Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
psifisma-ekexeiria
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Craig Ruttle

Οι ΗΠΑ απείχαν, το ψήφισμα βγήκε, το Ισραήλ δε νοιάζεται

Για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου η Ουάσινγκτον δεν μπλόκαρε με βέτο τη διαδικασία έγκρισης του -μη δεσμευτικού- ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και έτσι έγινε, έστω τραγικά αργά, ένα μικρό βήμα. ● Ομως το Τελ Αβίβ έχει μακρά ιστορία παραβίασης αντίστοιχων ψηφισμάτων για τη Δυτική Οχθη.

Πώς θα υποχρεωθεί το αλαζονικό Ισραήλ να συμμορφωθεί με το πρώτο, τραγικά όψιμο και μη δεσμευτικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για «άμεση εκεχειρία» λίγων εβδομάδων στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο της Γάζας, όταν εξακολουθεί -χαρακτηριστικά και ατιμώρητα- να αψηφά επί χρόνια παλιότερα ψηφίσματα του Σ.Α. ενάντια στον ασταμάτητο παράνομο εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης; «Το ψήφισμα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί.

Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη», έσπευσε να διαμηνύσει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Πρακτικά μόνο οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, θα μπορούσαν να το εξαναγκάσουν έμμεσα να υπακούσει, κόβοντας την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που συνεχίζουν να του παρέχουν αφειδώς. Παρά όμως την αμερικανική αποχή στη χθεσινή ψηφοφορία στο Σ.Α., που επιβεβαιώνει το διευρυνόμενο χάσμα με την εξτρεμιστική κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ξεκαθάριζε λίγο αργότερα ότι η αποχή αυτή δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής της Ουάσινγκτον έναντι του Τελ Αβίβ.

Αντί να βάλουν επαίσχυντο βέτο για τέταρτη φορά, οι ΗΠΑ επέλεξαν να απόσχουν από τη διαδικασία έγκρισης τελικά του ψηφίσματος, που συνέταξαν τα 10 μη μόνιμα μέλη του Σ.Α. Το ψήφισμα «απαιτεί άμεση εκεχειρία για τον μήνα του Ραμαζανιού», αξιώνοντας παράλληλα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, χωρίς να προβλέπει ωστόσο αλληλεξάρτηση ανάμεσά τους, όπως επέμενε η αμερικανική πλευρά, έχοντας καταθέσει δικό της ψήφισμα-παρωδία την Παρασκευή που απορρίφθηκε με βέτο από Ρωσία και Κίνα. Πέραν των ΗΠΑ, όλα τα υπόλοιπα 14 μέλη του Σ.Α. υπερψήφισαν χθες την πρόταση για προσωρινή εκεχειρία στο Ραμαζάνι, που θα πρέπει να οδηγήσει σε «διαρκή βιώσιμη εκεχειρία». Το ψήφισμα επίσης «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη» για αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και για την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων, εν μέσω ζοφερών προειδοποιήσεων για «επικείμενο λιμό» από οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ.

Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα, δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει σε άμεση ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ. Οπως ανέφερε, μια παύση στις εχθροπραξίες είναι απαραίτητη για να «θάψουμε τους μάρτυρές μας που παραμένουν κάτω από ερείπια εδώ και μήνες» και για να αντιμετωπιστούν οι «ανθρωπιστικές ανάγκες» του άμαχου πληθυσμού. Ο Νετανιάχου αντίθετα σκύλιασε απ’ το κακό του, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υπονόμευση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων. Ακύρωσε μάλιστα προγραμματισμένη επίσκεψη δύο υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητήσουν την επαπειλούμενη στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, κατάμεστη από 1,5 εκατομμύριο εξαθλιωμένους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι ΗΠΑ εναντιώνονται στα σχέδια αυτά, με τον Λευκό Οίκο να εκφράζει έντονη απογοήτευση και για την ακύρωση του ταξιδιού. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, που είχε ήδη φτάσει στην Ουάσινγκτον, συναντήθηκε ωστόσο χθες με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, εν αναμονή επαφών του με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και τον ομόλογό του, Λόιντ Οστιν. Ακόμα πάντως και ο κραυγαλέα φιλοϊσραηλινός Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη και πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Απτόητος ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε για όγδοη μέρα χθες τη νέα επιδρομή που εξαπέλυσε στο μαρτυρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην κατεστραμμένη Πόλη της Γάζας, όπου καταγγέλλεται πως έχει σκοτώσει τουλάχιστον πέντε ασθενείς και πέντε γιατρούς, έχοντας συλλάβει και εκατοντάδες ανθρώπους -μεταξύ τους υγειονομικούς και αμάχους- τους οποίους βάφτισε συλλήβδην «τρομοκράτες» της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε άλλο ένα έγκλημα πολέμου δε, άρχισε την Κυριακή να πολιορκεί ξανά άλλα δύο νοσοκομεία, το Αλ Αμαλ και το Αλ Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Κι ενώ οι καταμετρημένοι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα είχαν ξεπεράσει τους 32.300, το Ισραήλ απαγόρευε οριστικά στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή κάπου 300.000 άνθρωποι και η απειλή λιμοκτονίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Εξωφρενική» αποκάλεσε την απόφαση ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπε Λατζαρίνι, στηλιτεύοντας τη «σκόπιμη παρεμπόδιση σωτήριας βοήθειας στη διάρκεια ανθρωπογενούς λιμού».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι ΗΠΑ απείχαν, το ψήφισμα βγήκε, το Ισραήλ δε νοιάζεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας