«Θερμής» υποδοχής έτυχε ο βασιλιάς Κάρολος στην Αυστραλία, κατά τη διημέρη επίσκεψη του πραγματοποιεί στην κοινοπολιτεία.
Ο Κάρολος δέχτηκε σφοδρές αποδοκιμασίες από μια γηγενή γερουσιαστή, την Λίντια Θορπ, ενώ δεν του χάιδεψε τα αυτιά ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας.
«Δεν είσαι ο βασιλιάς μου» φώναξε η ανεξάρτητη γερουσιαστής, μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας και τόνιζε πως «αυτή δεν είναι η γη σου».
«Διαπράξατε γενοκτονία κατά του λαού μας», φώναξε η γερουσιαστής. «Δώστε μας ό,τι μας κλέψατα - τα κόκαλά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη» είπε η Θορπ, προτού την απομακρύνει από τον χώρο η ασφαλεία.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος θέλει η χώρα να γίνει δημοκρατία με αρχηγό κράτους της Αυστραλίας, είπε επίσης στον βασιλιά ότι είναι καιρός να τελειώσει ο ρόλος του.
«Έχετε δείξει μεγάλο σεβασμό για τους Αυστραλούς, ακόμη και σε περιόδους που έχουμε συζητήσει το μέλλον των δικών μας συνταγματικών ρυθμίσεων και τη φύση της σχέσης μας με το Στέμμα», είπε ο Αλμπανέζι. Αλλά, είπε, «τίποτα δεν μένει στάσιμο».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον, ο οποίος θέλει να διατηρήσει τον Βρετανό βασιλιά ως μονάρχη της Αυστραλίας, σημείωσε ότι ακόμη και οι υποστηρικτές μιας δημοκρατίας είχαν την τιμή να παρευρεθούν σε δεξίωση για τον Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα στο Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Καμπέρα.
Οι ηγέτες των έξι πολιτειών της Αυστραλίας υπογράμμισαν το πολιτικό χάσμα σχετικά με τη συνταγματική σχέση της χώρας με τη Βρετανία, αρνούμενοι τις προσκλήσεις να παραστούν στη δεξίωση. Και οι έξι θα προτιμούσαν ένας Αυστραλός πολίτης να ήταν αρχηγός κράτους της Αυστραλίας. Ο καθένας τους είπε ότι είχαν πιο πιεστικές δεσμεύσεις τη Δευτέρα, αλλά οι μοναρχικοί συμφώνησαν ότι είχαν σνομπάρει το βασιλικό ζεύγος.
«Σε όλη μου τη ζωή, οι άνθρωποι των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να μοιράζομαι τόσο γενναιόδωρα τις ιστορίες και τους πολιτισμούς τους. Μπορώ μόνο να πω πόσο πολύ η δική μου εμπειρία έχει διαμορφωθεί και ενισχυθεί από μια τέτοια παραδοσιακή σοφία», είπε μεταξύ άλλων ο Κάρολος στην ομιλία του.
Οι Αυστραλοί αποφάσισαν σε δημοψήφισμα το 1999 να διατηρήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' ως αρχηγό του κράτους. Αυτό το αποτέλεσμα θεωρείται ευρέως ότι ήταν η συνέπεια της διαφωνίας σχετικά με τον τρόπο επιλογής ενός προέδρου και όχι της υποστήριξης της πλειοψηφίας σε έναν μονάρχη.
Ο Αλμπανέζι απέκλεισε τη διεξαγωγή άλλου δημοψηφίσματος για το θέμα κατά την τρέχουσα τριετή θητεία του στην κυβέρνηση. Αλλά είναι μια πιθανότητα εάν το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του επανεκλεγεί στις εκλογές που θα γίνουν μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας