Μεγάλη ανησυχία και σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμενίους, με αφορμή την έκρηξη νάρκης στην οποία σκοτώθηκαν έξι Αζέροι. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι διεξάγει «τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η εκδίωξη των αρμενικών στρατιωτικών σχηματισμών εκεί.
Από την ώρα που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές στον θύλακα, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», δύο άμαχοι έχασαν ήδη τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται παιδιά.
«Να υψώσουν λευκή σημαία»
Ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ υποστήριξε ότι το Μπακού θα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τις εθνοτικά αρμενικές αρχές του Καραμπάχ μόνο αφού αυτές υψώσουν λευκή σημαία και αφοπλιστούν.
«Οι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν αποκλειστικά σε κυρίαρχα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», το οποίο προτίθεται «να κλείσει ένα κεφάλαιο έχθρας και αντιπαράθεσης».
«Φτάνει πια. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε να έχουμε τέτοιες ένοπλες δυνάμεις στην επικράτειά και επίσης ένα σύστημα που, σε καθημερινή βάση, αμφισβητεί την ασφάλεια και την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν», υπογράμμισε.
Όπως έγινε γνωστό, ρωσικές ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απομακρύνουν 469 αμάχους από τις «πιο επικίνδυνες περιοχές» του θύλακα, ενώ απηύθυναν έκκληση για «άμεση» εκεχειρία στην περιοχή.
Μεταξύ των αμάχων ήταν 185 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία που βρίσκεται το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση «μέλη του ιατρικού προσωπικού... παρείχαν βοήθεια σε εννέα τραυματίες πολίτες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του, τονίζοντας ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter (X) κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση, ώστε «να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ».
Η Ρωσία
«Βαθιά ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» εξέφρασε και η Ρωσία, η οποία ήταν η εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020. Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προτρέπονται τα δύο μέρη «να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης».
Μάλιστα, η Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Αζερμπαϊτζάν, διαψεύδοντας το Μπακού. «Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε "εκ των προτέρων" τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών».
Η Γαλλία
Η Γαλλία, αφού καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησε τη σύγκληση «κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι «κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων». Επίσης, κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Οι ΗΠΑ
«Ιδιαίτερα επικίνδυνη» χαρακτήρισε την κατάσταση ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας