Κάτι το επικίνδυνα φρενήρες είχε το περασμένο 24ωρο στα ρωσικά εδάφη, τρεις ημέρες πριν από έναρξη προεδρικών εκλογών, στις 15-17 Μαρτίου, με εκ προοιμίου βέβαιο νικητή τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με τον πόλεμο στον τρίτο χρόνο, τη Ρωσία να προετοιμάζει νέα ανοιξιάτικη επίθεση, τη δυτική βοήθεια στο Κίεβο σε σημείο καμπής και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα, υπήρξε μια ξαφνική, πλην βραχύβια επίδειξη δύναμης από την αντίπερα πλευρά των ρωσικών συνόρων. Εξαπολύοντας κύμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) -γίνεται λόγος για τουλάχιστον 30- η Ουκρανία επιχείρησε να πλήξει πλήθος στόχων, ακόμη και σε βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, φτάνοντας μέχρι και την περιφέρεια του Λένινγκραντ, στα βορειοδυτικά.
Τουλάχιστον δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες, σε απόσταση 116 χλμ. και 775 χλμ. από τη μεθόριο με την Ουκρανία. Ενα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στο δημαρχείο του Μπέλγκοροντ, κοντά στη μεθόριο.
Παρά τα κενά στη ρωσική αεράμυνα, το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα ανέφερε ότι αναχαιτίστηκαν τα περισσότερα drones, αλλά επίσης οκτώ ρουκέτες Vampire και ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος Tochka-U πάνω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ. Σχεδόν ταυτόχρονα, ωστόσο, ένοπλοι τριών παραστρατιωτικών ομάδων -που αξιωματούχοι του Κιέβου χαρακτηρίζουν Ρώσους εθελοντές, οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας- υποστήριξαν ότι όχι μόνο πέρασαν τα σύνορα (κάτι που έχει επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν), αλλά και ότι κατέλαβαν 1-2 μεθοριακά χωριά.
Τονίζοντας ότι θέλουν «μια Ρωσία απελευθερωμένη από τη δικτατορία του Πούτιν», οι επονομαζόμενες «Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας» και «Τάγμα Σιβηρίας» δημοσίευσαν βίντεο, που υποτίθεται ότι δείχνουν μαχητές τους στις μεθοριακές ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Κουρσκ. Αφήγημα που η Ρωσία διαψεύδει, ανακοινώνοντας ότι απέκρουσε απόπειρες εισβολής από «τρομοκράτες». Για απώθηση επιθέσεων από ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Επικαλούμενο την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν 100 επιτιθέμενους.
Ο στρατός της Ουκρανίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις διασυνοριακές επιδρομές της Τρίτης. Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας έκανε λόγο για «ανεξάρτητες οργανώσεις» Ρώσων υπηκόων. Εν μέσω αντικρουόμενων εκδοχών για το τι ακριβώς και από ποιον συνέβη, χθες συνετρίβη και ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Il-76 με οκταμελές πλήρωμα και επτά επιβάτες. Το δυστύχημα συνέβη κατά την απογείωση από αεροπορική βάση στη δυτική Ρωσία, στην περιφέρεια Ιβάνοβο. Ως πιθανή αιτία αναφέρεται πυρκαγιά στον έναν κινητήρα.
Τούτων λεχθέντων, το χθεσινό κύμα επιθέσεων καταδεικνύει ότι η Ουκρανία επιχειρεί, συνδυαστικά και με τις επιθέσεις με ναυτικά drones κατά ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αφενός να αλλάξει τους όρους του πολέμου -που στα εσωτερικά μέτωπα χάνει-, αφετέρου να δείξει στη Δύση ότι θέλει και μπορεί.
Η αποτυχημένη αντεπίθεση του καλοκαιριού δεν συνηγορεί πάντως υπέρ του Κιέβου, ούτε ο χρόνος δείχνει να είναι με το μέρος του, ενόσω η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε προεκλογικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο και οι Ευρωπαίοι διχάζονται ως προς τον βαθμό στήριξης που θέλουν και αντέχουν να πάρουν στο πλευρό της Ουκρανίας και έναντι της Ρωσίας.
Παρ’ όλα αυτά, σε συνέντευξή του στο δίκτυο BFM TV και στην εφημερίδα Le Monde της Γαλλίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε ότι η τελευταία ρωσική προέλαση έχει σταματήσει και ότι η κατάσταση στα πεδία των μαχών είναι καλύτερη συγκριτικά με τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Χαρακτήρισε δε «πραγματικά άρρωστο» τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτημα εάν θεωρεί δολοφονική απόπειρα την επίθεση με πύραυλο την περασμένη εβδομάδα στην Οδησσό, κατά την εκεί συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας