Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αφγανιστάν, σεισμός
Έρευνες στα ερείπια στην επαρχία Χεράτ για εγκλωβισμένους από τον μεγάλο σεισμό | AP Photo/Omid Haqjoo

Σκάβουν με τα χέρια για να βγάλουν εγκλωβισμένους, ζητούν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια UPD

Σταδιακά αναδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ και των μετασεισμών του στην επαρχία Χεράτ στο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με τις τρομακτικές αδυναμίες του κράτους να βοηθήσει τους πληγέντες. Ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 2.400 και των τραυματιών τους 9.240 ενώ άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια. 

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, εθελοντές και σωστικά συνεργεία σκάβουν με τα χέρια για να ξεθάψουν από τα συντρίμμια των κτιρίων και κάτω από σωρούς χώμα και πέτρες νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ουαχίντ Ραγιάν, εκπρόσωπο του υπουργείου Πληροφοριών και Πολιτισμού, ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος από αυτόν που είχε αρχικά αναφερθεί, καθώς χωριά έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες άμαχοι είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Κάνοντας έκκληση για κάθε είδους βοήθεια, είπε ότι «1.320 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

AP Photo/Omid Haqjoo

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν τουλάχιστον δώδεκα ομάδες αρωγής, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως η Ερυθρά Ημισέληνος. Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστησαν πέντε σκηνές στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Χεράτ, όπου μπορούν να φιλοξενήσουν και να φροντίσουν έως και 80 ασθενείς. 

Ήδη στα νοσοκομεία έχουν φτάσει περισσότεροι από 300 τραυματίες.

Εκ μέρους της αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο Ιρφανουλάχ Σαραφζάι δήλωσε ότι επτά ομάδες της συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης, ενώ άλλες ομάδες φτάνουν από κοντινές επαρχίες.

Είπε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί «προσωρινός καταυλισμός για ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους και χρειάζονται καταφύγιο προς το παρόν», τονίζοντας ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους φτωχούς και άπορους ανθρώπους σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή».

Το γειτονικό Πακιστάν, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τον καταστροφικό σεισμό, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αφγανικές αρχές «για να λάβουμε μια εκτίμηση από πρώτο χέρι για τις επείγουσες ανάγκες όσων επλήγησαν από τον σεισμό», υποσχόμενο να παράσχει «κάθε δυνατή υποστήριξη στην προσπάθεια ανάκαμψης».

Πρόκειται για έναν από τους φονικότερους σεισμούς που έχουν πλήξει τη χώρα εδώ και χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκάβουν με τα χέρια για να βγάλουν εγκλωβισμένους, ζητούν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας