Νέα επίθεση κατά του Πεκίνου, αλλά και εναντίον του αντιπάλου του για την προεδρία εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που η χώρα αριθμεί, πλέον, περισσότερα από 60.000 θύματα.
Το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ η άνοδος των νεκρών συνεχίστηκε, καθώς καταγράφηκαν 2.502 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να βρίσκεται, πλέον, στους 60.583. Τα κρούσματα κορονοϊού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο.
Ο κορονοϊός «θα φύγει», ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να μη δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, πέρασε ξανά στην επίθεση κατά της Κίνας, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι θα κάνει ότι μπορεί για να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές ο Τζο Μπάιντεν.
Είπε επίσης πως εξετάζει διάφορες «επιλογές» που έχει στην διάθεσή του προκειμένου να υπάρξουν «συνέπειες» για την Κίνα λόγω των ευθυνών που της προσάπτει για την πανδημία.
Ερωτηθείς εάν εξετάζει την επιβολή δασμών ή τη διαγραφή χρεών των ΗΠΑ προς την Κίνα, ο μεγιστάνας των ακινήτων απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να κάνω», επανέλαβε σιβυλλικά. «Εξετάζουμε τι έγινε», πρόσθεσε.
Η συμφωνία που έκλεισε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των διμερών τρεχουσών συναλλαγών τους με την Κίνα ανατράπηκε «πολύ άσχημα» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σημείωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Αναφορικά με τον προεκλογικό του αγώνα, ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ότι δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις, ενώ χαρακτηρίζει… ανίκανο τον Τζο Μπάιντεν.
«Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι έξυπνοι και δεν πιστεύω ότι θα εκλέξουν έναν άνδρα που είναι ανίκανος» δήλωσε στο Reuters για να προσθέσει ότι «δεν εννοώ ότι είναι ανίκανος εξαιτίας κάποιας ασθένειας από την οποία πάσχει τώρα. Εννοώ ότι είναι ανίκανος εδώ και 30 χρόνια. Όλα όσα έκανε ήταν κακά. Η εξωτερική πολιτική του ήταν μια καταστροφή».
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα από το Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα στηρίξει τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 40% υποστηρίζει τον Τραμπ.
Εξάλλου άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos σε τρεις κρίσιμες πολιτείες –το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια-- δείχνει τον Μπάιντεν να κερδίζει με ποσοστό 45% τον Τραμπ, ο οποίος συγκεντρώνει το 39% στην πρόθεση ψήφου. Οι νίκες του σε αυτές τις πολιτείες έφεραν τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο το 2016.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα δεδομένα για την αμερικανική οικονομία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά με τη χώρα να οδεύει στη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2008.
Εκτός από τα δεκάδες εκατομμύρια νέους ανέργους, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποχώρησε κατά 4,8% και αυτή είναι η πρώτη καταγραφή ύφεσης από το 2014.
Κι όμως τα στοιχεία αυτά δεν καταγράφουν τη συνολική εικόνα, η οποία αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας