Oπως όλα έδειχναν χθες το βράδυ, το σημερινό ξημέρωμα θα έβρισκε τη Μέση Ανατολή σε ένα νέο, επικίνδυνα ρευστό τοπίο.
Διά στόματος του (επανεμφανισθέντος) υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για τα αντίποινα στην πρόσφατη –και πρώτη φονική από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας– επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων, την Κυριακή, σε βάση επιμελητειακής υποστήριξης στην Ιορδανία, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αυτά ήταν ιρανικής κατασκευής, τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου. Ομως οι ΗΠΑ «δεν βρίσκονταν σε πόλεμο με το Ιράν», πρόσθεσε, ούτε γνωρίζουν εάν η Τεχεράνη είχε άμεση γνώση της επίθεσης. Την ενέταξε πάντως στο πλαίσιο της δράσης του «Αξονα της Αντίστασης»: μιας άτυπης «ομπρέλας» πολιτοφυλακών που στηρίζονται από το Ιράν και δρουν ανά τη Μέση Ανατολή.
Τα αμερικανικά αντίποινα –αεροπορικά και πυραυλικά– θα διαρκέσουν πέραν της μιας ημέρας, διευκρίνισε ο Οστιν. Θα έχουν στόχους φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία και πιθανώς στο Ιράκ. Φυσικά δεν ανακοίνωσε ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε ακριβείς τοποθεσίες…
Η Τεχεράνη, που επί της ουσίας δεν επιθυμεί ούτε και αυτή να εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, διαμήνυσε ότι είναι σε κάθε περίπτωση ετοιμοπόλεμη – αν και οργιάζουν οι φήμες ότι ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα συριακά και ιρακινά εδάφη.
Σε μια προσπάθεια αντισταθμιστικής διπλωματίας, δε, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες τον πρώτο γύρο κυρώσεων κατά εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, προκαλώντας μια «αναιμική» αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και την οργή των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον στέλνει εκ νέου τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
«Σφυρηλατημένη» το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι μεταξύ του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και αξιωματούχων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, προβλέπει -κατά πληροφορίες- σίγηση των όπλων για έξι εβδομάδες, ανταλλαγές ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Κατάρ, το σχέδιο έλαβε χθες την αρχική έγκριση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Οχι τυχαία, ανέφεραν οι Times of Israel, είχε συγκληθεί αργά χθες το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη νέες διαδηλώσεις με αίτημα την επιστροφή των ομήρων.
Αμετακίνητος πάντως στην πολεμοχαρή θέση του, ο –δικαζόμενος για διαφθορά– Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι επ’ ουδενί συζητά τον τερματισμό του πολέμου.
Αυτός συνεχιζόταν χθες για 118η ημέρα, με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα στον Νότο της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, όπου οι νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι ξεπερνούν πια τις 27.000 και οι τραυματίες τις 66.000.
«Είναι εύλογο ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ ισοδυναμεί με γενοκτονία», απεφάνθη χθες ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, απορρίπτοντας ωστόσο προσφυγή παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.
Αυτά, ενώ ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή παραμένει ορατός, από το σταθερά «θερμό» βόρειο μέτωπο του Ισραήλ με τη φιλοϊρανική λιβανέζικη Χεζμπολάχ, μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επίσης φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων και οι Αμερικανοί τούς απαντούν με αεροπορικές επιδρομές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας