Αυτή η συμφωνία δεν θα αλλάξει το Ιράν προς το καλύτερο, θα αλλάξει μόνο τη Μέση Ανατολή προς το χειρότερο. [...] Στη συνέχεια θα πυροδοτήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. [...] Δεν θα είναι ένας αποχαιρετισμός στα όπλα, αλλά αποχαιρετισμός στον έλεγχο όπλων. [...] Μια αντίστροφη μέτρηση προς έναν δυνητικό πυρηνικό εφιάλτη»...
Λάβρος και άκρως «σκληρο...πυρηνικός», κάνοντας συναισθηματικά χειριστικές και εκφοβιστικές αναφορές από το ναζιστικό Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων και τον Μωυσή μέχρι τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979, τη Βόρεια Κορέα και την επιβολή μιας «ισλαμικής αυτοκρατορίας», για τα σκήπτρα της οποίας αντιμάχονται το (εξτρεμιστικό σουνιτικό) Ισλαμικό Κράτος και η (θεοκρατική σιιτική) Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μέσω της τζιχάντ (ιερός πόλεμος), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εκφώνησε χθες την αμφιλεγόμενη ομιλία του ενώπιον ενός ενθουσιώδους αλλά όχι ολομελούς Κογκρέσου. Επισείοντας τον κίνδυνο δημιουργίας μιας «πυρηνικής πυριτιδαποθήκης» στη Μέση Ανατολή, ο ηγέτης μιας χώρας που δεν παραδέχεται το κοινό μυστικό πως διαθέτει και η ίδια δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- πυρηνικές κεφαλές στο κρυφό της οπλοστάσιο, επιχείρησε να καταρρίψει τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Εμπρηστική ρητορική
Υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των «οικοδεσποτών» Ρεπουμπλικάνων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απαίτησε μια «πολύ καλύτερη συμφωνία» σε σύγκριση με την «πολύ κακή» που βρίσκεται στο επίκεντρο πυρετωδών διαπραγματεύσεων και -κατά τα λεγόμενά του- όχι μόνο δεν μπλοκάρει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, που «υποθάλπει την τρομοκρατία» και «πάντοτε θα είναι εχθρός της Αμερικής», αλλά «ανοίγει τον δρόμο στο Ιράν προς μια [πυρηνική] βόμβα».
Με εμπρηστική ρητορική για την ισλαμική απειλή κατά Εβραίων, χριστιανών και μουσουλμάνων, δεν απέκλεισε «τον γάμο μεταξύ του στρατευμένου Ισλάμ και ενός πυρηνικού όπλου», τονίζοντας πως «το να νικήσει [κάποιος] το Ισλαμικό Κράτος και να αφήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα ήταν να κερδίσει μια μάχη και να χάσει τον πόλεμο»... Με την ενεργή εμπλοκή σιιτικών πολιτοφυλακών, το καθεστώς της Τεχεράνης απειλεί να «καταπιεί» τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Υεμένη), διακήρυξε ο Νετανιάχου, την ώρα που το βεληνεκές του βαλλιστικού του συστήματος θα μπορούσε να φτάσει «οποιαδήποτε περιοχή των ΗΠΑ».
Η Δύση δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο Ιράν, ανέφερε, και θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τη ραγδαία πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, για να εντείνει τις πιέσεις της προς το πετρελαιοπαραγωγό ιρανικό κράτος. Κατηγόρησε επίσης τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πως από τη μια επιβάλλει αυστηρότατους περιορισμούς στις νέες τεχνολογίες και το Ιντερνετ, την ώρα που ο ίδιος χρησιμοποιεί το Twitter για να στέλνει μηνύματα, που όχι απλά σπέρνουν τον αντισημιτισμό, αλλά ζητούν την «εξολόθρευση του Ισραήλ». Το ιρανικό καθεστώς παραμένει «τόσο ριζοσπαστικό όσο ποτέ» και οφείλει «να αλλάξει τη συμπεριφορά του», υπογράμμισε ο Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να προτείνει την επιβολή νέων κυρώσεων.
Από την αρχή του λόγου του, πάντως, ισχυρίστηκε πως η παρουσία του στο Κογκρέσο δεν είναι πολιτική, ούτε αποσκοπεί στο να επιδείξει έλλειψη σεβασμού προς τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίον ευχαρίστησε για τη δημόσια και ιδιωτική στήριξή του στα θέματα ασφαλείας του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «υπεράνω πολιτικής». Στα 39 λεπτά που μιλούσε, οι Ρεπουμπλικάνοι τον διέκοψαν 26 φορές (!) για να τον χειροκροτήσουν όρθιοι.
Ο Ομπάμα είχε... δουλειά
Σφόδρα ενοχλημένοι, την ομιλία του δεν μποϊκοτάρισαν μόνο περίπου 60 Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές, αλλά πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, που -όλως τυχαίως- εκείνη ακριβώς την ώρα έκανε τηλεδιάσκεψη στον Λευκό Οίκο με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν (κατά σύμπτωση κι αυτός) στο εξωτερικό, ενώ ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Μοντρέ της Ελβετίας με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Ζαρίφ!
Ενδεικτική της ρήξης στις σχέσεις των δύο ηγετών ήταν η αντίδραση Ομπάμα, ο οποίος τόνισε πως η ομιλία Νετανιάχου δεν προσέφερε «τίποτα καινούργιο», ούτε «βιώσιμες εναλλακτικές» για την αποτροπή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
«Το εναλλακτικό που προσέφερε ο πρωθυπουργός είναι μια μη-συμφωνία», είπε σκωπτικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Από τη μεριά της, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ενώ δήλωσε πως είναι φίλη του Ισραήλ και κόντεψε να βάλει τα κλάματα όσο μιλούσε ο Νετανιάχου, αποκάλεσε την ομιλία του «προσβολή στη νοημοσύνη των ΗΠΑ»! Χαρακτηριστική και η ατάκα του Δημοκρατικού βουλευτή Στιβ Κοέν, ο οποίος έσπευσε να πει: «Νόμιζα πως θα επρόκειτο για πολιτικό θέατρο και πράγματι [η ομιλία] είναι άξια για Οσκαρ»! Η εκφώνηση του λόγου του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν «βαρετή και επαναλαμβανόμενη... μέρος της προεκλογικής εκστρατείας των σκληροπυρηνικών στο Τελ Αβίβ», ήταν η δηκτική αντίδραση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας