Στους 121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το ποδοπάτημα σε μια θρησκευτική συνάθροιση Ινδουιστών στη βόρεια Ινδία, με τα αίτια της τραγωδίας να παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Συγκλονίζουν οι εικόνες με τα στοιβαγμένα πτώματα - κυρίως γυναικών και παιδιών - έξω από νοσοκομείο της περιοχής. Μεταξύ των θυμάτων είναι 108 γυναίκες και επτά παιδιά, δήλωσε ο αξιωματούχος του κρατιδίου Μανόζ Κούμαρ Σινγκ.
Αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Το συμβάν συνέβη σε ένα χωριό στην περιοχή Χάθρας, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, στη βόρεια Ινδία, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πολυπληθέστερο της Ινδίας με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους.
Τα δυστυχήματα είναι συχνά σε χώρους λατρείας στην Ινδία, στη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών γιορτών, στις οποίες συγκεντρώνονται εκατομμύρια πιστοί, σε μικρές περιοχές με κακή υποδομή και λίγα μέτρα ασφαλείας.
Το 2013, προσκυνητές σε μια δημοφιλή ινδουιστική γιορτή στην κεντρική πολιτεία Μάντια Πραντές, ποδοπάτησαν ο ένας τον άλλον, εν μέσω φόβων ότι μια γέφυρα θα κατέρρεε. Τουλάχιστον 115 καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου ή πέθαναν στο ποτάμι.
Το 2011, περισσότεροι από 100 Ινδουιστές πιστοί πέθαναν σε συντριβή σε μια θρησκευτική γιορτή στη νότια πολιτεία της Κεράλα.
Τουλάχιστον 224 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα που σημειώθηκε το 2008 γύρω από ναό στην πόλη Τζοντπούρ.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Επιζώντες του πιο φονικού ποδοπατήματος, εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, περιέγραψαν σήμερα «το χάος» που επικράτησε, όταν συγκεντρώθηκε στο σημείο ένα πλήθος περίπου 250.000 ανθρώπων – αριθμός τριπλάσιος από αυτόν για τον οποίο είχε δοθεί άδεια από τις αρχές.
Όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας, ο ιεροκήρυκας Σουραζπάλ, γνωστός και ως «Μπόλε Μπάμπα», αποχωρούσε από τη συγκέντρωση με το αυτοκίνητό του. Χιλιάδες πιστοί άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν προς το αυτοκίνητο, ποδοπατώντας άλλους που εξακολουθούσαν να βρίσκονται καθισμένοι. Κάποιοι άνθρωποι, λόγω του κατηφορικού εδάφους, έπεσαν σε γειτονικό χωράφι, το οποίο ήταν γεμάτο λάσπη και ποδοπατήθηκαν.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, το ποδοπάτημα σημειώθηκε όταν πιστοί προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα που είχε πατήσει ο ιεροκήρυκας ή ότι μια αμμοθύελλα προκάλεσε πανικό στους συγκεντρωμένους την ώρα που αποχωρούσαν.
«Μου είπαν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν για να ακουμπήσουν τα πόδια του και προσπάθησαν να μαζέψουν χώμα και τότε δημιουργήθηκε ποδοπάτημα», εξήγησε ο Μανόζ Κούμαρ Σινγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express. «Πολλοί άνθρωποι έπεσαν σε ένα γειτονικό χαντάκι», πρόσθεσε.
«Όλος ο κόσμος – όλο το πλήθος, περιλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών - αποχώρησαν από τον χώρο της εκδήλωσης την ίδια ώρα», δήλωσε η Σίλα Μαουρία μια 50χρονη αστυνομικός που βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας. «Προσπάθησα να βοηθήσω γυναίκες, αλλά λιποθύμησα και με πλάκωσε το πλήθος», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω πώς, αλλά κάποιος με τράβηξε από εκεί και μετά δεν θυμάμαι πολλά πράγματα».
Ο Ραμ Νίβας, ένας 35χρονος αγρότης, δήλωσε ότι αναζητά την κουνιάδα του, την 54χρονη Ρούμλα, που αγνοείται. «Δεν έχουμε καταφέρει να τη βρούμε πουθενά», είπε εξηγώντας ότι στη διάρκεια της νύχτας την έψαξε σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. «Ελπίζουμε μόνο να είναι ακόμη ζωντανή», πρόσθεσε. «Ίσως απλώς να χάθηκε».
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι ανακοίνωσε αποζημίωση 2.400 δολαρίων για τους συγγενείς των νεκρών και 600 δολαρίων για τους τραυματίες.
Ο Γιόγκι Αντιτιανάθ, πρωθυπουργός του Ουτάρ Πραντές που είναι και ινδουιστής μοναχός, απηύθυνε τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας