η αστυνομία.
Καθώς κλιμακώνεται η καταστολή διαδηλώσεων για τη Γάζα σε όλο και περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια -επιτείνοντας τη δημοσκοπική κατρακύλα του «γενοκτόνου Τζο» Μπάιντεν μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου- το αντιπολεμικό κίνημα εξαπλώνεται πια σε σχολεία των ΗΠΑ, αλλά και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας